Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića

0
124

Palić je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Srbiji a Vinski maraton ima veliki potencijal da preraste u jednu od najprepoznatljivijih manifestacija.

Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Start najzabavnije trke u regionu, Foto: Ivana Čutura

Na Paliću je održan drugi Vinski maraton 22. septembra. Učesnici su se uverili da je to najzabavnija vinsko-sportska manifestacija u regionu. U polumaratonskoj Vinskoj trci i Trci uživanja je učestvovalo oko 700 trkača iz 14 zemalja! Oni su trčali kroz vinograde i osvežavali se vinom najboljih palićkih vinarija. Pored trkača iz Srbije, regiona i Evrope, Vinski maraton je ove godine privukao i takmičare iz Las Vegasa, Sijetla, Brazila, Kazahstana, Rusije, Velike Britanije… a, od kojih su mnogi prvi put došli u Srbiju.

2. Vinski maraton: Učestvuju i trkači iz Las Vegasa, Brazila, Kazahstana
Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Pobednici – Vida Medić i Milanko Pušičić, Foto: Ivana Čutura

Apsolutna pobednica Vinske trke je Vida Medić iz Beograda, koja je 21,1 km istrčala za 1 sat 30 minuta i 22 sekunde, dok je osam sekundi bio sporiji pobednik u muškoj kategoriji Milanko Pušičić, takođe iz Beograda. Drugo i treće mesto u muškoj konkurenciji su osvojili Jovan Jovanović iz Banatskog Karlovca i Đerđ Teleki iz Subotice; a u ženskoj konkurenciji Jamanti Šafranj iz Subotice i Snežana Mitrović iz Beograda. Pobednici trka su osim pehara i vina dobili i akcione GoPro kamere.

Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Najbolji kostim – trkači iz Banjaluke, Foto: Nemanja Stojanović

Posebna draž Vinskog maratona su kostimirani trkači, tako da je tročlani žiri imao težak zadatak da od brojnih kreativnih i zanimljivih kostima odabere najbolji. Pobedu je odnela grupa trkača iz Banjaluke, koji su kostim osmislili specijalno za Vinski maraton na kome učestvuju već po drugi put.

2. Vinski maraton: Šampionka Srbije na Paliću 22. septembra
Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Trkači iz Sijetla i Brazila, Foto: Ivana Čutura

Nakon istrčanih kilometara svi trkači i posetioci su kod Velike terase nastavili sa degustacijama vina i lokalnih gastronomskih specijaliteta. Za odličnu zabavu je bio zadužen subotički bend “Perpetuum Mobile”. Poznati somelijeri su održali vinske radionice, a u parku su organizovana takmičenja u kotrljanju vinskih buradi i trci s punim čašama vina, koja su ispraćena sa puno navijanja i smeha.

Vinski maraton 2018: Prvi Vojvodina Chesee Fest
Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Stotine kostimiranih trkača, Foto: Ivana Čutura

– Palić je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Srbiji, a Vinski maraton ima veliki potencijal da preraste u jednu od najprepoznatljivijih manifestacija! – izjavio je Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija. On je otvorio manifestaciju i dodao: – Vinski maraton u sebi integriše različite sadržaje. Oni su dostupni svim učesnicima. Pored sporta i rekreacije mogu da uživaju i u prirodi, vinima i gastronomskim specijalitetima. Važno je što je trećina učesnika iz inostranstva i verujem da će preneti lepe utiske sa Palića. Ministarstvo turizma pomaže razvoj Palića, kako kroz finansiranje infrastrukturnih projekata, tako i kroz podršku manifestacijama poput ove. Od 2015. do danas izdvojili smo više od 50 miliona dinara putem konkursa za razvoj turističke infrastrukture na Paliću. A, verujem da ćemo tako nastaviti i ubuduće.

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Iz Las Vegasa prvi put u Srbiji zbog Vinskog maratona, Foto: Ivana Čutura

Preduzeće “Park Palić” je od početka suorganizator Vinskog maratona. Direktor Nebojša Daraboš je na otvaranju istakao:
– Vinski maraton na Palić dovede najveći broj posetilaca, tako da je ovo za nas važan događaj i najperspektivnija manifestacija. Mi jesmo vinski kraj, imamo vinograde, vina i to treba da iskoristimo.

Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Vinski maraton, Foto: Ivana Čutura

– Vinski maraton je jedinstvena manifestacija koja na zabavan način spaja sport, vino, gastronomiju, muziku i donosi uživanje za sva čula o čemu najbolje svedoče fotografije. A, koje su i najbolji poziv za narednu godinu! – poručuju organizatori.

Održan drugi Vinski maraton: Najlepša razglednica Palića
Najbolja okrepa tokom trke je vino, Foto: Szerda Zsofia

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde