Održana 15. Noć muzeja – Pobeda koju je slavila cela Srbija

0
125

Uz dobro raspoloženje, osmehe i entuzijazam, održana je 15. Noć muzeja.

15. Noć muzeja Pobeda koju je slavila cela SrbijaU 47 mesta u Srbiji, na 226 lokacija, sa više od 500 različitih dešavanja posetioce je dočekala proslava umetnosti i kulture pod sloganom “Pobede i pobednici”. Noć 19. maja bila je Noć muzeja i – pobeda koju je slavila cela Srbija.

15. Noć muzeja Pobeda koju je slavila cela SrbijaBeograd je dočekao brojne posetioce na više od 60 lokacija širom grada. Jedna od najposećenijih bio je umetnički pavljion “Cvijeta Zuzorić”. Tu su prodefilovale odvažne i moćne vladarke i supruge iz dinastija Obrenović i Karađorđević. Uz njih, svoje istorijom inspirisane kostime, nastale za potrebe domaćih serija i filmova, predstavio je naš čuveni kostimograf Boris Čakširan. Najmlađi posetioci podsetili su se večitih stihova čika Jove Zmaja, a najhrabriji su se oprobali i u mačevanju.

15. Noć muzeja: Nova tura „Umetnik je prisutan“

15. Noć muzeja Pobeda koju je slavila cela SrbijaGalerija ULUS-a privukla je izuzetnu pažnju ljubitelja savremene umetnosti intrigantnom izložbom o muškom aktu o kojoj će se još dugo pričati. Parobrod je bio rezervisan za hrabre žene koje putuju kroz vreme – izložbu inspirisanu Srpkinjama koje su neustrašivo ispisivale nove stranice srpske istorije. Ljubavna priča Milene Dravić i Dragana Nikolića, omiljenog filmskog i televizijskog para, doživela je veliko interesovanje posetilaca.

15. Noć muzeja Pobeda koju je slavila cela SrbijaIstakle su se i sve “Neispričane priče”. Ova tura je posetioce vodila kroz neka skrivena i pomalo zaboravljena zdanja, koja su svoja vrata posetiocima otvorila prvi put. U okviru ove ture, u Noći muzeja učestvovala je i Bajrakli džamija, za koju je vladalo veliko interesovanje posetilaca. Posebno su se izdvojile kuća porodice Veljković; legat Vojislava Jovanovića Maramboa; kao i Doktorova kula koja je predstavila izložbu u celosti posvećenu Lazi Lazareviću. Ljubitelje Noći muzeja primili su i Muzej Jovana Cvijića, kao i Crveni krst. A, rođendansko slavlje Radija Beograd 2 trajalo je do kasno u noć.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima

15. Noć muzejaIstorijski arhiv Niš, slaveći svojih 70 godina postojanja izložio je najstariju i najvredniju građu koju poseduje. Veliko interesovanje izazvale su izložene stare i retke knjige – od najstarije “Basne Ezopove i drugih basnopisaca”, koje je priredio i u Lajpcigu objavio Dositej Obradović 1788; i Srpskog bukvara iz 1836. godine. Dom vojske Srbije uspešno je predstavio posetiocima nesvakidašnji album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.

Najposećenije lokacije koje su privukle najveću pažnju u Novom Sadu bile su Gradska biblioteka i NIS-ova postavka u kojima je bio pripremljen sadržaj sa dečjim programom.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti

15. Noć muzejaOko 1.000 posetilaca Narodnog muzeja Valjevo uživalo je uz zvuke trubadura; posebno osmišljene radionice za različite uzraste; i izložbu “Jermeni u Valjevu – Ostavština za budućnost”, koja je bila centralni događaj Noći muzeja u ovom gradu. U Bačkoj Palanci najveće oduševljenje je izazvao maskembal inspirisan sloganom “Svi smo pobednici”. U njemu je učestvovalo nekoliko stotina posetilaca.

15. Noć muzejaU Noći muzeja u Narodni muzej u Velikom Gradištu stigli su najpoznatiji slikar na svetu Pablo Pikaso i najnepoznatiji slikar iz Velikog Gradišta Dušan Bogić. Uz kolače, crtanje stripova i portreta, i druženje sa umetnicima, najveće oduševljenje je izazvalo otvaranje izložbe iz etno zbirke muzeja. I ovom prilikom posetioci su mogli da vide, a i dožive prošlo vreme njihovog kraja.

Nišville Jazz Festival otvara prvi džez muzej u Srbiji

15. Noć muzejaNoć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. i Beograd. Prva Noć muzeja je održana u pet beogradskih muzeja i galerija. Ona je uspela da animira više od 4.000 posetilaca. A, za 14 godina taj je broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

15. Noć muzejaViasat History je, devetu godinu zaredom, ponosni nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz više od 20 dokumentarnih, filmskih i sportskih kanala, u skoro 50 zemalja širom sveta. Pored kanala Viasat History, kompanija je u regionu prisutna i sa novim serijskim kanalom Epic Drama; kao i sa publici dobro poznatim kanalima TV1000; Viasat Explore; Viasat Nature; i Viasat History/Nature HD.

52. Gitarijada u Zaječaru: Bili Ajdol postaviće kamen temeljac Rok muzeja

15. Noć muzejaPrijatelj 15. Noći muzeja je mts, koji je prijatelj manifestacije trinaesti put zaredom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix.

Foto: Noć muzeja

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde