Oktobarski salon: Joko Ono poziva žene u Srbiji da učestvuju u njenoj izložbi

0
117

U okviru predstojećeg 57. Oktobarskog salona, najveće regionalne izložbe savremene umetnosti, koja će se održati u Beogradu od 15. septembra do 28. oktobra svoje umetničke radove i projekte predstaviće i Joko Ono (Yoko Ono).

oktobarski salon logoOna je pozvala žene Srbije koje su bile žrtve rodnog nasilja da budu deo njenog projekta “Buđenje”.
– Žene svih godina, iz svih zemalja sveta: Pozivamo vas da pošaljete svoje svedočenje o zlu koje vam je naneto zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim rečima, i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi kao deo moje instalacije “Buđenje”, od 15. septembra do 28. oktobra 2018. na 57. Oktobarskom salonu, “Čudo kakofonije”, Beograd. Instalacija “Buđenje” nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati. Joko Ono, 1. Maj 2018. – glasi poziv poznate umetnice i životne saputnice Džona Lenona.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti
Joko Ono, Foto: Wikimedia Commons
Joko Ono, Foto: Wikimedia Commons

Ovim uputstvom, upućenim isključivo ženama, Joko Ono nudi katarzu i mogućnost isceljenja ženama čija su tela i duše bili ugroženi činom rodne agresije. Njima se pruža mogućnost da svoje priče saopšte javno iskazom u prvom licu, navode iz Kulturnog centra Beograda. Oni dodaju da žene svoje iskaze i fotografije svojih očiju donesu lično ili ih pošalju poštom na adresu: BUĐENjE/ARISING OKTOBARSKI SALON, Kulturni centar Beograda, Knez Mihailova 6/I, Beograd, Srbija; ili e-mailom na oktobarskisalon@kcb.rs.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Kulturni centar Beograda, Foto: Oktobarski salon
Kulturni centar Beograda, Foto: Oktobarski salon

Na predstojećem Oktobarskom salonu publika će imati priliku da vidi slavne umetnike kao što su Takaši Murakami; Anselm Kifer; Vladimir Veličković; Tom Saks; Sidni Šerman; Lari Bel; Dušan Otašević; Helen Marten i mnogi drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde