Narodno pozorište: Održana premijera baleta “Evgenije Onjegin”

0
260

Oduševljena publika, u prepunoj sali, uživala je u ovom dvočasovnom spektaklu.

evgenije onjegin narodno pozorište5

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu održana je premijera baleta “Evgenije Onjegin” 23. decembra. Dvočasovni spektakl je inspirisan istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog XIX veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina. Balet “Evgenije Onjegin”, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u beogradskom teatru je izveden u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko. A, pod dirigenstkom upravom Đorđa Pavlovića.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“
evgenije onjegin np balet

Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, čuvena primabalerina i koreografkinja Pilipenko napisala je i libreto, a sa maestrom Pavlovićem uradila je i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.

evgenije onjegin narodno pozorište

Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin; strastveni mladi pesnik Lenski; šarmantna i simpatična Olga; i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama… dočaran je pokretom na nov, jedinstven, način, adekvatnim koreografskim izrazom (asistent Duška Dragičević) vrhunske srpske umetnice. Na kraju predstave je nagrađena više nego zasluženim frenetičnim aplauzom.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

– Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život – navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta.

evgenije onjegin narodno pozorište7

Izvanredni su i kostimi Katarine Grčić Nikolić – svedeni, veoma funkcionalni. Baš kao i dekor Borisa Maksimovića, te sjajni solisti i članovi ansambla, koji su svakim atomom snage dali sve od sebe da odgovore zahtevima koreografa, kao i odličan orkestar sa kojim se nisu “razilazili”, plenili su sve vreme pažnju gledalaca. A, publika zaista nije štedela dlanove da ih, sve zajedno, pozdravi ovacijama.

Primadona Milka Stojanović ponovo uvrštena među 100 najboljih muzičara sveta
evgenije onjegin narodno pozorište 3

U glavnim ulogama nastupili su Jovan Veselinović (Evgenije Onjegin); Bojana Žegarac Knežević (Tatjana); Igor Pastor (Lenski); Teodora Spasić (Olga); Milan Rus (Knez Gremin); i Miloš Živanović (Sluga).

U predstavi je učestvovao celokupni baletski ansambl i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu. Koncertmajstor je bila Edit Makedonska.
A, prva repriza biće održana 16, a druga 29. januara 2018.

Narodno pozorište: Održana premijera baleta "Evgenije Onjegin"

Izvor: Narodno pozorište u Beogradu / Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde