Srpski reditelj Ognjen Glavonić u žiriju Berlinskog festivala

0
63

Na ovogodišnjem Berlinalu svoje svetske premijere imaće srpski film “Otac” i manjinska srpska koprodukcija “Malmkrog”. Na festivalu će biti upriličene i dve specijalne projekcije kultnog filma “W.R. – Misterije organizma” povodom obeležavanja 50 godina programa “Forum”.

Srpski reditelj Ognjen Glavonić u žiriju Berlinskog festivala

Ognjen Glavonić, srpski reditelj poznat po filmovima “Teret” i “Dubina dva”, biće član žirija na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. On će odlučivati o najboljem debitantskom filmu (GWFF Best First Feature Award).

Međunarodni filmski festival u Marakešu: Zlatna zvezda za Ognjena Glavonića
Srpski reditelj Ognjen Glavonić u žiriju Berlinskog festivala

Od 2006. godine, od kada je uvedena GWFF nagrada za najbolji prvi film, Berlinale se još više nego ranije zalaže za podršku debitantima. Za nagradu će se ove godine takmičiti 21 rediteljski prvenac u programima “Susreti” (tri filma); “Panorama” (osam filmova); “Forum” (četiri filma): “Generacija” (četiri filma); i “Perspektive Deutsches Kino” (dva filma). Novčani deo nagrade iznosi 50.000 evra i biće podeljen između producenta i reditelja pobedničkog filma, a donira ga GWFF (Gesellschaft zur Wahrnehmung von Film und Fernsehrechten), društvo posvećeno čuvanju filmskih i televizijskih prava.

Film “Teret” Ognjena Glavonića na repertoaru bioskopa u Americi
Srpski reditelj Ognjen Glavonić u žiriju Berlinskog festivala
Žiri za GWFF nagradu: Gonzalo de Pedro Amatria, Hala Lotfi i Ognjen Glavonić

Na zvaničnom sajtu Berlinala, naš reditelj je predstavljen sledećim rečima:
– Srpski redatelj i scenarista Ognjen Glavonić rođen je 1985. Završio je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegova izuzetna filmografija uključuje dokumentarne filmove “Živan pravi pank festival” (2014), koji je premijerno prikazan na festivalu Cinéma du Réel u Parizu; i “Dubinu dva” (2016), koji je nakon premijere na Berlinalu osvojio brojne nagrade na 70 festivala. Njegov najnoviji film, igrani dugometražni prvenac “Teret”, premijerno je prikazan u selekciji “Petnaest dana autora” u Kanu. Nakon toga je prikazan i na preko 90 festivala, gde je osvojio 26 nagrada. Glavonić je i suosnivač Pančevo film festivala.

48. FEST: Film “Otac” Srdana Golubovića otvara festival

Pored Glavonića, u žiriju za GWFF nagradu se ove godine nalaze egipatska rediteljka Hala Lotfi i španski proučavalac filma Gonzalo de Pedro Amatria.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde