“Odluke” u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju

0
36

Predstava "Odluke" u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u VranjuSedmi Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest održaće se Vranju 7. i 8. decembra.

U okviru P(h)antomfest, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno izvedena predstava pantomime “Odluke”. Ova predstava je nastala u produkciji Festivala u režiji Trajčeta Gjorgieva.

“Šekspir za veliku decu” u Malom pozorštu “Duško Radović”

– Sedam godina kako traje i nastavlja se naša misija u potrazi za neverbalnim i fizičkim izražavanjem. Ovaj put u misiji pored gluvih i nagluvih lica, uključujemo i čujuća lica. A, želeći pri tom da taj jaz nedostatka komunikacije i udaljenosti preskočimo i približimo se jedni drugima u predstavi “Odluke”. Koristili smo poznate pantomimske etide različitih autora, kroz koje pokušavamo da napredujemo ka telesnoj ekspresivnosti i pri tom se upoznamo kroz pozorište. “Bebisiterka”, “U parku”, “Kuvarica”, “Divlji Zapad”, “Šminkanje”, “Pecaroš” – biće naši temelji. Kroz njih ćemo otkrivati ljudsku potrebu za ljubavlju, slobodom, verom i nadom. Nadamo se da smo bar malo dotakli umetnost govora tela – kaže reditelj predstave Gjorgiev.

Čuveni američki pantomimičar Bil Bauers na P(h)antomfestu u Vranju
Predstava "Odluke" u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju
“Odluke”, Foto: Promo

U predstavi igraju Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.
“Odluke” će biti odigrane odmah posle svečanog otvaranja Festivala, 7. decembra, od 20.10h, u sali Doma vojske u Vranju.

Posle uspešnih predstava “Prva suza” (po motivima priče Borisava Bore Stankovića); “Hamlet”; “Ljubav”; “Omnibus plus”; “Igra”; i “Zamišljeni svet”, koje su nastale u produkciji Festivala prethodnih šest godina, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavljaju put u svet pantomime.
Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije; Grad Vranje; i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

Beograd u martu domaćin prve svetske konferencije o pantomimi
Predstava "Odluke" u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju
“Odluke”, Foto: Promo

Podsetimo, prošlogodišnje, šesto izdanje Međunarodnog festivala pantomime P(h)antomfest (22-23. septembar) bilo je veoma uspešno. Obe večeri sala Doma vojske u Vranju je bila dupke puna. Grad je tokom Festivala postao sam vrh svetskog pantomimičarskog izraza. Godine 2017. gostovao je i američki pantomimičar Bil Bauers. On je pred vranjskom publikom izveo predstavu “Više od reči”, dajući portret malog američkog grada filtriran kroz svoja lična iskustva. Vranjanci su znali da prepoznaju univerzalnost jezika pokreta i maestralno Bilovo izvođenje pozdrave ovacijama. Dan ranije, istovremeno i na desetogodišnjicu smrti majstora i najuticajnijeg pantomimičara, Marsela Marsoa, Bauers je održao predavanje u Američkom kutku pod nazivom “Pantomimičar na putu: putovanje sa Bilom Bauersom”

P(h)antomfest je pokrenut 2012. sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde