47. FEST: “Omiljena” Jorgosa Lantimosa otvara festival

0
87

Predstojeći 47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta.

47. FEST: "Omiljena" Jorgosa Lantimosa otvara festival

Festival će imati 10 programskih celina, od kojih su dve takmičarske. Biće prikazano preko 130 premijernih filmova. A, otvoriće ga višestruko nagrađivano ostvarenje “The Favourite” (Omiljena) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos).

46. FEST: “Beogradski pobednik” uručen Nedi Arnerić, “Šarmer” najbolji film

Ova crnohumorna istorijska drama prikazuje dešavanja na britanskom dvoru početkom XVIII veka, kada je malo poznata kraljica Ana vladala. Iza kulisa su se za njenu naklonost i vlast iz senke borile dve dvorske dame.

Jorgos Lantimos
Jorgos Lantimos

Jedan od najoriginalnijih glasova savremenog autorskog filma, Jorgos Lantimos, sada je već svetski čuveni reditelj koji je popularizovao takozvani “čudni talas” grčkog filma. Beogradska publika imala je prilike da se upozna s njegovim jedinstvenim pogledom na svet već na samom početku njegove karijere – 2010. 

46. FEST: Konačno premijera filma “O bubicama i herojima” Petar Pašića

FEST je prikazao “Očnjak” (Dogtooth), koji je Lantimosu doneo nominaciju za Oskara i otvorio mu sva vrata. Na FEST-u 2016 gledaoci su takođe imali prilike da vide film “Jastog”, za koji je osvojio nagradu žirija u Kanu. A, ove godine dobio je Gran pri u Veneciji za svoj novi poduhvat – film “The Favourite”.

Olivija Kolman i Rejčel Vajs u "Omiljenoj
Olivija Kolman i Rejčel Vajs u “Omiljenoj

Scenario, režija, kamera, kostimi, scenografija… kritičari podjednako hvale svaki aspekt filma. Ipak, sa sigurnošću se može reći da je najveći adut ovog ostvarenja izrazito jaka glumačka postava koju predvode Olivija Kolman, Rejčel Vajs i Ema Stoun. 

FEST 2018: “Beogradski pobednik” filmu “Ederlezi rising”

Olivija Kolman (Olivia Colman) tumači kraljicu Anu, sasvim nesposobnu vladarku krhkog zdravlja i nestabilnog uma. Ona nije preterano zainteresovana za politiku, već vreme radije troši na trke jastoga i brigu o 17 zečeva. 

Ema Stoun tumači lik Ebigejl

Rejčel Vajs (Rachel Weisz) je lejdi Sara, Vojvotkinja od Marlboroa, kraljičina bliska prijateljica i savetnica koja zapravo upravlja kraljevstvom iz senke. Sarina rođaka Ebigejl (Ema Stoun) zapošljava se na dvoru kao sluškinja, ali ubrzo shvata da kraljičino stanje može vešto da izmanipuliše u svoju korist. Sara i Ebigejl će se pokazati kao dostojne protivnice, britke manipulatorke koje će se upustiti u beskrupuloznu borbu za prevlast i poziciju glavne kraljičine miljenice.

Film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji “Aleksi” otvara 65. Pulski festival

Od ideje do realizacije filma prošlo je čak 20 godina. Iako je scenario fascinirao producente od samog starta, finansijeri svojevremeno nisu želeli da podrže film u kome nema puno muških uloga. Čini se da je sada savršen trenutak za ovu priču, a potencijal scenarija prepoznao je i Lantimos koji je izjavio da ga je privukla prilika da stvori tri jedinstvena, kompleksna ženska lika, što se ne viđa često na filmu. “The Favourite” je prvi film koji je Lantimos režirao po tuđem scenariju, ali je nesumnjivo obojen specifičnim mračnim humorom i stilizovanom estetikom ovog ekscentričnog autora.  Ipak, kritičari ga nazivaju njegovim “najpristupačnijim” ostvarenjem do sad.

Reditelj sa glumačkom ekipom na snimanju filma “Omiljena”
DEJAN ZEČEVIĆ: “Izgrednici” su film kakav bih ja gledao u bioskopu

U iščekivanju zvaničnih nominacija za Oskara uveliko se spekuliše da je “The Favorite” sasvim sigurno osigurao nominacije za najbolji film, režiju, scenario, i svoje tri glavne glumice. Olivija Kolman je u Veneciji dobila nagradu Volpi kup za najbolju glumicu, a sve tri su u trci za Zlatni Globus.

I prošle godine je FEST otvorio jedan od najzapaženijih filmova sezone – “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, Martina Mekdone. Nekoliko dana nakon što je beogradska publika premijerno pogledala ovu maestralnu dramu, Frensis Mekdormand i Sem Rokvel nagrađeni su Oskarima za svoje izuzetne uloge. 

Novi festival dokumentarnog filma DOK # 1 od 31. januara

Kompletan program i detalji u vezi predstojećeg festivala biće objavljeni na press konferenciji 24. januara.


POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde