Otkriven spomenik Karlu Maldenu ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke

0
164

Američki glumac srpskog porekla, dobitnik Oskara i nekadašnji predsednik Američke filmske akademije dobio je u Beogradu spomenik.

Otkriven spomenik Karlu MaldenuDanas, 20. novembra, je ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici otkriven spomenik Karlu Maldenu. Pravo ime mu je bilo Mladen Sekulović. Ostvario je role u skoro 70 holivudskih naslova, a za ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja” osvojio je Oskara za najbolju sporednu ulogu. Među poznavaocima sedme umetnosti, Malden će ostati upamćen i kao legendarni pozorišni glumac. Spomenik glumačkom velikanu, koji je sa ponosom isticao svoje srpsko poreklo, izradio je vajar Zdravko Joksimović.

Jugoslovenska kinoteka: Promocija knjige “Kako sam uspeo”, autobiografije Karla Maldena

Otkriven spomenik Karlu MaldenuOtkrivanju spomenika Karlu Maldenu prisustvovali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić; zamenik gradonačelnika Goran Vesić; predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić; ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević; ambasador SAD Kajl Skat; glavni gradski urbanista Milutin Folić; pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović; gradski sekretar za kulturu Ivan Karl; kao i istaknute ličnosti iz javnog i kulturnog života Beograda i Srbije. Spomenik oskarovcu otkrili su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i filmski glumac, producent i dugogodišnji prijatelj Maldena, takođe poreklom iz Srbije, Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana.

“Teslin narod” – neotkrivene priče o čuvenim Srbima u Americi

Govoreći o Karlu Maldenu, predsednica Vlade Republike Srbije podsetila je da je spomenik čuvenom glumcu podignut na inicijativu predsednika Republike Srbije, porodice i prijatelja Karla Maldena, uz podršku Vlade RS.
– Drago mi je što obraćamo pažnju na ljude koji su najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu. Ispravljamo istorijsku nepravdu i tako dajemo signal ljudima koji se danas bore za Srbiju svuda u svetu da ćemo im zahvaljivati i da ćemo ih pamtiti – kazala je Brnabićeva. Ona je podsetila da će Vlada RS još više ulagati i dodatnim sredstvima pomoći Filmskom centru Srbije i Ministarstvu privrede, kako bi se podstakla srpska kinematografija i strana produkcija u našoj zemlji.

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

Otkriven spomenik Karlu MaldenuMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević podsetio je na hercegovačko poreklo Karla Maldena. Petar Sekulović, otac glumca, stigao je u Ameriku iz malog sela pored Bileće. Negovao je srpsku tradiciju u dalekoj zemlji i učio sina Mladena ljubavi prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti.
– Karl Malden je priča o ostvarenom američkom snu, koji su sanjali mnogi, a doživeli samo retki. Delić njegovog sna bila je želja da se pamti i pominje zemlja svojih predaka. Legat Karla Maldena je već dve godine u Jugoslovenskoj kinoteci, a evo sada i spomenika kao znak zahvalnosti filmskom velikanu, jednom Srbinu i Amerikancu, koji su prepoznali i predsednik Republike Srbije i Vlada Republike Srbije. Zato hvala porodici Karla Maldena, Dan Tani i svima koji su zaslužni za njegov simbolični povratak u zemlju iz koje je potekao – kazao je ministar Vukosavljević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej

Ambasador SAD Kajl Skat (Kyle Scott) rekao je da je Mladen Sekulović odrastao u porodici koja ga je naučila da voli svoje srpsko nasleđe i koji danas nosi zajedničke vrednosti srpskog i američkog društva.
– Bio je odan suprug čitavu 71 godinu, otac pun ljubavi prema ćerkama i čovek pun poštovanja prema svakom koga bi sreo. Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na duboko ličnoj ulozi koju je imao u osmišljavanju spomenika, Vladi, premijerki i Ministarstvu kulture, koji su obezbedili sredstva, kao i Jugoslavu Panteliću i Dan Tani za strastveni angažman i pokretačku snagu. Da je Karl Malden danas ovde, ostao bi bez reči i zato vam čestitam! – rekao je ambasador Skat. Otkrio je da je on Maldena veoma voleo u ulozi detektiva u seriji “Ulice San Franciska”. I, dodao da je glumac voleo da svoje ime i prezime Mladen Sekulović “ubacuje” u filmove i serije u kojima je igrao.

“Pluto” Nikite Milivojevića izveden u slavnom antičkom pozorištu Epidaurus

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je spomenik obeležje koje će uvek podsećati na Maldena, “jednog od najtalentovanijih glumaca ne samo svoje generacije, a koji je uloge koje je tumačio učinio besmrtnim”. On je podetio da je Malden jedini film koji je snimio u Jugoslaviji bio “Suton” u režiji Gorana Paskaljevića.
Dan Tana se zahvalio Beogradu i Srbiji, i istakao da se Malden ponosio svojim srpskim i američkim poreklom.
– Hvala vam svima što ste došli. Kada bi on mogao da bira gde će biti njegova statua, garantujem vam da bi to bio Beograd – kazao je Dan Tana.

Joko Ono i Exit projektom “Prvi svetski mir” obeležavaju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

Na svečanosti povodom podizanja spomenika pročitan je govor predsednika Američke filmske akademije, čiji je Karl Malden bio predsednik tokom osamdesetih godina prošlog veka. Prikazane su i video-poruke ćerki oskarovca, dirigenta Zubina Mehte i glumca Majkla Daglasa, kome je Malden bio mentor. Oni su pozdravili odluku o podizanju spomenika čuvenom glumcu.
– Njegovo srpsko poreklo mu je mnogo značilo i bio bi počastvovan. Hvala svim ljudima u Beogradu – poručile su ćerke Karla Maldena.

E. A. / Izvor: Beoinfo, Foto: Beoinfo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde