Održan multimedijalni spektakl “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”

0
81

Jedinstven događaj je trajao tokom čitavog dana.

Održan multimedijalni spektakl "Pozorište na Trgu – portal ka vekovima"

Muzičko-scenski i multimedijalni spektakl na otvorenom “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”, povodom obnove Trga Republike, održan je 8. septembra uz učešće oko 300 umetnika iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Ovom celodnevnom događaju prisustvovalo je hiljade Beograđana koji nisu krili oduševljenje tokom i nakon izvođenja raznih umetničkih programa. Na temelju te predivne atmosfere, sve učesnike pozdravljali su snažnim i burnim aplauzima.

51. BEMUS: Vanesa Mej, Anđela Georgiju, opera “Koštana”, Niu Niu…

Centralni deo programa počeo je u 20h mapiranim projekcijama na fasadama Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja kojima se oživela arhitektura trga i predstavio proces rekonstrukcije i razvoja Beograda od izgradnje nacionalnog teatra 1868, pa sve do današnjeg izgleda trga kao mesta susreta, nove ambijentalne scene i kulturnog jezgra Beograda. Tokom projekcije, dramski umetnik Nebojša Kundačina čitao je tekst Branislava Nušića “Portal kroz vekove”.

Održan multimedijalni spektakl "Pozorište na Trgu – portal ka vekovima"

Pola sata kasnije, na prepunom trgu, održan je spektakularni Gala koncert. Na njemu su, pod dirigentskim upravama Dejana Savića, Đorđa Pavlovića i Đorđa Stankovića, i u režiji Ivane Dragutinović Maričić, učestvovali prvaci, Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.

Narodno pozorište: Operskim Gala koncertom završena 150. sezona

Neke od najlešpih operskih arija iz poznatih dela Mocarta, Verdija, Pučinija, Gunoa… maestralno su izvodili Sofija Pižurica; Dragoljub Bajić; Aleksandra Angelov; Aleksandar Stamatović; Dragana del Monako; Janko Sinadinović; Miodrag D. Jovanović; Snežana Savičić Sekulić; Dejan Maksimović; Jasmina Trumbetaš Petrović; Jadranka Jovanović, Sanja Kerkez; i članica Hora Biljana Trmčić. Oduševljeni gledaoci nisu štedeli dlanove da ih pozdrave snažnim aplauzom i uzvicima “bravo”.

Održan multimedijalni spektakl "Pozorište na Trgu – portal ka vekovima"

Završetak proslave bio je rezervisan za izvođenje kultnog baleta “Ko to tamo peva”. Predstava, čiji je libreto urađen po filmskom scenariju Dušana Kovačevića (prema kojem je Slobodan Šijan snimio jedan od najboljih srpskih filmova), na muziku Vokija Kostića, i u koreografiji i režiji Staše Zurovca, odigrana je od 22,30h, na Trgu Republike, kod drvoreda prema Kolarčevoj ulici. Atraktivna postava, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga, vrhunska muzika bez koje predstava ne bi bila tako posebna, odlična koreografija i režija kroz koju je predstavljen naš mentalitet, samo su neki od detalja koji su joj odavno obezbedili kultni status.

“Zlatni vek” serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere
Održan multimedijalni spektakl "Pozorište na Trgu – portal ka vekovima"

Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, ovaj balet premijerno odigran 22. decembra 2004, razumela je i zavolela ne samo naša, nego i publika na dosadašnjim brojnim gostovanjima u regionu, Evropi i širom sveta. Ogromnu naklonost, tokom i nakon izvođenja predstave, iskazali su i svi Beograđani koji su, i za ovaj deo programa proslave, ispunili renovirani Trg Republike. U podeli su bili Nikola Bjanko; Aleksandar Ilić; Aleksa Jelić; Miloš Kecman; Dejan Kolarov; Miloš Marijan; Milan Rus; Mihajlo Stefanović; Teodora Spasić…

Četvoro solista Baleta Narodnog pozorišta sa Polunjinom u Veronskoj areni
Održan multimedijalni spektakl "Pozorište na Trgu – portal ka vekovima"

U okviru celodnevnog umetničkog spektakla, koji je počeo u 11h, održani su i drugi veoma interesantni programi – promenadni koncert srpsko-japanskog prijateljstva; Najlepše srpske bajke za decu; Cirkus istorije; džez i autorska muzika; kao i interaktivna operska predstava za decu i omladinu Volfganga Amadeusa Mocarta “Bastijen i Bastijena”, u produkciji Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, i u režiji Ane Grigorović. Mnogobrojni posetioci koji su uživali u ovoj čarobnoj predstavi nagradili su burnim aplauzom umetničku ekipu. Nju su predvodili solisti Mina Gligorić; Siniša Radin; Miloš Milojević; i glumica Bojana Bambić.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena

Inače, tokom dana, Narodno pozorište je bilo otvoreno za besplatne ture obilaska po celoj zgradi. Tom prilikom posetiocima su poklanjani bedževi sa likovima naših najistaknutijih ličnosti koje su vezane za srpski hram kulture i sa izgledom pozorišta kroz istoriju. U popodnevnim i večernjim satima, kao deo pratećeg programa, u Muzeju Narodnog pozorišta mogla je da se pogleda izložba “Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu”, autorke Jelice Stevanović.

E. A / Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde