Operom “Pajaci” otvorena sezona u Madlenianumu

0
129

Ova veristička opera je jedan od naslova koji svaka svetska operska kuća ima na svom repertoaru.

Operom "Pajaci" otvorena sezona u Madlenianumu
Premijerna obnova “Pajaca”, Foto: Madlenianum

Operom “Pajaci” otvorena je u četvrtak, 27. septembra, 21. sezona u Operi i teatru Madlenianum. Posle premijere koju je imala 2011. “Pajaci” u režiji i inscenaciji proverenog i priznatog ruskog reditelja Jurija Aleksandrova, ovog puta pod dirigentskom palicom maestro Đorđa Stankovića i sa osveženom ekipom izvođača, opet su pred domaćom publikom.

Madlenianum: Premijerna obnova opere „Pajaci“ 27. septembra
Operom "Pajaci" otvorena sezona u Madlenianumu
Foto: Madlenianum

– Mlađa ekipa pevača bila je predvođena iskusnim Nikolom Kitanovskim, koji je sa mnogo emocija i uz sjajnu glumu izveo poznatu tenorsku ariju. On je i izneo celu predstavu. Zahvaljujući njemu, Leonkavalovo delo dobilo je na belkanto štimungu. Sopran Branislava Podrumac koju znamo po operskim ulogama i nastupima u mjuziklima, pokazala se kao izvanredno rešenje za lik stastvene heroine Nede. Posebno bi trebalo da se istakne duet Nede i Silvia, koga je tumačio Vasa Stajkić; duet u kojem su dva glasa gradila skladnu celinu i u okviru kojeg je došlo do lepo ostvarenog uklapanja boja njihovih glasova. Naboj između dvoje pevača iskazan je kroz erotizovane gestove glasa i pokreta. I, predstavljao je istinsku najavu ubistva ova dva lika, koje je u naletu najnižih strasti učinio Kanio -istakao je muzički kritičar Srđan Teparić.

Ovacije na premijeri predstave „Žanka“ u pozorištu Madlenianum
Operom "Pajaci" otvorena sezona u Madlenianumu
Foto: Madlenianum

Prema njegovim rečima, sa pevačke strane Vasa Stajkić je bio siguran, te je mekana i lepo oblikovana baritonska boja, mogla da dođe do punog izražaja.
– Upečatljivu rolu grbavca Tonia ostvario je bariton Marko Pantelić. Afektivnost iskazana kroz pevanje i dobro ostvarene glumačke gestove, dovele su do gradnje lika čiju psihologiju odbačenog muškarca i osvetnika gradi izraziti nemir. Pantelićeva uloga u ovoj operi bila je upečatljiva i ostaće upamćena po dobrom pevanju. S obzirom na činjenicu da su u postavci opere “Pajaci” učestvovali najbolji od mlađih pevača na operskoj sceni, ovakva postavka bila bi nezaobilazna bez Ljubomira Popovića, tenora koga znamo po izvrsnim operskim i koncertnim nastupima. Uloga Bepa, odnosno Harlekina, bila je mala, ali i sa pevačke i sa glumačke strane, izuzetno ostvarena. Ansambl je predvodio dirigent Đorđe Stanković koji je bio precizan u instrukcijama i koji je uspeo da orkestar učini jednim od sastavnih delova opere – naglašava Teparić.

Opera na vodi: Spektaklom na Savskoj promenadi otvorena 150. sezona Narodnog pozorišta u Beogradu
Vasa Stajkic i Branislava Podrumac
Vasa Stajkić i Branislava Podrumac, Foto: Madlenianum

Prva repriza “Pajaca” održaće se 14. oktobra.
– U “muzičkom oktobru” nas očekuje i gostovanje Narodnog pozorišta na našoj Velikoj sceni. Naime, zbog rekonstrukcije njihove Velike sale Narodno pozorište će svoje muzičke naslove igrati u Madlenianumu. Gostovanje otvara opera Karmen Ž. Bizea 8. oktobra, sa Aleksandrom Angelov u naslovnoj ulozi. Zatim slede opera “Travijata” Đ. Veridja, 19. oktobra, sa Snežanom Savičić Sekulić i Dejanom Maksimovićem; opera “Figarova ženidba” V. A. Mocarta, 27. oktobra, sa Vladimirom Andrićem i Nebojšom Babićem; i opera “Seviljski berberin” Đ. Rosinija, 29. oktobra, sa Ljubodragom Begovićem i Ljubomirom Popovićem. Igra se još i balet “Don Kihot” L. Minkusa, u koreografiji čuvenog ruskog koreografa Vladimira Vasiljeva, 24. oktobra. Ljubitelji muzičkih predstava će moći da vide i muzičke predstave sa repertoara Madlenianuma, pre svih mjuzikle “Ljubav i moda” (16.10.) i “Jadnici” (25.10); ali i operu “Orfej”, koja posle duže pauze 23.oktobra igra na našoj sceni; i balet “Hazarski rečnik” (28.10.), sa sjajnom Sonjom Vukićević i solistima Baleta Narodnog pozorišta – poručuju iz Madlenianuma.

Operom "Pajaci" otvorena sezona u Madlenianumu
Foto: Madlenianum

E. A. / Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde