Otkriven spomenik doajenu televizije Mići Orloviću

0
130

Istaknutom televizijskom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću (1934-2013) večeras je otkriven spomenik ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10.

Otkriven spomenik doajenu televizije Mići Orloviću
Spomenik doeajenu televizije Miloju Mići Orloviću, Foto: Printskrin RTS

Spomenik doajenu televizije su svečano otkrili Oliver Mlakar i Mićina supruga Ljiljana Orlović.
– Sećanja su prekrasna. To su bili dani kada smo mnogo radili zajedno. Družili smo se i bili smo uspešni. To se neće nikada zaboraviti – rekao je Mlakar, još jedan od legendarnih televizijskih voditelja. Zbog ovog događaja on je došao iz Hrvatske u Beograd. Istakao je mu je čast što može da otkrije spomenik Mići. Takođe kazao je i da između njih dvojice nikada nije postojalo rivalstvo.
– On je bio ljudina. Doista smo se voleli kao dragi pijatelji i niko se nije želeo istakuti na račun drugoga. To me je veselilo! – kazao je Oliver Mlakar.

Spomenik glumici Zlati Petković u njenom rodnom Svrljigu

Skulptura Miće Orlovića je od kamena, visine 1,92 centimetra, na postolju, i prikaz je voditelja na sceni. Rađen je prema jednoj od najkarakterističnijih njegovih fotografija iz obilja foto-materijala. Spomenik je dar Tanasija Katanića (“Prizma” iz Kragujevca) Radio-televiziji Srbije. Autor skulpture je istaknuti vajar Nebojša Savović Nes, dugogodišnji realizator mermerne ornamentike na Hramu Svetog Save u Beogradu. Zahvaljujući Skupštini grada i drugim relevantnim gradskim institucija, skulptura doajena Televizije Beograd dobila je pravo mesto u srpskoj prestonici.

Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

Mića Orlović imao je fantastičan, prelep bas sa hiljadama nijansi. Rođen je 28. maja 1934. godine u Valjevu. Završio je Valjevsku gimnaziju, a potom i Filološki fakultet u Beogradu. Tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica. Na programu Radio Beograda Orlović se prvi put oglasio 15. oktobra 1957. kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac. Početkom maja 1958. Orlović je, u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV-novinara Beograda i Zagreba.

Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu

Mića Orlović je bio prvi voditelj prvog Dnevnika, prvog dana emitovanja Televizije – 23. avgusta 1958. godine. Profesionalni novinar je bio od 1956, a urednik od 1967. godine. Orlović je ostvario više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, preko 200 TV-reportaža, 80 radio-emisija, 1.300 TV-emisija… Vodio je više TV-kvizova, a učestvovao u realizaciji dva kviza: “Ginis” i “Istorija srpskog naroda”. Kršan i markantan, važio je za jugoslovenskog Džona Vejna. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova. Toliko je bio popularan da je šezdesetih godina morao da se pojavi u Dnevniku da bi demantovao glasine da su ga pregazila kola. Njegov talenat za glumu prepoznale su svetske producentske kuće još pre nego što su ga videli gledaoci. Bil Barns, jedan od američkih savetnika našim televizijskim pionirima, rekao je da ni oni, tamo u Americi, nemaju tako kompletnu ličnost na ekranu.

Sedam istaknutih glumaca dobilo biste u rodnom Kruševcu

Otkrivanje spomenika bilo je u okviru proslave 61. rođendana RTS-a, kada je Televizija Beograd iz studija na Beogradskom sajmu počela da emituje eksperimentalni program. Cele sedmice odaje počast svojim počecima, ali se i okreće ka budućnosti – otvoren je “RTS Klub” u Hilandarskoj 2; nastavljena je digitalizacija arhive PGP-a; počinje internet prodaja; kao i unapređenje tehničkih kapaciteta studija 8 i 9; a započeto je i formiranje integrisane redakcije Informativnog programa.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde