Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu

0
153

Na dan kada je rođen legendarni voditelj i novinar, hol na prvom spratu zgrade Radio Beograda dobio je svoj Zid slavnih.

Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu
Milovan Ilić Minimaks, Foto: Stevan Kragujević

U Radio Beogradu otkrivena je spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu (1938-2005). Voditelj i novinar koji je obeležio jedno vreme. Za Minimaksa mnogi tvrde da još nema dostojnog naslednika, da je i dalje neprevaziđen. Njegove radio emisije bile su avangarda u vreme kada su nastale i emitovale se. Najveću popularnost stekao je u radio-emisijama “Minimaks” i “Tup-tup”, i televizijskom serijalu “Od glave do pete”. Spomen-ploča Minimaksu u Radio Beogardu je prva na Zidu slavnih te stanice. Pre otkrivanja spomen-ploče, u Kamenoj sali održana je svečanost na kojoj su govorili Minimaksovi saradnici i kolege.

95 godina Radio Beograda: Zlatni mikrofon Ljubivoju Ršumoviću Ršumu
Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu
Spomen-ploča Minimaksu, prva na Zidu slavnih u Radio Beogradu

– Milovan Ilić Minimaks bio je prvi zabavljač druge Jugoslavije. Najveća zvezda našeg programa u jednom periodu, može se reći da je to bilo zlatno doba Radio Beograda – rekao je glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda Radoman Kanjevac. On je bio inicijator da se Minimaksu postavi spomen-ploča u Radio Beogradu.

Emisije Milovana Ilića najviše su se slušale.
– Sedamdesetih godina u osam sati ujutro subotom je počinjala radio-emisija “Minimaks”. Slušanost je do tada bila oko 10.000 slušalaca, a onda bi skakala na 100.000-120.000 slušalaca. Bila je to najslušanija emisija tog tipa na svim programima jugoslovenskih radio-stanica! – naglasio je Zoran Jerković, saradnik Minimaksa.

95 godina Radio Beograda: U godini jubileja četiri nova radijska kanala
Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu
Radoman Kanjevac postavlja spomen-ploču Minimaksu u holu Radio Beograda

Ilić je emisijom “Minimaks” vratio veru u radio, u vreme kada je televizija preuzimala primat. Ova emisija je ugašena posle 250. izdanja. Naredne 22 godine Ilić je vodio emisiju “Tačno u podne”, poznatiju kao “Tup-tup”.

Minja Subota je sa Ilićem na RTS-u vodio emisiju “Od glave do pete”. Kako je rekao, dobro je da mladi ljudi vide spomen-ploče u Radio Beogradu i zapitaju se ko su bili ti ljudi.
– Da vam kažem – veličine, profesionalci koji su dosegli vrh profesije! Dobro je da ih upoznaju i da se o njima raspitaju mladi koji sada rastu i koji treba da saznaju o njima. I da pokušaju da dostignu njihov vrh. Moram reći da je to bilo vreme kada su se birali oni koji znaju, koji umeju i koji su talentovani! – kazao je Minja Subota.

Gran Pri na festivalu u Bukureštu emisiji Radio Beograda 2

– Minimaks je brinuo o svojim saradnicima. Družili smo se decenijama, a zahvaljujući njegovoj popularnosti na radiju, emisija “Od glave do pete” za kratko vreme postala je najgledanija, a nas dvojica najslavniji voditeljski par. Emisija je išla uživo, što je bio presedan za zabavni program u tadašnjoj Jugoslaviji. Bila mi je čast da sa njim radim i posle toga – izjavio je Subota. On je dodao i da je Minimaks bio pionir jednog novinarskog žanra koji se polako penjao stepenicama i stvorio profil novinara koji nije postojao. Minimaks je, sa nekolicinom istaknutih kolega, poput Nikole Karaklajića i Svete Vukovića, bio istovremeno i novinar i voditelj i urednik.

Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

– Narod smo sa dugom istorijom, ali kratkog pamćenja. Danas ispravljamo tu nepravdu! Nikola Karaklajić, Nikola Nešković i Minimaks su oblikovali i uneli nešto što do tada nije postojalo na našem jeziku i treba im se zahvaliti na tome. Mića je iz “Ježa”, gde je počeo, doneo drugačiji način razmišljanja pred mikrofonom, brzinu, hrabrost i drskost. Bio je “Gugl” pre “Gugla”. Svaki dan donosio je hrpu novina i znao je sve vesti od kulture do sporta. Bukvalno niste mogli da ga uhvatite nespremnog. Ohrabrivao je saradnike da budu svoji i uvlačio klince u “Tup-tup”, što danas malo ko od urednika u medijima sme. Poštovao je svakog saradnika i svi su bili plaćeni. O Mići se ne priča dovoljno kao aforističaru. Za njega je aforizam bio roman bez suvišnih reči! – rekao je rok publicista i kritičar Petar Peca Popović.

MINJA SUBOTA: Moja generacija je večno mlada i – luda!

Na otkrivanju spomen-ploče bila su i Minimaksova deca, ćerka Ana i sin Vladimir, kao unuk Filip, koji dedu nikad nije upoznao, jer je rođen dve godine posle njegove smrti. Ipak, shvata da je bio važna osoba. Filip je okupljenima pročitao i nekoliko aforizama. Najstariji Mićin sin Igor nije prisustvovao, on živi u Americi.

Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu
Minimaksova ćerka Ana i unuk Filip

Milovan MIća Minimaks rođen je na 5. novembra 1938. godine u Lipnici kod Kragujevca. Bio je pesnik i aforističar, novinar i voditelj, koji je za sebe govorio da je po zanimanju – Minimaks. Objavio je sedam knjiga koje se nalaze u domaćim i stranim antologijama. Dobio je brojna priznanja, među kojima je i prestižna nagrada “Radoje Domanović” za satiru 1995. Sarađivao sa časopisima “Jež”, “Ilustrovana politika”, “Politika”.

Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

Minimum govora, maksimum muzike – bila je Minimaksova krilatica i osnovni koncept njegovih emisija koji mu je obezbedio popularnost. U Mićinim emisijama su gostovali zajedno političari, umetnici, estradne ličnosti, što je bila novina za ono vreme. Ostaće upamćen i kao nekonvencionalni voditelj, koji je pored klasične najave uvek ubacivao viceve, doskočice i džinglove. Za svakog gosta se temeljno i detaljno pripremao koristeći svoju obimnu novinarsku dokumentaciju. Mnoge pevačke zvezde postale su baš to jer ih je Minimaks otkrivao i medijski promovisao.

Sećanje na Miodraga Petrovića Čkalju: Prolazeći kroz Stalać

Njegove radio emisije i pored velike popularnosti, ukidane su bez mnogo objašnjenja. Ali je do danas ostalo i pamti se ono čuveno Mićino “Dragi moji i drage moje”, i “Ćao, nema više”.

Milovan Mića Ilić je za javnost uvek bio vrcav, duhovit, spreman za viceve na sopstveni i tuđ račun, a privatno, govorio je, da je dosadan. Svojom najvećom vrlinom smatrao je to što je bio običan, normalan čovek.

A. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde