Odlazak dive Milene Dravić: Osvajala je šarmom, ljupkošću i dobrotom, bila je zvezda, ali uvek skromna i neposredna

0
241

Milena Dravić preminula je noćas u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini.

Odlazak dive Milene Dravić
Foto: FEF Palić

Milena se tamo nalazila na lečenju, poslednjih dana joj je bilo loše, lekari su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Pre dve i po godine velika umetnica ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog leta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gde je promovisana monografija o njoj. Bila je jedna od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali. Odlazak dive mnogi u regionu doživljavaju kao gubitak nekog bliskog.

Milena Dravić jubilarni laureat glumačkog priznanja za životno delo „Dobričin prsten“

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu. Odigrala je dvadeset pozorišnih uloga u predstavama raznih pozorišnih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane a neke igrane i po više od petnaest godina, i po IMDb-u 159 filmskih i TV rola. Četiri i po decenije bila je u braku sa glumcem Draganom Nikolićem (1971 – 2016); od 1967. do 1969. sa rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem (1935-1969); i 1960/61 u kratkotrajnoj bračnoj zajednici sa rediteljem Mladomirom Purišom Đorđevićem.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci
Odlazak dive Milene Dravić
Foto: Printskrin RTS

Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu “Poseban Tretman” Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića. Dobitnik je niza najprestižnijih nagrada među kojima su “Zlatna ruža” na Festivalu u Veneciji; “Zlatna Haridba” na festival u Taormini; “Zlatni laćeno” u Avelinu; više Zlatnih i Srebrnih Arena na Pulskom festivalu; “Dobričin prsten”; “Pavle Vuisić; Statueta “Joakim Vujić”; “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke; “Beogradski pobednik” i druge. Među nagradama koje dodeljuju mediji izdvaja se priznanje “Večernjih novosti” – “Glumica veka” (uz Miru Stupicu).

Diva našeg glumišta Milena Dravić biće sahranjena u petak u Aleji velikana, pored supruga Dragana Nikolića. Pre poslednjeg ispraćaj biće održana komemoracija u Zvezdara teatru.

25.FEF Palić: Otvorena izložba „Milena“ i uručen srebrenjak Mileni Dravić
Odlazak dive Milene Dravić
iz filma “Bitka na Neretvi”

Čitav region potresla je vest o smrti ove neverovatne žene. Najpre zato što nikada, čak ni u najtežim trenucima, nije skidala osmeh po kojem je bila prepoznatljiva. Večito šarmantna, Milena je osvojila srca svih. Hrvatski “24 sata” podsetio je čitaoce su u Mileninom društvu uživali Robert de Niro, Ava Gardner, Klint Istvud, Džon Lenon… da je večerala sa Hičkokom, a Lajzi Mineli poklonila srpske opanke.
– Milena Dravić je definitivno bila jedan od zaštitnih znakova jugoslovenske kinematografije. Osim jugoslovenskih filmskih klasika, brojnih partizanskih filmova i slično, Milena je u posljednje dvije decenije ostvarila i veliki broj uloga u domaćim humorističkim serijama, među kojima je i “Lud, zbunjen, normalan” reditelja Elmira Jukića – istakao je bosanski portal Klix.ba.
RTV iz Slovenije istakao je da je glumica, zajedno sa Radetom Šerbedžijom i Snežanom Nikšić, 2012. posetila Festival Kino otok u Izoli gde je održana projekcija filma “Sedmina” slovenačkog reditelja Matjaža Klopčiča iz 1969…

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
z filma Sutjeska sa Velimirom Batom Živojinovićem
Iz filma “Sutjeska” sa Velimirom Batom Živojinovićem

Smrt Milene Dravić je nenadoknadiv gubitak jer niko nije zauzeo njeno mesto, izjavila je Gorica Popović. Ona je dodala da je Milena zaista bila jedna neponovljiva glumica u svakom smislu i divan čovek.
– Divna je bila i u pozorištu i na filmu. Jednostavno, izvan svih kriterijuma je ta žena bila… Pratili smo svi njenu borbu za zdravlje i, nažalost tako se završilo. Otišla je kod njegnog Gage. Baš sam tužna – rekla je za”Blic” Gorica Popović koja je svoju prvu veliku filmsku ulogu ostvarila upravo uz Dragana Gagu Nikolića u “Nacionalnoj klasi” pre četiri decenije.

NEDA ARNERIĆ: Milena Dravić je moja najdraža koleginica
Iz filma Poseban tretman sa Ljubom Tadićem
Iz filma “Poseban tretman” sa Ljubom Tadićem

Gordan Kičić, vidno potresenog glasa, kratko je izjavio:
– Ne znam šta da vam kažem. Jako mi je krivo i jako sam tužan.
Ljiljana Dragtinović, koja je sa Milenom igrala u predstavama Zvezdara teatra, “Urnebesna tragedija” i “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti”, prisetila se ove saradnje i druženja:
– Mnogo, mnogo mi je žao. Bile smo bliske. Samo “Larija Tompsona” smo igrale 300 puta i 300 puta smo se družile i ostajale i pričale. Branka Petrić, ona i ja smo se ponekad sastajale i van toga. Milena je svake Nove godine nama donosila poklone i zvali smo je naš lični Deda Mraz. Uvek je nalazila vremena da lepo upakuje te poklone, sa sve mašnicama, sa puno truda i ljubavi. Izgrala je na sceni uprkos svemu, do krajnjih granica. Bila je čarobnica u ovom poslu. Takvu osobu nisam upoznala. Ona je nešto iznad. Imala je tu neverovatnu čednost, koju retko koji čovek ima. Zato je ostala tako sačuvana – rekla je Dragutinovićeva.

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Nataši Ninković
Iz filma "Nije lako s muškarcima"
Iz filma “Nije lako s muškarcima”

Otišla je najvoljenija i jedna od naznačajnijih glumica jugoslovenske kinematografije koja je mogla i umela da igra sve, saglasni su Radoslav Zelenović, Ivan Jevtić i Voja Brajović, povodom vesti da je preminula Milena Dravić. Bard našeg glumišta Vojislav Brajović napominje da otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umetnika epohe.
– Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi… Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u istoriji naše kinematografije, jer je mogla i umela da igra sve… Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sećanjima i bila je privilegija da delimo epohu sa njom – kazao je Brajović.

„Mister Dolar“, Irfan Mensur i Milena Dravić laureati 34. Nušićevih dana
Milena i Dragan u emisiji "Obraz uz obraz"
Milena i Dragan u emisiji “Obraz uz obraz”

Radoslav Zelenović, vrsni poznavalac kinematografije i upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Milena Dravić nesumljivo bila najveća zvezda jugoslovenske kinematografije.
– Milena je bila autentična filmska zvezda. Podjednako je ubedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima “crnog talasa”, u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima… Na veliko platno je uvek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmerenost karakterističnu za najveće zvezde u istoriji kinematografije. Njen angažman na televiziji i u pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umetničku karijeru. Pre nekoliko meseci, na filmskim festivalima na Paliću i u Puli publika je ovacijama dočekala i nagradila veliku divu naše kinematografije. Ljudi su znali koliko je vredna njena karijera i umeli su to da nagrade – kazao je Zelenović.

Završen 32. Filmski festival Herceg Novi: Gran Pri za „Sažaljenje“
milena dravić
Autentična glumica koja je ubedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima “crnog talasa”, u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima…

Ivan Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, takođe ističe da je otišla nesumnjivo najveća diva jugoslovenske i srpske kinematografije.
– Na prostoru nekadašnje Jugoslavije karijera Milene Dravić je nesumnjivo najznačajnija. lako je igrala i u ekperimentalnim filmovima i u komercijalnim ostavrenjima, na televiziji i pozorištu, kolege i publika su s pođednakom odanošću uživali u njenjim ulogama – kazao je Jevtić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća Udruženju dramskih umetnika Srbije i Udruženju filmskih glumaca povodom smrti velike jugoslovenske i srpske glumice.
– Ostali smo bez naše Milene Dravić, velikana jugoslovenske i srpske umetnosti. Milena je obeležila drugu polovinu XX veka u pozorištu, na filmu i televiziji. Neka joj je večna slava i hvala, jer je naše društvo učinila boljim, a kulturu bogatijom – navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus
Milena i dragan
Četiri i po decenije Milena i Dragan su bili u braku, Foto: Privatna arhiva

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je povodom smrti velike jugoslovenske i srpske glumice Milene Dravić telegram saučešća u kome je istakao da se vest o njenom odlasku “kod generacija njenih iskrenih privrženika doživljava kao gubitak nekog bliskog”.
– Potresen tužnom vešću u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko i iskreno saučešće zbog smrti Milene Dravić njenoj porodici, prijateljima, kolegama i Udruženju dramskih umetnika Srbije – naveo je Vukosavljević. On je podsetio da je Milena Dravić drugo ime za jednu veliku epohu domaćeg filma, glumica jedinstvenog lirskog senzibiliteta u ranim ulogama, ali i zrelih karakternih dramskih i komičnih ostvarenja, osim na filmu, i na televiziji i u pozorištu.
– Osvajala je šarmom, ljupkošću i dobrotom. Bila je zvezda, ali uvek skromna i neposredna. Siguran sam da se vest o njenom odlasku u svim našim domovima, kod generacija njenih iskrenih privrženika, doživljava kao gubitak nekog bliskog – istakao je Vukosavljević.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma
povratak-otpisanih-glumci-uloge-likovi
“Povratak otpisanih”

– U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime upućujem izraze najdubljeg saučešća članovima porodice, prijateljima i svim poštovaocima preminule glumice Milene Dravić, legende srpske i jugoslovenska glumačke scene. Svojim raskošnim glumačkim talentom i fantastičnim filmskim, pozorišnim i televizijskim ulogama, Milena Dravić ostavila je neizbrisiv trag u našoj kulturi. Uvek dostojanstvena i jedinstvena, plenila je svojim neverovatnim talentom i šarmom. Ostaće upamćena kao jedna od najvećih zvezda našeg glumišta, velika dama i veliki čovek – napisala je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u telegramu saučešća.

53. Filmski susreti: Radošu Bajiću uručena nagrada „Pavle Vuisić“

– Milena i Dragan obeležili su jednu epohu u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti. Svojom uvek sugestivnom i jedinstvenom glumom, kao i neponovljivim šarmom, inspirisali su mnoge generacije. Ja ih neću zaboraviti, a uveren sam da će i mladima koji dolaze biti uzor ne samo kao glumci već i kao veliki ljudi. Srbija im duguje da počivaju zajedno u Aleji zaslužnih građana. Oni jesu velikani naše zemlje! – naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u telegramu saučešća.

OSTAVIO JE „TRAG U BESKRAJ“: Preminuo Oliver Dragojević

odlazak dive milene dravićBrojne kolege, ali i ličnosti sa javne scene Srbije, na društvenim mrežama oprostile su se od legendarne glumice. Nataša Ninković je napisala: “Diva… zauvek”; Nina Janković: “Neponovljiva!”; Dragana Mićalović: “Hvala. Zauvek cu pamtiti. Sad je nebo definitivno puno anđela”; Vladimir Grbić: “Jos jedna Diva. Jos jedan nemerljiv gubitak heroine svetskog evropskog srpkog i jugoslovenskog filma. Malo si nebo za ovakve gromade. Vječnaja pamjat Milena”; Lena Kovačević: “Nežna a jaka, talentovana a skromna, diva a pristupačna, brižna i uvek nadneta nad umetnošću i bližnjima, puna ljubavi, naša prijateljica, Milena Dravić, znam da zna koliko smo ponosni što je deo naše porodice i što smo rasli pored vas, naši Milena i Dragan. Večna Slava! Do ponovnih druženja…”

E. A. / Izvor: Blic

View this post on Instagram

Diva ..zauvek😪

A post shared by Natasa Ninkovic (@natasaninkovic) on

 

View this post on Instagram

Draga Milena ….

A post shared by gordankicic (@gordankicic) on

 

View this post on Instagram

Neponovljiva. #milenadravic

A post shared by Nina Jankovic Dicic (@janxnina) on

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde