Objavljen zvaničan tizer za dokumentarni film “Kreka”

0
72

Početkom 2020. na lokacijama u Los Anđelesu završava se snimanje filma o najboljem srpskom i jednom od najboljih svetskih filmskih scenografa.

Objavljen zvaničan tizer za dokumentarni film "Kreka"
Snimanje u Beogradu – Džoni Dep i Kreka

Objavljen je zvaničan tizer za dugometražni dokumentarni film “Kreka” o Miljenu Kljakoviću Kreki. Film režira Strahinja Savić u produkciji “Centar Filma”, a podržan je i od strane Filmskog centra Srbije.

To je priča o čoveku, njegovom putovanju i susretima sa najvrednijim svetskim priznanjima, prijateljima. Iza tih ljudi i susreta ostaju neizbrisivi tragovi, filmska dela koja ispisuju stranice istorije filma. Dokumentarni film “Kreka” je priča o izgradnji punoj strasti, scenografskom zanatu u prstima i lepoti jednog sna. Intiman filmski portret našeg najvećeg scenografa svih vremena.

MILJEN KLJAKOVIĆ KREKA: Bolno je na kraju snimanja rušenje dekora
Objavljen zvaničan tizer za dokumentarni film "Kreka"
Miljen Kljaković Kreka

– Kreka je velika ličnost, privatno i profesionalno, pa film o njemu mora da oslikava grandioznost i monumentalnost njegove umetničke zamisli. Praviti film o umetniku je veliki rediteljski izazov. Za sada mogu da kažem da će to prevashodno biti montažni kolaž filmova, bogatog arhiva, ali i dragocenog materijala koji smo snimali. Veliki broj poznatih i afirmisanih imena govore o Kreki, ali to nije sve… Jedna od osnova filma je i pitoreskno Krekino hodočašće prema Meki i Medini, scenografijama koje nisu porušene i još postoje, stvarnije od stvarnosti – rekao je reditelj Strahinja Savić.

Objavljen zvaničan tizer za dokumentarni film "Kreka"
Ekipa u Teheranu

Novo ruho prikaza dela Miljena Kljakovića Kreke, scenografa na vrhuncu karijere, isprepletano je svedočanstvima glumca Džonija Depa; direktora fotografije Vitorija Storara; reditelja Berija Levinsona; Mađida Mađidija; Brajana Helgelanda; producenta Metija Lešema; i čuvenih srpskih reditelja Emira Kusturice; Slobodana Šijana; Gorana Paskaljevića; Gorana Markovića; i Srđana Karanovića.

26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kreki svečano otvoren festival
Objavljen zvaničan tizer za dokumentarni film "Kreka"
Iranski reditelj Mađid Mađidi, oskarovac za specijalne efekte Scot Anderson, trostruki oskarovac snimatelj Vittorio Storaro i Kreka, Foto: Privatna arhiva

– “Centar Film” se već dve decenije bavi očuvanjem kulturne baštine kroz serijal “Ličnosti i događaji” u okviru koga je snimljeno preko 60 dugometražnih dokumentarnih filmova o životu i delu naših znamenitih ličnosti. Omaž Miljenu Kljakoviću Kreki, scenogafu koji je svojim radom dao neprocenjiv doprinos filmskom stvaralaštvu, kroz dokumentovani prikaz, omogućava čuvanje vrednosti trajnog dela i daje značaj za umetničko dostignuće koje čini nacionalno i svetsko kulturno bogatstvo – ističe Jadranka Blanuša Vučković, direktorka “Centar Filma”.

Premijera filma “Kreka” planirana je za jesen 2020. godine.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde