Obeleženo šezdeset godina rada Filmskog centra Srbije

0
31

Filmski centar Srbije, ustanova od nacionalnog značaja zadužena za delatnosti u oblasti srpske kinematografije, obeležio je jubilej vredan pažnje.

Obeleženo šezdeset godina rada Filmskog centra Srbije

U sredu, 18. decembra, u Jugoslovenskoj kinoteci je održana svečana ceremonija povodom 60 godina rada Filmskog centra Srbije. U Sali “Makavejev” okupljenima su se obratili predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan i direktor Gordan Matić. Na ceremoniji su i dodeljene nagrade za doprinos kinematografiji i saradnju sa Filmskim centrom Srbije.

UFUS: Priznanja za doprinos Paskaljeviću, Fanđu i Zečeviću
Obeleženo šezdeset godina rada Filmskog centra Srbije
Jelena Trivan

Jelena Trivan je podsetila da je srpska kinematografija ne samo jedna od najstarijih, već da ima i jednu od najdugovečnijih institucionalnih podrški.
– Institut za film je podržavao tadašnju saveznu kinematografiju, razvoj partizanskog filma i Crnog talasa, prevodilačke delatnosti u oblasti filma. Bio je neka vrsta potpuno modernog centra za usavršavanje i obučavanje filmskih radnika. Danas je to Filmski centar Srbije koji raspolaže velikim finansijskim sredstvima i podržava 60 filmova različitog metra godišnje. To je veliki posao koji govori da mi jesmo velika filmska nacija – rekla je Trivan.

– Naši planovi su veliki. Sledeće godine uvodimo državnu koprodukciju sa Francuzima, na osnovu specijalnog sporazuma, a snimaćemo i još veći broj filmova nego do sada! – dodala je predsednica UO FCS.

Izložba “Кino oko” Jelene Jelače inspirisana jugoslovesnkim filmom
Obeleženo šezdeset godina rada Filmskog centra Srbije
Gordan Matić

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, povodom značajnog jubileja, naglasio je da je filmska umetnost kod nas veoma vibrantna.
– Ona stalno traži nove pravce i nema odmora. Filmski centar Srbije pokušava da održi jedan moderni ritam proizvodnje – praćenja projekata od razvoja scenarija do prikazivanja u digitalizovanim bioskopima. Ulažemo dosta sredstava i trudimo se da osavremenimo mnoge stvari koje su ostale iz nekih starih vremena. FCS je i posle 60 godina stabilna institucija koja se trudi da, pre svega, pomogne autorima da naprave što bolje filmove. To je i dalje najbitnije! – zaključio je Matić.

Jovani Stojiljković uručena godišnja nagrada “Ružica Sokić”
Obeleženo šezdeset godina rada Filmskog centra Srbije
Okrugli sto

Ranije u toku dana, održan je okrugli sto na temu “Unapređenje saradnje institucija filma”. Ovom događu su prisustvovali direktori filmskih centara iz regiona, Italije i Francuske.
– S obzirom na to da su naša i kinematografije iz regiona male, mi moramo da sarađujemo. Kako u razmeni iskustava i znanja, tako i u međusobnom deljenju pozitivnih praksi koje ima svako od nas u pravnoj legislativi i u nekim drugim stvarima koje olakšavaju pregovaračke pozicije kod trećih partnera. Ova saradnja je značajna jer svi imamo isti cilj. Svima nama je stalo da se naši filmovi gledaju što više i van balkanskih prostora – osvrnuo se Matić i na okrugli sto.

5. KMMFF: Publika odlučila – “Četiri ruže” pobednik u Gračanici

Jedan od gostiju okruglog stola bio je i direktor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Kris Marčič. On je naglasio kako je saradnja sa regionalnim zemljama jako dobra.
– Mislim da imamo jako dobre odnose sa svim filmskim centrima iz regije, a i šire. Nalazimo se u kontekstu filmskih centara cele Evrope. Imamo jako dobru saradnju sa FCS-om, za koju sam uveren da će se nastaviti. Radimo jako puno koprodukcija i to funkcioniše uspešno. Svako ima osoben doprinos toj kinematografskoj baštini i sada to dolazi do izražaja. Srbija ima jako uspešnu kinematografiju – zaključio je Marčić.

Mirjani Karanović nagrada za životno delo “Dobričin prsten”
Obeleženo šezdeset godina rada Filmskog centra Srbije

Filmski centar Srbije je osnovan 1959. godine, i do danas je promenio nekoliko imena. Nastao je iz Centra za stručno obrazovanje filmskih kadrova koji je 1959. osnovalo bivše Udruženje filmskih proizvođača Jugoslavije, radi dopunskog školovanja postojećeg filmskog kadra.

Centar se 1963. spaja sa Centrom za stručno obrazovanje kadrova reproduktivne kinematografije SFRJ i delatnost proširuje i na školovanje kinematografskih radnika. Kada se osnivanjem mnogih filmskih škola i akademija taj oblik školovanja pokazao suvišnim, Savez filmskih radnika Jugoslavije preuzima Centar, menja mu i proširuje zadatke, pretvarajući ga u Institut za film.

Odlukom Upravnog odbora Institut za film 7. septembra 2004. menja naziv u Filmski centar Srbije. Decembra 2011. osnivačka prava i obaveze osnivača Filmskog centra Srbije preuzima Republika Srbiјa. Odlukom Vlade Republike Srbije, donetoj na sednici 30. aprila 2013. Filmski centar Srbije dobio je status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

E. A. / Foto: KomunikArt

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde