Novosadsko muzičko leto 2019 od 27. jula do 1. avgusta

0
98

Etno i džez koncerti na otvorenom biće na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji u Novom Sadu.

Novosadsko muzičko leto 2019 počinje 27. jula i traje do 1. avgusta u vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) i na brodu “Zeppelin”. Program organizuje Muzička omladina Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

U subotu, 27. jula, u vrtu Srednjoškolskog doma predviđen je etno koncert pod nazivom “Sevdah pod lipom” grupe “Divanhana”. Ovaj bosanskohercegovački sevdah bend je osnovala je početkom 2009. grupa mladih studenata Muzičke akademije u Sarajevu. A, sa namerom da neguje i prezentuje tradicionalnu muziku zemalja Balkana, s pažljivim fokusom na sevdalinku. U muzici “Divanhane”, stare melodije prilagođene su našem vremenu zahvaljujući modernim aranžmanima u kojima se prepoznaju uticaji džez, pop i klasične muzike XX veka. Cena karte je 800 dinara.

“Divanhana” i Danica Krstić objavili pesmu “Voće rodilo”

“Divanhana” je 2011. objavila debitantski album “Dert”, snimljen u Nemačkoj, u saradnji sa izvođačem tradicionalne muzike Vanjom Muhovićem. Album je producirao Valter Kvintus (Walter Quintus), jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Krajem 2013. izašao je album “Bilješke iz Šestice”, a onda i treće izdanje “Zukva”, u saradnji sa talentovanom sevdah izvođačicom Naidom Čatić. “Zukva” je krajem 2015. godine objavio beogradski “Multimedia Music”, a mesec dana kasnije i izdavačka kuća “ARC Music” iz Velike Britanije, pa je tako ovo prvi album koji je objavljen za tržište celog sveta. Nedugo nakon toga Naida postaje nova članica benda.

BEBA SELIMOVIĆ: Stavila tačku na pevačku karijeru

Grupa ubrzo započinje svoju prvu veliku koncertnu turneju, koja je tokom tri godine imala preko 150 koncerata. Učestvuju i na brojnim eminentnim world music festivalima. Turneja je iznedrila i prvo live diskografsko izadnje “Live in Mostar”, kao i prvi dokumentarni film o bendu. U međuvremenu objavili su sa popularnom turskom glumicom i pevačicom Suzan Kardeş studijski album “Kardeş”, skrojen od 10 pesama poteklih iz bosanskohercegovačke i turske muzičke tradicije. Godine 2018. grupe je započela projekat sa Ambasadom SAD u BiH u kojem su spojili muziku sa Brodveja i sevdah. Tu ostvaruju saradnju sa priznatim američkim brodvejskim pevačem Breadley Deanom, sa kojim snimaju i objavljuju sevdalinku “Vino piju nane Age sarajlije”. U septembru prošle godine počiju rad na brodvejskom mjuziklu “The 25th Annual Putnam County Spelling Bee” i upoznaju mladu umetnicu i pevačicu Šejlu Grgić. Mjuzikl predstavljaju publici u sedam gradova BiH, a Šejla postaje nova punopravna članica benda.

Gitarski virtuoz Miroslav Tadić objavio novi album “Spavati, možda sanjati”

Nedelja, 28. jula, takođe u vrtu Srednjoškolskog doma, rezervisan je za nastup dvoje vrhunskih umetnika – Yvette Holzwarth, violina, vokal (SAD) i Miroslava Tadića, gitara (Srbija/SAD). Ovaj koncert nazvan je “Spavati, možda sanjati” po istoimenom Tadićevom albumu. Na njemu će Yvette i Miroslav predstaviti program uspavanki za decu i odrasle, kao i obrade, kompozicije i improvizacije bazirane na bogatoj riznici balkanskog folklora. Makedonija, Brazil, Dalmacija, Kalifornija i Andaluzija samo su neke od stanica na ovom šarolikom muzičkom putovanju. Cena karte je 1.000 dinara. U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi.

Tadić je već dobro poznat našoj publici pred kojom je nastupao i kao solista i u saradnjama s Vlatkom Stefanovskim; Radetom Šerbedžijom; braćom Teofilović; Matijom Dedićem; Božom Vrećom; i drugim značajnim umetnicima iz regiona. Ovaj put će biti u društvu sjajne američke violinistkinje Yvette Holzwarth s kojom sarađuje već nekoliko godina. Ova mlada muzičarka s međunarodnom karijerom vešto kombinuje uticaje klasike, džeza, američkog i balkanskog folklora. Prvi put se predstavila srpskoj publici 2018. na Raškim duhovnim svečanostima sa Šerbedžijom i Tadićem.

Todo Mundo 2019: Devet koncerata za pet dana u tri beogradske sale

U utorak, 30. jula, održaće se koncert “Pop That Swing”. Tada će Svetski džez orkestar Muzičke omladine (Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra) pod vođstvom Luisa Bonilla (SAD) nastupiti od 21h čas na brodu “Zeppelin” (Kej žrtava racije). Ovaj orkestar okuplja mlade džezere iz celog sveta, a deluje pod umetničkim vođstvom renomiranog američkog tromboniste. Orkestar postoji šest godina, a čine ga 18 vrhunskih muzičara iz 14 zemalja, sa pet kontinenata. Do sada je nastupao na brojnim uglednim džez festivalima i ostvario niz zapaženih koncerata širom Evrope. Ulaz na koncert je slobodan.

“Sav taj jazz i funk” koncert održaće se u četvrtak, 1. avgust, na brodu “Zeppelin” (21h). Nastupiće Novosadski big band pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Vokalna solistkinja je Danka Adamov. Tokom proteklih 16 godina rada orkestar je priredio 400 koncerta, nastupajući na brojnim i raznovrsnim kulturnim manifestacijama u zemlji i u inostranstvu, i sarađujući s mnogim renomiranim umetnicima u regionu. Svojim kreativnim nastupima uz visok kvalitet izvođenja i programe koji prate najsavremenije svetske trendove, Novosadski big bend je postao nezaobilazni činilac u kulturnom životu Novog Sada, ali i čitave zemlje. Ulaz je slobodan.

34. Dani piva: U Zrenjaninu Brena, Bešlić, Alen, “Zana”, “Jabuka”…

Više informacija o svim programima na: www.muzickaomladina.org Prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452–344) svakog radnog dana od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde