Na Kolarcu održan jedinstven događaj – prvi koncert u mraku

0
223

Nekoliko udruženja i Fakultet muzičke umetnosti organizovali su i održali u subotu, 21. oktobra, u Kolarčevoj zadužbini prvi “Koncert u mraku – u svetlosti tame”. Povod je bio završetak akcije kojom je za Fakultet muzičke umetnosti kupljen štampač nota na Brajevom pismu. I u publici, i na sceni kao izvođači, našli su se slepi i slabovidi.

koncert u mraku - u svetlosti tame kolarac jedinstven događaj
Olga Petrović, studentkinja čembala u Salcburgu, Foto: Printskrin /RTS

Bio je to jedinstven događaj. Na veoma emotivan način, bukvalno u svetlosti tame, svima u pubici ukazano je koje zvučne slike prate slepe i slabovide kada dolaze na koncert. I kako uopšte doživljavaju živa izvođenja.

Na Kolaracu prvi koncert u mraku

koncert u mraku kolarac jedinstven događaj
Printskrin /RTS

– Literature na Brajevom nema, tako da ja kontaktiram sa bibliotekama, obično sa bibliotekom u Lajpcigu, koja za mene posebno štampa note – rekla je za RTS Olga Petrović, studentkinja čembala u Salcburgu, koja bila među izvođačima koncert. Ona je dodala: – Ja sebe vidim kao čembalistu koji bi davao koncerte, i kao kamernog muzičara. Jer, imam iskustva i sa jednim i sa drugim. Da bih nastavila da se bavim muzikom i karijerom kojom želim, potrebno je da imam svoj instrument. A, ja nažalost nemam moje čembalo.

Ivo Pogorelić odabira klavir za koncert na Kolarcu

koncert u mraku kolarac jedinstven događaj
Printskrin /RTS

U Srbiji, sem odeljenja u Zemunu za slepe i slabovide učenike muzike, gde postoji štampač nota na Brajevom pismu, nedavno je otvoreno i istureno odeljenje u Lazrevcu.
– U svetu imamo slepe i slabovide kolege koje se bave i dirigovanjem i muzikom, kao što imamo i gluve muzičare, i hor gluvih. Mi prosto smo zatvorena sredina još uvek. Moramo svojim angažmanom da se aktiviramo da naše kolege učestvuju u društvenom i kulturnom životu Srbije ravnopravno sa osobama bez invaliditeta! – izjavila je Nataša Jović Trivić, predsednica udruženja MOTO.

SAŠA MATIĆ: Šareni svet iza crnih naočara

Na koncertu u mraku, na momente, pri traženju sedišta, zamenile su se uloge slepih i onih koji vide. Bio je to koncert, koji je sve podstakao na razmišljanje. Osim čembalistkinje Olge Petrović; nastpili su i pijanisti Uglješa Brkljaš i Dušan Sretović; kao i mecosopran Nataša Jović Trivić; harfistkinja Gorana Ćurguz i Gudači svetog Đorđa.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde