Rade Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja

0
274

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija je među donatorima koji su pomogli obnovu spomenika Teslinih roditelja.

spomenici Teslinih roditelja
Foto: Vesti

Prilozima Srba iz Zagreba, a na inicijativu gospićko-smiljanskog paroha Dragana Mihajlovića, na gradskom groblju u Gospiću obnovljeni su spomenici Teslinih roditelja, Đuke i Milutina. Jedan od donatora bio je i proslavljeni glumac Rade Šerbedžija, takođe Ličanin poreklom, saznaju frankfurtske “Vesti”.

Sveštenik Dragan kaže da strani turisti obilaze i naučnikovu rodnu kuću u Smiljanima, a da su bili iznenađeni što u Gospiću nije bilo vidljivije obeležen dan Nikole Tesle.
– Mi im odgovaramo da se taj dan svečanije i šire obeležava u Beogradu – dodaje paroh.

Namera iz marta ove godine da se spomenici roditeljima Nikole Tesle obnove do dana njegovog rođenja je ostvarena.
– Bilo je tu i nepredviđenih radova, jer se tek nakon pomeranja samih spomenika i njihovog prenosa na restauraciju ustanovilo da nemaju nikakvog temelja koji ih nosi i bilo je neophodno izliti odgovarajuću ploču – istakao jedan od donatora.

Pošto je ova akcija finansirana prilozima grupe naših ljudi iz Zagreba i Beograda, prikupljeno je nešto više sredstava koja će biti iskorišćena i za delimično uređenje pravoslavnog groblja pored crkve u Smiljanu.

Ceo današnji dan, ne samo u Beogradu, već i širom Srbije, je u znaku Tesle.

Otac Milutin i majka Georgina

Nikola je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici (današnja Republika Hrvatska), od oca Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine – Đuke, u nekadašnjoj Vojnoj krajini Austrijskog carstva. Kršten je u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu. Ime Nikola je dobio po jednom i drugom dedi.

Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, Foto: Wikimedia Commons
Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, Foto: Wikimedia Commons

Prema krštenici je rođen 28. juna 1856. godine, što je datum izražen julijanskim kalendarom, a odgovara 10. julu po gregorijanskom.

Nikolin otac je bio nadareni pisac i poeta koji je posedovao bogatu biblioteku u kojoj je i Nikola provodio svoje detinjstvo, čitajući i učeći strane jezike. Po jednom verovanju, Tesle vode poreklo od Draganića iz Banjana. Nikolina majka takođe je iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića. Bila je vredna žena s mnogo talenata, vrlo kreativna i svojim izumima olakšavala je život na selu. Smatra se da je Nikola Tesla upravo od majke nasledio sklonost ka istraživačkom radu.

Nikola Tesla je jednog brata Danu i tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu. Kada mu je bilo sedam godina porodica je napustila Smiljan i preselila se u Gospić.

Rodna kuća Nikole Tesle i dalje je u selu Smiljan kod Gospića, deo je Teslinog memorijanog centra, koji je otvoren 2006. godine. Pored rodne kuće nalazi se i pravoslavna crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u kojoj je Teslin otac služio liturgiju. U dvorištu je podignuta statua velikog naučnika, koji je iza sebe ostavio 112 patenata i više od 700 raznih izuma.

E. A. / Izvor: Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde