“Olujni bedem”, novi roman Dejana Stojiljkovića

0
338

Objavljen je novi roman Dejana Stojiljkovića “Olujni bedem”, koji je nastavak priče istorijskog romana “Duge noći i crne zastave”. A, uskoro u Nišu počinje snimanje serije po piščevoj prvoj knizi.

Foto: Facebook / Dejan Stojiljković
Foto: Facebook / Dejan Stojiljković

Pet godina po izlasku romana “Duge noći i crne zastave”, stiže nastavak zanimljive priče. Oni koji su se uželeli istorije i fantastike iz pera niškog pisca Dejana Stojiljkovića, moći će da čitaju nastavak priče, u romanu “Olujni bedem”, koji je u prodaji.

Posle pilot-epizode na festivalima, odlične kritike za „Senke nad Balkanom“

– Novi roman pisao sam poslednjih godina sa prekidima. Jer, usput sam radio još neke druge stvari, poput scenarija za seriju “Senke nad Balkanom” – kaže pisac, a prenose “Južne vesti”. – Prva knjiga je izašla 2012, ali sam unapred neke stvari konstruisao i pripremao se za nastavak. Međutim, od svih romana koje sam radio, ovaj sam najduže pisao – navodi Stojiljković.

Olujni bedem Dejan Stojiljković
“Olujni bedem” Dejana Stojiljkovića, Foto: Facebook / Laguna

„Senke nad Balkanom“: Ruski glumac zaljubljen u Srbiju

Srednjevekovnu Srbiju i događaje koji su se zbili neposredno pred Kosovski boj 1389. niški pisac je ponovo oživeo u dugoisčekivanom nastavku romana, koji je za kratko vreme postao jedan od najprodavanijih. U njemu će se naći priča o Vitezovima Reda Zmaja, usponu i padu srpske srednjovekovne države, opsadi Niša i bici na Pločniku.

Da su se čitaoci uželeli nastavka priče, pokazuje činjenica da je Stojiljković za samo nekoliko dana potpisao na stotine knjiga, koje su unapred naručene.
– To potpisivanje je normalna stvar na Zapadu i mi smo probali da uradimo jedan eksperiment. Moja ideja je bila da “Laguna” napravi pretprodaju, iako to nije običaj kod naših izdavačkih kuća. Zato smo stvarno iznenađeni, jer evo na primer bila je pretplata na Paola Koelja svojevremeno i nije prošla dobro, a sad je ovo moje prošlo 10 puta bolje – priča Stojiljković.

Foto: Facebook / Dejan Stojiljković
Sa ruskim glumcem Aleksandrom Galibinom koji u seriji Senke nad Balkanom glumi generala Petra Vrangela, Foto: Facebook / Dejan Stojiljković

Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“

Inače, po romanu “Duge noći i crne zastave” je napravljena i predstava, koja je pre dve godine premijerno izvedena u Nišu.

Stojiljković najavljuje da bi već narednog meseca moglo da počne snimanje serije po njegovoj prvoj knjizi “Leva strana druma”. Osim što će biti snimana u Nišu, radiće je gotovo kompletno niška ekipa.

– Režiraće Stefan Krasić naš mladi reditelj, a Milivoje Miša Stanimirović će da igra glavnu ulogu. Biće i gostujućih glumaca iz Beograda, ali je niška ekipa, niška priča, to je ono što je najbitniji projekat, u smislu da je to nešto meni lično mnogo bitno da se uradi – pojašnjava Stojiljković.

Nišlije, glumac i pisac, Filmski susreti 2017, Niš
Glumac Milivoje Miša Stanimirovic u seriji “Senke nad Balkanom” tumači lik Pekmeza, a Stojiljković je koscenarista, Foto: Facebook / Filmski susreti Niš

Serija „Srpski junaci srednjeg veka“ na jesen na RTS-u

Izvor: Južne vesti

Evo, jednog malog odlomka iz novog romana:

Olujni bedem Foto: Facebook / Dejan Stojiljković
Foto: Facebook / Dejan Stojiljković

I seča otpoče, Agareni su umirali zazivajući Alaha, verujući da daju život za nešto veće i da će se istog trena naći u Dženetu, u zagrljaju hurija. Padali su za zidina raspolućenih glava, odsečenih udova, preklanih vratova… Ili su ostajali na njima skupljajući rasutu utrobu golim rukama. Bedemi Niša toga dana su se crveneli od krvi i to beslovesno klanje odužilo se skoro čitav jedan sat, kada desetkovana pešadija konačno poče da odstupa i u neredu beži prema šumi.
Hrelja je sa zidina gledao kako se povlače i nije krio iznenađenje.
“Gospodaru… Ne razumem. Zašto su učinili nešto ovako nepromišljeno? Samo su svi ovi nesretnici džaba dali svoje živote.”
“Nisu džaba, moj Hrelja…”, reče Toplica. “Pogledaj.”
Toplica upre prstom u jednu tačku i njegov momak tada shvati pravi razlog jutrošnjeg klanja.
“Svetoga mi Ilije…”, izusti Hrelja.
Toplica je brisao krv sa svoje sekire komadom tamne tkanine i klimao glavom.
“Tako je, dobri moj Hrelja…”, reče. “Pomerili su opsadne sprave napred.”

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde