Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta

0
244

Na prostoru Dorćol Platza održan je 18. avgusta prvi od dva predviđena događaja prognanih Nušićevaca.

Nušićijada 2018  na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Nušićijada u izgnanstvu, na Dorćol Platzu, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

Prognana a slobodna, prva a deveta Nušićijada… tako je najavljen događaj u Beogradu u organizaciji Udrženja građana KudeS iz Ivanjice, koji sebe zovu “prognanim Nušićevcima”. Ovom okupljanju u izgnanstvu, a na slobodi, nedelju dana uoči početka tradicionalne Nušićijade u Ivanjici, učestvovali su, pored verne ivanjičke, beogradske i ostale publike iz svih krajeva zemlje, i brojni umetnici i javne ličnosti koji su ovoj inicijativi pružili podršku. Atmosfera ove “Nušićijade u malom” bila je više nego vesela i svečarska. Baš kako i dolikuje festivalu koji se organizuje u slavu Branislavu Nušiću, smehu, umetnosti i slobodnom duhu.

„Prognani“ Nušićevci organizuju Nušićijadu 2018 u Beogradu 18. avgusta
Prognani ili slobodni - šta bi rekao Nušić
Tribina “Prognani ili slobodni – šta bi rekao Nušić?”, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

Na inicijativu Udruženja građana KudeS iz Ivanjice Nušićijada je obnovljena 2010. godine. Ali, ove godine obavešteni su da neće biti u organizacionom odboru zvanične manifestacije. Zato su oni priredili svoju feštu. Zdrav humor i dobra satira obeležili su druženje u krugu dvojke. Šou gostima glumcima ukrao je voditelj Zoran Kesić, koji je razgolitio na sceni, obukavši crnu umesto bele košulje.

Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Draža Petrović, Zoran Kesić i Marko Dražić, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

– Govoriću vam o nečemu divnom čega više nema. Nije to, gospođo, džabe se radujete. Mi smo svi “Ožalošćena porodica”. Došli smo da ispratimo Nušićijadu na neko lepše i bolje mesto. Seli se u Ivanjicu na jedno privatno imanje. Završiće u bašti, ispod drveta, bože me oprosti, k’o Sloba (Slobodan Milošević je sahranjen u svojoj kući u Požarevcu op. aut.). Došao sam da pružim podršku ljudima iz KudeSa – poručio je Kesić.

Nušićijada: Kesić dobio lepljivu traku, Božović štap za osveženje
Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Zoran Kesić, sada u crnoj košulji, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

On je prisustne nasmejao svojim govorom i podsećanjem na lepa druženja u Ivanjici.
– Nušićijada je bilo mesto čarolije. Tu ste mogli videti Vladu Georgieva kako peva četničke pesme, i Darka Rundeka kako peva narodnjake – kazao je autor i voditelj emisije “24 munuta sa Zoranom Kesićem”.

Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Organizatori i prijatelji, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

Nušićijada, čiju je organizaciju od ove godine preuzela Opština Ivanjica, biće održana od 24. do 26. avgusta, a Kesić se osvrnuo i na taj događaj.
– Njihov festival će biti još tužniji nego naš danas, jer nastupa Željko Joksimović, čuveri kralj bedaka. Svira i “Lexsington bend”. To su oni što nisu “OK bend”, “Amadeus bend”, Denis i Obule… Oni su preuzeli i glumca Milančeta koji glumi Nušića. Nisam tužan. Za nas počinje zagrobni život. Neću plakati. Više nas pod nego nad zemljom – poručio je Kesić.

Na ivanjičkoj Nušićijadi Joksimović, Džinović, „Lexington“, šaljiva fudbalska utakmica
Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Petar Božović, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

Program na Dorćol Platzu otvoren je razgovorom “Prognani ili slobodni: šta bi rekao Nušić?”. U njemu su učestvovali Petar V. Arbutina, književni kritičar; Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika “NIN”; Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačkog preduzeća “Clio”; dok je dramaturškinja Milena Minja Bogavac bila u ulozi moderatorke. Arbutina je poželeo dobro veče svima koji su došli slobodno i “po zadatku”.
– Smeh ne možete da kontrolišete. Nušić je sve rekao, a mi treba da ga čitamo na pravi način. Mi smo ljudi kratkog pamćenja i setimo se Nušića samo kad nam se nešto desi – rekao je Arbutina.
Učesnici tribine ocenili su da je lakše govoriti slobodno u Beogradu, kao velikom gradu, nego u maloj sredini gde svako zna vaše ime.

Kako se Brazilac Tijago proveo u Ivanjici na Nušićijadi
Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
“Wonder Strings”, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

Na Nušićijadi poeziju je govorio i Petar Božović, koji je pozdravljen burnim aplauzom.
– Nema više suda osim pesnikova ili božjeg. Važi pravilo da se otme ono što se okom vide. U jednoj susednoj državi, gde se misli da paprika nije došla iz Južne Amerike u Evropu, oni su brendirali ajvar, a u drugoj su bendirali njihovo ojkanje. Odgovore na sva pitanja pronalazim u poeziji, gde se krije oružje duha, koje je neuništivo. Pesnik nema odgovore na sve, već postavlja pitanje. Dokle će ovo, zna li iko?! – poručio je Božović.

Nušićijada 2018 na Dorćol Platzu: Prognana a slobodna, prva a deveta
Tihomir Stanić, Foto: Facebook Nušićijada / Jakov Simović

Prvu, a devetu Nušićijadu posetili su i glumci Dragan Vujić Vujke, Tihomir Stanić i Đorđe Živadinović Grgur; kao i reditelji Darko Bajić i Predrag Gaga Antonijević;  karikaturista Predrag Koraksić Koraks; dramski pedagog i vizionar u oblasti dečje edukacije Ljubici Beljanski-Ristić; Bojana Stamenov; Kristina Kovač; Nataša Drakulić…

E.A. / Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde