Novi Sad krajem avgusta pretvoriće se u grad tanga

0
86

Peti međunarodni festival argentinskog plesa biće organizovan od 23. do 26. avgusta u Novom Sadu.

Novi Sad krajem avgusta pretvoriće se u grad tangaTim povodom Udruženje “Todo tango” poziva sve ljubitelje muzike i plesa da posete festival “Novi Sad – tango grad”. Na programu će biti koncert, naučno predavanje, projekcije dokumentarnih filmova, seminar o tangu, plesne večeri… Sadržaji su namenjeni ne samo plesačima nego i svima koji vole tango, muziku, ples, kao i argentinsku kulturu.

BRANKA PUJIĆ: Tango je lek za dušu
Novi Sad krajem avgusta pretvoriće se u grad tanga
Foto: Todo Tango Novi Sad

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se “SciTango”. Reč je o jedinstvenom predavanju, spoju tanga i nauke. Ovogodišnji predavač biće dr Roman Balvanović iz Instituta za nuklearne nauke “Vinča”. Takođe, u Galeriji Matice srpske, održaće se i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival Cinefilia tanguera iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi.

ALEKSA JELIĆ: Važnije da je moj rad priznat nego da sam poznat
Novi Sad krajem avgusta pretvoriće se u grad tanga
Angel Coria i Claudia Sortino

Novi Sad će ugostiti i maestra Anhela Koriju (Angel Coria), jednog od najpoznatijih i najpriznatijih učitelja tanga i koreografa današnjice u Argentini, ali i u svetu. Zajedno sa njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino (Claudia Sortino) iz Italije.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

Kruna festivala je koncert “Tamburica tango”, na kojem će zajedno nastupiti čuveni “Beltango kvintet” (Beltango quinteto) iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu; i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, takođe svetskog ranga. Biće to jedinstvena priliku da se, u Novosadskoj sinagogi, uživa u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora na vojvođanski način. Specijalni gost na koncertu biće mr Ljubinko Lazić, kontrabasista Beogradske filharmonije. Nastupiće i tango instruktori Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivači Udruženja “Todo tango”.

Ostvareni snovi malih, velikih igrača: „Fantazija o baletu“ na sceni Pozorišta na Terazijama
veliki-tamburaski-orkestar-jpg_660x330
Veliki tamburaški orkestar, Foto: Promo

Misija, koju Udruženje “Todo tango” godinama dosledno sprovodi, jeste da približi tango kulturu što široj publici. Zato će se, kao i dosad, festival završiti “Milongom pod zvezdama” na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde