Nušićijada 2019: Prognana a slobodna, druga a deseta

0
164

Progonstvo prave Nušićijade iz rodne Ivanjice i dalje traje, ali traje i kulturno-umetnička gerila kao vid otpora Udruženja građana “KudeS”, koje su ivanjičke opštinske vlasti izbacile iz festivala koji su osam godina u partnerstvu organizovali.

Nušićijada 2019: Prognana a slobodna, druga a deseta

Tako će oni organizovati Nušićijadu 2019 na Dorćol Platzu, u petak, 23. avgusta i dan kasnije na privatnim posedima u okolini i centru Ivanjice. Biće to, kako kažu, prognana a slobodna, druga a deseta manifestacija. Kako se navodi u saopštenju UG “KudeS”, druga godina u izgnanstvu ponovo će u okviru tri događaja okupiti veliki broj javnih ličnosti i prijatelja Nušićijade, da pod neobičnim okolnostima slave deceniju ovog festivala, koji je po svom izvornom konceptu simbol borbe za slobodu govora, humora, smeha i života. Baš kao i sam Nušić.

Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Petar Božović, lane na Nušićijadi na Dorćol Platzu, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

– Poslednji vikend avgusta, tradicionalno rezervisan za ivanjički praznik kulture i zabave, humora i veselja, umetnički prostor u centru glavnog grada i privatna imanja na Nušićevom kraju sveta transformiše u ključna mesta Nušićijade – scenu, ulicu, trg i kafanu – na kojima se nastupa, govori i smeje, i to bez straha. U petak, 23. avgusta, Dorćol Platz iznova postaje spoj Ivanjice i Beograda, i vrata otvara umetnicima, aktivistima, novinarima i, naravno, humoristima i satiričarima. Sutradan, u subotu, 24. avgusta, kapije svog imanja u okolini Ivanjice (do kog ste stiže asfaltnim putem!) za potrebe druženja sumnjivih lica koja se i dalje naglas šale, poštovalaca umetnosti i namernih prolaznika otvaraju prijatelji i učesnici festivala! – ističu organizatori.

Kako se Brazilac Tijago proveo u Ivanjici na Nušićijadi
Nušićijada 2019: Prognana a slobodna, druga a deseta
Njuzovci (Viktor Marković, Nenad Milosavljević i Marko Dražić), Milan Ćulibrk, Draža Petrović i Zoran Kesić, foto: Nušićijada

– Ova Nušićijada, za koju iskreno verujemo da je samo privremeno u izgnanstvu, ponovo će okupiti brojne prijatelje festivala bez kojih bi poduhvat njene organizacije bio nemoguć – navode iz Udruženja građana “KudeS”. Dalje saopštavaju:

– U formatu radija koji se gleda vodiće Darko Mitrović i Marko Stepanović, odnosno Marko Vidojković i Nenad Kulačin, a u programu “Mentalno razgraničenje”, festival okuplja glumce Petra Božovića, Laneta Gutovića i Tihomira Stanića; humoriste i poznata lica poput Zorana Kesića, redakcije Njuz.net, Miodraga Stošića i nezaobilaznog Dražu Petrovića, koji ove godine nastupa u okviru PLJiŽ-a, zajedno sa Mićkom Ljubičićem i Vojom Žanetićem; pisce, izdavače, novinare, dramaturge, reditelje, aktiviste: Petra Arbutinu, Milana Ćulibrka, Minju Bogavac, Zorana Hamovića, Vladana Slavkovića, Gutu Grubačkog; muzičare poput Dragoljuba Đuričića, Sashke Janx, Jovana Maljokovića i “Balkan Salsa Benda”; pedagoge, naučnike i edukatore poput Milana Popovića sa eksplozijom otkrića, Ivu Eraković sa dečjim pravima i “Pozorište tri mame” sa pozorištem senki. Tokom ova dva događaja biće prikazane i izložbe Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića – “Karikature od naših života” i “Karikature protiv diktature”; dok će učesnici moći da započnu kreiranje Depoa Nove solidarnosti .

36. Nušićevi dani: Predstava “Noćna straža” najbolja po oceni publike
Nušićijada 2019: Prognana a slobodna, druga a deseta
Dragoljub Đuričić i mladi bubnjari na Nušićijadi 2018, Foto: Nušićijada

Kao završni događaj, koji će se na nešto drugačiji način baviti stanjem u društvu, 25. avgusta 2019. biće organizovan razgovor u slavu 50. godišnjice od objavljivanja “Filosofije palanke” Radomira Konstantinovića. I to u njegovoj kući u Ivanjici. O odjecima Konstantinovićevog dela, ali i trajanju i posledicama filosofije palanke, govoriće brojni poznavaoci i poštovaoci rada ovog velikog filozofa, pisca i pesnika. Ovaj događaj odvijaće se na platformi “Nove solidarnosti”, u organizaciji “Novog optimizma” i “KudeSa”; a u partnerstvu sa Savetom za negovanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića; Trećeg programa Radio Beograda; Fondacijom Stanislav Vinaver iz Šapca; i listom “Danas”.
– Uz poziv da budete viđeni za svako mesto na kom su Nušićijada, i sve ono što je čini, dobrodošli, pozivamo vas da nam se pridružite. U slavu Nušića, slobode, smeha, dostojanstva, prijateljstva i solidarnosti, dobro nam došli! – navodi se u pozivnici organizatora.

Nušićijada: Kesić dobio lepljivu traku, Božović štap za osveženje
Nušićijada 2019: Prognana a slobodna, druga a deseta
Karikature u prirodi, Foto: Nušićijada

23-24-25. avgust
B E O G R A D / I V A NJ I C A
Petar Božović, Lane Gutović, Tihomir Stanić;
Kesić i Njuzovci;
Petar Arbutina, Milan Ćulibrk;
PLJiŽ – Draža Petrović, Mićko Ljubičić, Voja Žanetić;
Dragoljub Đuričić, Sashka Janx, Jovan Maljokovic Balkan Salsa Band;
Minja Bogavac, Vojkan Arsić, Vladan Slavković;
Dare i Mare – Mentalno razgraničenje;
Marko Vidojković i Nenad Kulačin;
Miodrag Stošić;
Konstantinović – pola veka od Filosofije palanke;
Nova solidarnost
*ULAZ BESPLATAN

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde