Premijera opere “Sedra” 17. decembra na Kolarcu

0
356

Projekat je od velikog nacionalnog značaja za razvoj srpskog muzičkog stvaralaštva i srpske kulturne baštine.

sedraPovodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, udruženje “Hor Kraljica Marija” organizuje svetsku premijeru nove nacionalne opere “Sedra”, adaptirane za koncertno izvođenje. Premijera će biti održana u ponedeljak, 17. decembra, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu; 18. decembra u Sinagogi, u Novom Sadu; i 23. decembra u Banskom dvoru, u Banjaluci.

Opera na vodi: Spektaklom na Savskoj promenadi otvorena 150. sezona Narodnog pozorišta

– U projektu “Sedra” prikazan je vekovni progon i stradanje srpskog naroda, progoni koji su se odvijali za vreme turske i austrougarske vladavine, koji se nastavljaju kroz Prvi i Drugi svetski rat, zaključno sa ratom devedesetih godina prošlog veka, kao i povratak Srba na njihovo ognjište. To je istorijsko–muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda kroz vekove sa porukom da su mir, praštanje i vera, snaga jednog naroda! – ističu organizatori.

SNP: “Pop Ćira i pop Spira” kao komična opera

Sedra (sedimentima stena, koja nastaje u bistrim i hladnim vodama) u alegorijskom značenju, u operi predstavlja kamen ovozemaljske čistote. Njegova bistrina i čistota predstavljaju branu između zemaljskog i večnosti za nevine duše koje traže mir za sebe i svoje najmilije. Sedra čisti duše napaćene i izgubljene u vihoru ratova, progona i stradanja. Ona učvršćuje veru i mir u hrišćanstvu, priprema za odlazak pred tron Presvetog Trojstva. Sedra je kamen koji izranja radi naših predaka i opominje na povratak istinskim vrednostima.

Posle 35 godina “Prosjačka opera” na pozorišnoj sceni u Srbiji

Kompozitor muzičko-scenskog spektakla “Sedra” (opera u pet slika) je Miroljub Aranđelović Rasinski, dobitnik Vukove nagrade i mnogih drugih nacionalnih priznanja. Libreto je napisala Milanka Berković, na osnovu ideje doktora Vlada Batnožića. Od operskih umetnika na premijeri će nastupiti Tanja Andrijić sopran; Nataša Jović Trivić mecosopran; Vuk Zekić bariton; Vanja Biserčić tenor; orkestar “Beogradski simfoničari”; pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića; i kamerni hor “Beogradski vokalni ansambl”; koji priprema Olga Milićević. Naratori su glumci: Nebojša Dugalić i Nebojša Kundačina.

Karte za premijeru po ceni od 600, 800 i 1.000 dinara su u prodaji na blagajni Kolarca i prodajnim mestima Eventima. Podršku realizaciji projekta pružilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde