Nušićijada: Sve spremno za opšti džumbus!

0
141

Ivanjička Nušićijada biće u znaku proslave pola veka od svog začetka, a uz moto – “opšti džumbus”.

nušićijada 2017Nušićijada, ivanjički praznik kulture, zabave, humora i radosti, ove godine održaće se od 24. do 27. avgusta. Njeni brojni sadržaji biće posvećeni obeležavanju pola veka od njenog začetka. Dokumentarni film će biti prikazan na svečanoj akademiji i otvoriti novopostavljenu filmsku scenu. Biće predstavljena monografija, održaće se izložbe i tribine. Posebno će se baviti ne samo Nušićijadom, već i širim kulturnim kontekstom na ovim prostorima u poslednjih pet decenija. Pažljivo birani kolaž ostalih festivalskih sadržaja će istaći jedinstveni lokalni, nacionalni i međunarodni karakter Nušićijade uz izvođače iz svih ovih sfera. Inače, Nušićijada je ivanjički nosilac priznanja „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Nušićijadi

Nušićijada 2017. počeće da prima svoje goste od četvrtka, 24. avgusta, kada će biti organizivana Svečana akademija, prikazan dokumentarac, ali i prvi put podeljene specifične nagrade onima koji su svih prethodnih godina stojički podnosili susrete i sudare sa humorom bez cenzure, kulturom bez ograničenja, satiranjem bez povoda i noćima bez fajronta.

ejdus u kir janji np bgd
Predrag Ejdus u predstavi “Kir Janja”, Foto: Narodno pozorište Beograd
Predstave, koncerti, performansi

Svoju kondiciju Nušićevci će i ove godine demonstrirati na brojnim festivalskim scenama, ulicama i trgovima. Tu će ih na svakom ćošku sačekivati koncerti, predstave, performansi, izložbe, razgovori.

Pozorišni program otvoriće predstava beogradskog Narodnog pozorišta „Kir Janja“ sa Predragom Ejdusom u glavnoj ulozi. Sa velike scene Doma kulture će se manifestacija zatim premestiti u otvorene prostore – uz kabaretsko-poetski “Stend daun” sa Nebojšom Milovanovićem ili glavnu ulicu u kojoj će predstavu izvesti Ulični teatar iz Krakova. Svoje mesto u programu Nušićijade uvek imaju i ivanjički amateri koji će izvesti „Ujež“. Pozorišni program će zatvoriti komad „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca.

I muzički program biće obogaćen gostima iz Evrope. Nastupiće holandski sastav „Spijkers“, koji će izvoditi svetsku, ali i balkansku muziku na sasvim jedinstveni način. Na tri scene ređaće se brojni muzički žanrovi za koje će se pobrinuti najrazličitiji sastavi i izvođači: od dečjeg simfonijskog orkestra iz svetski poznatog programa društvene integracije, kroz muziku „El Sistema“, preko utemeljivača akustičarske scene “S vremena na vreme”, hip hopera “Who See”, rokera “Pilota”, pop pevača Sergeja Ćetkovića, soul-fank-džezera Funktastic Coalition do kvarteta “Wonder String” koji će premijerno izvesti jutarnji koncert za goste Nušićijade.

nušicijada
Među učesnicima muzičkog dela programa su “Piloti”, “Who See” i Sergej Ćetković

Deca i mladi i ove godine dobijaju festival u festivalu. Celodnevni program Dečje scene biće bogat radionicama i školama, predstavama i performansima, razgovorima sa piscima i umetnicima. Omladinci će u Školi animiranog filma dobiti priliku da postanu mlade sineaste. A na radionici Milana Popovića otkriće sve zanimljivosti nauke. Haos animatori izvodiće vatrene performanse, izdavačka kuća Klett Zaistinski srpsku bajku. Vrtići i škole izvodiće sopstvene predstave i programe, a predstava „Ivica i Marica“ Kraljevačkog pozorišta za decu biće nagrada ne samo za buduće prvake, već sve male Nušićevce.

Simbol svih lepih rađanja i tužnih gašenja
dokumentarac o nušićijadi
Zoran Kesić, Foto: Promo

Humora, kao ključnog obeležja festivala, ni ove godine neće manjkati. Šaljiva fudbalska utakmica biće organizovana između samoprozvanih i samokategorisanih mršavih i debelih. Kesić i Njuzovci kao specijalnog gosta dobijaju Dražu Petrovića. Srđan Dinčić i družina izvešće “Veče improvizacije”. A, ekipa “Satiranja”, predvođena Petrom Arbutinom, dobiće pojačanje – Mihaila Medenicu. Nušić lično (glumac Milan Milosavljević) će, osim vožnje fijakerom i predvođenja parade, ali i čitave varoši nakon što dobije ključeve od predsednika opštine, napraviti rezime festivala. Pošto isproba novi model dvodnevnog vladanja u kom se uspostavljaju novi dani (četvrtak se spaja sa petkom, a subota sa nedeljom) i proglasiće opšti džumbus.

„Opšti džumbus“ je, po rečima organizatora, idealan moto za slavlje poslednjih pola veka u kulturi i društvu na našim prostorima. Ističući da je Nušićijada za njih simbol svih lepih rađanja i tužnih gašenja, simbol snage kolektivnog sećanja i udruživanja, simbol uticaja neodgovornih odluka, ali i značaja istrajnosti, vizije i kvaliteta, Nušićevci smatraju da je važno negovati smeh i humor, ali i sećanja i tradiciju.

nušićijada 2017

Dokumentarac, monografija, izložbe i tribina

Iz ovih razloga, a kako bi se svi ivanjički gosti, ali i domaćini, dobro podsetili na život ovoga festivala, pokrenutog 1967. kao „Septembar u Ivanjici“, pa naredne godine prekrštenog u „Nušićijadu“, zatim „zamrznutog“ 1972. i obnovljenog 2010. velikom građanskom inicijativom, organizatori su pripremili film, monografiju, dve izložbe i jednu tribinu u kojoj učešće uzimaju autor knjige prof Svetislav Lj. Marković, prof Milena Dragićević Šešić i reditelj Goran Marković.

Poseban osvrt na stari festival filmske komedije napraviće se uspostavljanjem filmske scene na otvorenom u gradskom parku, po ugledu na nekadašnju Nušićijadu. Tu će biti prikazan dokumentarni film u režiji Narcise Darijević Marković. U njemu učešće uzeli vrhunski umetnici i autoriteti poput Petra Božovića, prof Svetozara Rapajića, Zdravka Šotre, Seke Sablić, Sergeja Trifunovića… Biće prikazani potom i filmovi sa starih Nušićijada.

dokumentarac o nušićijadi
Dokumentarni film o Nušićijadi režirala je Narcisa Darijević Marković, Foto: Promo

Konačno, stari festival ove godine oživljava i kroz vizuelni identitet koji je nekadašnjoj Nušićijadi dao izvanredni scenograf i slikar Vladislav Lalicki. Njegov Nušić, koji iz baroknog pozorišta utrčava pravo u našu realnost, istinska je paradigma njegove svevremenosti, a njegov povratak nakon pola veka svedočanstvo potrebe za njegovim duhom i delom.

Kako bi uživali u svemu gorenavedenom, ali i mnogim sadržajima koji se ne mogu smestiti u jednu najavu, organizatori Nušićijade pozivaju sve idealiste, avanturiste, otpisane, lansirane, zabezeknute, formaliste, hazardere, cepidlake, šerete i džumbuslije, slučajne prolaznike i namerne učesnike da budu „viđeni za Ivanjicu“.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde