Održan rasprodat koncert njujorškog dua “Yagull” i Lene Kovačević

0
140

Poseban muzički događaj “Njujork – Beograd – Tokio” održan je 21. avgusta u Beogradu, u Narodnom muzeju.

Održan rasprodat koncert njujorškog dua "Yagull" i Lene Kovačević
Koncert u atrijumu Narodnog muzeja njujorškog dua i srpske pevačice

Prvi put u Srbiji nastupio je duo iz Nujorka “Yagull”, uz specijalno gostovanje Lene Kovačević. Pred prepunom salom atrijuma, na koncertu koji je bio rasprodat, izvedene su najpoznatije numere ovog njujorškog dua, a Lena je izvela svoje poznate hitove “Cafe”; “Samo da mi je”; “Dubine”, kao i “Lare Fabian” na francuskom i italijanskom.

“Samo da mi je” – najnoviji singl i spot Lene Kovačević

Yagull” je njujorški instrumentalni, akustični multižanrovski duo. Čini ga par kompozitora – producent i gitarista Saša Markovic, Beograđanin koji od 2001. živi u Njujorku; i pijanistkinja, Japanka, Kana Kamitsubo. Od 2012. “Yagull” je snimio četiri albuma u saradnji sa njujorškom izdavačkom kućom “MoonJune Records”. Albumi su naišli na odličan prijem kod mnogobrojnih medija uz recenzije na više od 20 jezika (Time Out New York; All About Jazz; Jazz Music Archive…).

Njihov zvuk je baziran na gitarsko-klavirskom duetu, uz povremenog gostujućeg muzičara. Na prva dva albuma, “Films” (2012) i “Kai” (2015), nazvan po Kaninom i Sašinom sinu, gostovali su muzičari iz više od 10 zemalja sveta i različitih muzičkih žanrova, od klasičnih do džez, bluz, world i rok instrumentalista. “Yagull” je kao duo imao zapažene nastupe u Njujorku u “Steinway Hall” i National Opera Center. Novi album “Yuna”, izašao u decembru 2018, naišao je na odličan prijem kritike.
U narednom period “Yagull” nastupa u SAD-u i Japanu.

PR, Foto: Irina Duplevskaja

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde