Osam srpskih filmova u Kanu

0
191
Kanski festival Foto: Fejsbuk /Festival de Cannes
Foto: Fejsbuk /Festival de Cannes

Ova godina će biti jedna od najuspešnijih kada je u pitanju predstavljanje srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu – biće prikazano osam filmova i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije.

U okviru programa “ACID TRIP” biće prikazano sedam srpskih ostvarenja, dok je u zvanični program “Kan klasik” uvršten film “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Petrovića, koji se našao u selekciji 16 filmova od 1946. do 1992. godine “koji su stvarali istoriju kanskog festivala”.

Kanski festival Foto: Fejsbuk /Festival de Cannes
Foto: Fejsbuk /Festival de Cannes

Petrovićev film se prikazuje na inicijativu Jugoslovenske kinoteke i u tu svrhu Kinoteka je ove godine izradila novu kopiju “Skupljača perja” koji je 1967. godine nagrađen Velikom nagradom žirija u Kanu.

Biće to prvi srpski film u programu “Kan klasik”, a našao se u društvu kanskih laureata kao što su “La Bataille du rail” Renea Klemana, “Nadnica za strah” Anri-Žorža Kluzoa, “Uvećanje” Mikelanđela Antonionija, “Sav taj džez” Boba Fosa, “Čovek od mramora” Andžeja Vajde, “Balada o Narajami” Šoheia Imamure…

„Skupljači perja“ ponovo u Kanu
"Skupljači perja" u Kanu
Bekim Fehmiu i Olivera Katarina u sceni iz filma „Skupljači perja” (Foto Jugoslovenska kinoteka)

Film “Skupljači perja”, snimljen u produkciji “Avala” filma iz Beograda, jedan je od najznačajnijih Petrovićevih filmova. U njemu su značajne uloge ostvarili Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Gordana Jovanović, Bata Živojinović, kao i Mija Aleksić i Rahela Ferari. Projekcija u Kanu zakazana je za 24. maj u dvorani “Bunjuel” sa početkom u 21.30 sati. Kako je najavio Filmski centar Srbije, ovoj projekciji prisustvovaće Olivera Katarina.

U okviru programa “ACID TRIP #1: Serbia” Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih. Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove “Tranzicija” Milice Tomović, “Kamen u ruci” Stefana Ivančića, “Izlaz u slučaju opasnosti” Vladimira Tagića, “Dos patrias” Koste Ristića i “If I Had It My Way I Would Never Leave” Marka Grbe Singa. Dugometražni film “Vlažnost” Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića 21. maj. Sve projekcije počinju od 16 časova u bioskopu “Aleksandar III”. Njima će prisustvovati autori filmova čiji će dolazak u Kan pomoći Filmski centar Srbije. Za 22. maj je planiran veliki koktel u organizaciji ACID-a i uz podršku Festivala autorskog filma i Filmskog centra Srbije.

Letelo perje opet u Kanu, Olivera Katarina zapevala “Đelem đelem”
Kanski festival Foto: Fejsbuk /Festival de Cannes
Foto: Fejsbuk /Festival de Cannes

U Kanu će tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije. On je proistekao iz bliskih veza dve zemlje u oblasti kinematografije i tradicije kulturne saradnje, kao potrebe za jačanje bilateralnih odnosa u cilju podsticanja transfera znanja i razmene dobrih praksi.

Kanski festival se održava od 17. do 28. maja. U konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu nalaze se novi filmovi Mihaela Hanekea; Sofije Kopole; Mišela Azanavisijusa; Fatiha Akina; Noe Baumbaha; Fransoa Ozona… Predsednik žirija biće španski reditelj Pedro Almodovar, dok će italijanska glumica Monika Beluči voditi ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde