Original Album Collection: Izdanje sa šest albuma Miše Kovača

0
148

Miši Kovaču, legendi hrvatske zabavne muzike i najprodavanijem izvođaču u istoriji diskografije ove zemlje, posvećeno je bilo prvo veče ovogodišnjeg Splitskog festivala. Tada mu je u ime Hrvatske diskografske udruge, direktor “Croatia Recordsa” Želimir Babogredac uručio priznanje Multi-platinum Award za prodanih 20 miliona nosača zvuka.

Original Album Collection: Izdanje sa šest albuma Miše Kovača

Dok se za objavu priprema “Antologija” sa izborom od 140 pesama, na tržištu se pojavilo izdanje “Mišo Kovač – Original Album Collection Vol. 1”. Ovu vrhunsku ediciju upotpunilo je ovo sjajno izdanje sa šest albuma objavljenih u periodu od 1971. do 1982. godine. Redom su to albumi: “Mišo Kovač” (1971); “Ovo je naša noć” (1977); “Uvijek ima nešto dalje” (1979); “Čovjek bez adrese” (1980); “Jači od vjetra” (1981); i “Dalmacija u mom oku” (1982).

Miši Kovaču priznanje za najtiražnijeg pevača u istoriji hrvatske muzike

Mišo Kovač je ime koje izaziva strahopoštovanje i divljenje. Pevač je sa najviše prodatih ploča u regiji, koji je svoju diskografsku karijeru započeo objavom singl ploče “Ne mogu prestat da te volim / Ti si bila dio svijeta” 1964. u izdanju “Jugotona”. Prvi LP “Mišo Kovač” objavljen je 1971, takođe u izdanju “Jugotona”, danas “Croatia Recordsa”. Album otvara pesma “Proplakat će zora” autora Stjepana Mihaljinca i Dragutina Brtvića, sa kojom je Mišo te godine pobedio na Splitskom festivalu. Apsolutni pobednik Splita ’71 po glasovima stručnog žirija, novinara i publike, Kovač još je tri puta pobeđivao na najstarijem festivalu zabavne muzike – godine 1977. sa kompozicijom “Noćas ćemo zemlji ko materi reći”; “Ne tuguj, Dalmacijo” 1979; i “Dobra ti večer, mati moja” 1980. godine.

Kad “Psihomodo pop” obradi hit Miše Kovača “Proplakat će zora”

Njegova harizma i veliki hitovi iza kojih stoje najbolji autori, učinili su ga kraljem zabavne muzike. Pesme sa prvog albuma u većini potpisuje Đorđe Novković. Ovaj kompozitor je napisao i prvu Mišinu pobedničku numeru “Više se nećeš vratiti”, izvedenu na festivalu “Vaš šlager sezone” 1969. Novković je obeležio Mišin najznačajniji opus.

Drugi album u ovom box setu je album “Ovo je naša noć” (1977). Na njemu Mišine hitove potpisuju njegovi sugrađani, Šibenčani Dušan Šarac i Krste Juras. Svakako najpoznatiji među njima je “Pozdravi mi ženu plave kose”. Dve godine kasnije objavljuje album “Uvijek ima nešto dalje”. A, 1980. svoj sedmi studijski album “Čovjek bez adrese” koji otvara evergrin “Jedina prava bila je ona”. Upravo su osamdesete godine prošlog veka bile vreme u kojem je Mišo otpevao najveći broj svojih hitova. Svake godine objavljivao je albume dijamantskih tiraža.

Izmiješane boje: Promocija novog Vanninog albuma

Poslednja dva albuma u ovom box setu su “Jači od vjetra” iz 1981. godine, koji otvara evergrin “Nikoga nisam volio tako”; i “Dalmacija u mom oku” (1982) sa kojim se opet vraća saradnji sa Dušanom Šarcem i Krstom Jurasom, a koji su obeležile naslovna pesma, kao i “Šibenske kale”, “Smokva pokraj kuće” i druge.
O Mišinoj veličini svedoči i činjenica da će svi njegovi albumi u izdanju “Jugotona”, odnosno “Croatia Recordsa”, naći svoje mesto unutar edicije “Original Album Collection”. Publiku uskoro očekuje objava drugog i trećeg dela.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde