Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

0
149

Tradicionalni novogodišnji koktel za predstavnike medija koji prate produkciju Narodnog pozorišta iz Beograda, priređen je u utorak 26. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta.

dejan savic druženje sa novinarima
Dejan Savić druženje sa novinarima, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Tom prilikom, održana je i kratka pres konferencija. Obeležavanje 150. sezone Narodnog pozorišta startuje već početkom godine. Upravnik Dejan Savić rekao je da Narodno pozorište uspešno završava 2017. godinu. A u njoj su, kako je istakao, realizovani svi umetnički planovi. Podsetio je da su u tom periodu izvedene četiri dramske, tri operske i jedna baletska premijera. Kao i da su realizovana brojna uspešna gostovanja u zemlji u inostranstvu, proslavljeno nekoliko značajnih jubileja…

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

obeležavanje 150. sezone Narodnog pozorišta
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Prema Savićevim rečima, više od 460 odigranih predstava Drame, Opere i Baleta, uključujući i blizu 90 gostujućih predstava, koncerata i ostalih programa, videlo je oko 154.000 gledalaca. Onda se osvrnuo i na slavljeničku 150. sezonu. Ona će u potpunosti, kada je reč o premijernim naslovima u sva tri sektora – Drami, Operi i Baletu, biti posvećena domaćim stvaraocima. Biće postavljena dela Dušana Kovačevića; Ive Andrića; Bore Stankovića; Branislava Nušića… opera će izvesti “Lenku” Miroslava Štatkića i “Otadžbinu”, najznačajnijeg domaćeg operskog kompozitora Petra Konjovića.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

Savić je najavio da će za nekoliko nedelja, na Bogojavljenje 19. januara, biti obeleženo 80 godina od smrti Branislava Nušića. U okviru toga, na Velikoj sceni će premijerno biti izvedena njegova komedija “Ožalošćena porodica” u režiji Jagoša Markovića. U holu zgrade predviđeno je otvaranje izložbe “Nušić kao diplomata”. Upravnik je istakao da od tog dana Narodno pozorište i zvanično kreće u obeležavanje svog velikog jubileja – 150. godina od osnivanja. Kako je naglasio – to je dug ove Kuće prema svojoj publici. Podsetio je da je u martu 1868. doneta odluka da se gradi Narodno pozorište, koje je svoju prvu predstavu odigralo 22. novembra naredne godine.

Narodno pozorište: Održana premijera baleta „Evgenije Onjegin“

Foto: Narodno pozorište u Beogradu
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Govoreći o svojevrsnom profilu i, kako je kazao, misiji tog zdanja kulture, Dejan Savić je rekao:
– Veliki reditelj Jirži Mencl je kazao: “Moja majka je domaćica i ako ona ne razume moju predstavu, ja znam da sam pogrešio“. Narodno pozorište u svom širokom spektru delovanja s jedne strane ima i tu misiju da približi umetnost ljudima. I, s druge strane, da bude avangarda i podiže standarde. Ne samo umetničke nego i administracijske, i organizacione modele. Otuda i zamisao da Narodno pozorište postane centralna ustanova kulture u zemlji.

Primadona Milka Stojanović ponovo uvrštena među 100 najboljih muzičara sveta

Savić je ponovio da Narodno pozorište ne odustaje od svog plana, o kojem on već priča nekoliko godina. A, to je da umesto Staklenca na Trgu Republike bude podignuta nova zgrada Nacionalnog teatra što će, uveren je, u narednom periodu biti jedan od prioriteta i države i grada. Objasnio je da je Kući, kao što je Narodno pozorište, preko potrebna još jedna scena. Ona neće biti samo za operu i balet, već bi to trebalo da bude dvorana u kojoj će se igrati i dramske predstave.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde