Novogodišnji TV program: Tri emisije “Sasvim prirodno” iz Irske

0
331

Tokom praznika RTS će emitovati poseban trodelni serijal Jovana Memedovića.

Novogodišnji TV program: Tri emisije "Sasvim prirodno" iz Irske
Jovan Memedović u Irskoj, Foto: RTS

Novogodišnji serijal emisije “Sasvim prirodno” biće na programu 1, 2. i 5. januara na Prvom programu RTS-a. Jovan Memedović povešće gledaoce na put u Irsku.

Novogodišnji TV program: Na RTS-u doček uz “Noć šampiona”

– Irska je oduvek bila na mojoj listi avantura koje treba zabeležiti kamerom. Ove godine sam rado prihvatio poziv Marka Kitinga, koga se verovatno sećate iz ranijih emisija. On je Irac, koji je sa svojim psom Pajom pešačio od Beograda do Krfa i nazad. Tada smo kamerom pratili njegovu akciju kojom odaje počast irskim i srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, a ujedno i pomaže današnjim malim herojima koji se bore sa opakom bolešću – kaže Memedović.

– Ovoga puta, Mark Kiting nas dočekuje u Dablinu. Iako su naše glavne teme u prirodi, nismo mogli da ne prošetamo ulicama glavnog grada i da ne zavirimo bar u jedan pab. Odmah nakon toga, krenuli smo na put po ovoj zelenoj zemlji. Za ukupno devet dana snimanja i pređenih više od 3.000 kilometara, imali smo vremena da upoznamo prirodu, način života i naravno ljude ove zemlje – dodaje autor emisija. 

DABLIN: Grad kulture i piva

– U pejzažu su se smenjivala zelena polja puna konja, ovaca i krava, čiste reke, jezera crna kao irsko pivo, i planine koje tek ponegde presecaju horizont. Na krajnjem zapadu došli smo do Atlantskog okeana i čuvenih litica – Klifs of Moher. Nismo propustili ni priliku da se ukrcamo na brod i pređemo na jedno od brojnih malih ostrva nadomak zapadne obale – dodao je Memedović. 

Novogodišnji TV program: Tri emisije "Sasvim prirodno" iz Irske
Klifs of Moher u novogodišnjem serijalu “Sasvim prirodno”, Foto: RTS

– U svim gradovima na svetu je manje-više isto, ali ruralni predeli oslikavaju pravi način života u jednoj zemlji. U Irskoj se i dalje živi od stočarstva. Bez obzira na današnje trendove i migracije, zemlje i stoke se niko ne odriče. Retko gde se može videti ovoliki broj ovaca, krava i konja dok se samo vozite autom. A mi smo posetili farmere, odgajivače, kao i najveći vašar konja u Evropi. U malim mestima i po selima oseća se duh tradicije, miriše čaj i domaći hleb, a život teče lagano između kuće, pašnjaka i naravno lokalnih pabova gde upoznajemo pravi duh ovog naroda. 

Zeleni Dablin – Crna bara

– Irci su veseliji i srdačniji od svih drugih naroda koje sam kroz svoja putovanja sretao i upoznao. Oni su rečiti, otvoreni i uvek spremni za razgovor iako sam imao poteškoće da razumem njihov engleski, a pogotovo irski jezik – gejlik. Ali, kao i kod nas, sve se prevazilazi za stolom i uz čašicu. Irci će vas rado pozvati u svoj dom, ali još radije u lokalni pab gde se obavezno pije Ginis pivo, sluša tradicionalna muzika, a neretko se i zaigra. Posetili smo i jedan festival tradicionalnog plesa gde mladi i stari kroz druženje, pesmu i igru zajedno čuvaju tradiciju. Putujući po ovoj zemlji, uočio sam dosta sličnosti između naša dva naroda. Istorijska veza između Srba i Iraca je duboka i doseže sve do vremena kada su Kelti boravili na ovim prostorima – naveo je Jovan Memedović šta će gledaoci moći da vide u tri novogodišnje emisije “Sasvim prirodno”, prvih dana januara.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde