U rimejku filma “Leptir” i Dragan Mićanović, Nina Seničar, Goran Navojec…

0
6099

Krajem avgusta u američkim bioskopima je počeo da se prikazuje novi “Leptir”, rimejk filmskog klasika iz 1973. godine. U filmu igraju i glumci iz našeg regiona – Dragan Mićanović, Goran Navojec, Nina Seničar, Slavko Sobin…

LEPTIR-2018-02

Poslednjeg avgustovskog vikenda u redovnu distribuciju u 520 bioskopa na tlu Amerike stigao je novi “Leptir” (Papillon), film koji je tokom 2016. godine sniman na teritorijama Srbije, Crne Gore i Malte. Podržan je saglasno Uredbi o podsticajima investitorima da u Republici Srbije proizvode audiovizuelno delo. Reč je o novoj ekranizaciji memoarske knjige Anrija Čarijera (1906-1973). Prethodna adaptacija je izrodila istoimeni filmski klasik u režiji Franklina Dž. Šafera, sa Stivom Mekvinom i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama.

Počelo snimanje filma „Belgrade Escape“ u kinesko-srpskoj koprodukciji
papillonok
Glavni glumci Rami Malek i Čarli Hanam

U fokusu priče je zatvorenik zatočen na dalekom ostrvu koji planira beg. Novu verziju je režirao mlađi danski sineasta Majkl Noer (Mihael Noer), zapažen po režiji filma “Severozapad” iz 2013. Autor novog scenarija je Aron Gazinovski, scenarista fima “Zatvorenici” (Prisoners, 2013). U novom “Leptiru” glavne uloge igraju Čarli Hanam (Charlie Hunnam) i Rami Malek. Hanam je publici poznat iz serija “Sinovi anarhije”, koja se prikazuje na TOP kanalu; a igrao je i u “Grimizni vrh”, “Izgubljeni grad Z”, “Kralj Artur”… Glumac i fizički podseća na Stiva Mekvina. Malek je igrao u “Gospodin Robot”; “Privremeni dom”; “Noć u muzeju 2”; “Želja za brzinom”; a gledaćemo ga i u naslovnoj ulozi u biografskom filmu o Frediju Merkjuriju.

Srpski glumac Slobodan Stefanović u bolivudskom filmu glumi albanskog narko bosa

Pored njih dvojice u “Leptiru” igraju i Tomi Flanagan; Iv Hjuson; kao i Nina Seničar; Goran Navojec; Dragan Mićanović; Slavko Sobin; Nenad Heraković; Luka Peroš; Olja Hrustić… Kostimografkinja je Bojana Nikitović. Srpski partner je producentska kuća “Work in Progress”.

slavko sobin leptir
Slavko Sobin u filmu “Leptir”

– Nažalost, još ga nisam gledao, ne znam ni kakav je ni koliko me ima u njemu. Ali, mogu da kažem da je bilo pravo uživanje raditi tako veliki projekat. Snimali smo u selu pored Budve, na jednom brdu gde su scenografi sagradili drveni zatvor, i to je zaista fascinantno izgledalo – rekao je Dragan Mićanović, koji je imao zajedničkih scena sa glavnim glumcima Hanamom i Malekom.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice

Na pitanje kakvi su njih dvojica, naš glumac je odgovorio:
– Baš onakvi kakvim sam ih zamišljao. Iznenadilo bi me da su bili drugačiji. Oni su sasvim normalni ljudi. I ne samo njih dvojica, imao sam priliku da upoznam sad već popriličan broj tih, kako ih nazivamo, velikih svetskih zvezda, kao i sreću da radim sa nekoliko oskarovaca, i svi su zaista divni, od Vanese Redgrejv i Džejmsa Ajvorija, preko Entonija Hopkinsa do Rejfa Fajnsa, koji je nekoliko puta bio nominovan za tu nagradu.

U rimejku filma "Leptir" i Dragan Mićanović, Nina Seničar, Goran Navojec...
U rimejku filma “Leptir” igraju i Goran Navojec, Nina Seničar i Dragan Mićanović

A, za reditelja Noera je rekao da mu duguje jedan film.
– Majkl mi duguje jedan film. To je interna šala, pošto je jedna moja scena ispala iz “Leptira”. Nismo imali mogućnosti da je snimimo, pa je on rekao da će mi to nadoknaditi u sledećem filmu jednom dobrom ulogom. Sad čekam da vidim hoće li ispuniti obećanje. Šalim se, naravno – kazao je Mićanović.

BRANKO JANKOVIĆ: Glumac i kozar

– Dobio sam ulogu jednog od zatvorenika. Frajer se zove El Caiman. Dosta smo improvizovali tokom snimanja. Redatelj Noer se proslavio dokumentarnim filmovima i Amerikanci su uzeli da baš on režira “Papillon” da bi dobili taj naturalistički, sirovi, stvarni pristup. Čak sam iz uloge izvukao više nego iz scenarija zahvaljujući mogućnosti improvizacije. Reditelj je odabrao da u filmu bude i našeg jezika. Uglavnom su to psovke. Videćemo šta će ostati od te uloge nakon premijere – rekao je posle snimanja “Leptira” Slavko Sobin, glumac iz Splita, koga šira publika zna po ulogama u raznim hrvatskim telenovelama (Čista ljubav; Crno-bijeli svijet; Ruža vjetrova; Najbolje godine…).

Američka voditeljka Opra Vinfri uživa sa prijateljima u Crnoj Gori
Slavko Sobin, Reshad Strik i Goran Navojec na setu Papillon
Rešid Strik, Slavko Sobin i Goran Navojec

Slavko je inače glumu završio u Americi.
– Potpuno sam slučajno otišao da studiram u Los Anđelesu. Moj brat je tamo upisao molekularnu biologiju, pa su i meni roditelji dali tu mogućnost. Prošao sam audiciju u Londonu i dobio stipendiju. Da nisam primljen, pokušao bih da upišem glumu u Beogradu ili Zagrebu – objasnio je iskreno Sobin. A, može da se pohvaliti da je igrao i u bolivudskom filmu “Saga o tri nevina muškarca”, i u čuvenoj seriji “Igra prestola”.

leptir scena iz filma
Iz rimejka filma “Leptir”

– Najviše bih voleo da mi to i ne stoji u biografiji. Imam jednu scenu i odmah me ubiju. Ako trepnete, doslovno me i ne vidite u seriji. Nisam fan “Igre prestola”, niti sam pogledao svoje scene. Zvali su me na audiciju dok sam bio na godišnjem odmoru. Nisam hteo da igram, ali su me ubedili da je to dobra uloga. Na kastingu su mi rekli da će mi samo odrubiti glavu, a u dve epizode se šetam iza nekog glavnog lika. Tri dana smo snimali, a ugovor nisam ni pročitao.

Snima se: „Žigosani u reketu“, priča o košarci, ljubavi i prijateljstvu

Zagrebački glumac Luka Peroš, koji poslednjih godina živi u Španiji u novom filmu “Leptir” tumači zatvorskog stražara.

papilon nenad olja luka
Nenad Heraković, Olja Hrustić i Luka Peroš

– Glumim lika koji se zove Santini i šef je stražara u zatvoru u Francuskoj Gvajani. Mogu reći da je težak karakter teške ruke. Ulogu sam dobio pošto sam prošao audiciju. Dobio sam poruku od Martine Subašić sa opisom lika i tekstom. Kako sam bio na godišnjem odmoru sa porodicom, morao sam da improvizujem i napravim takozvani self-tape i to pošaljem mejlom. Sve sam napravio za nekih 25 minuta uz pomoć koleginice Branke Katić i njenog muža Juliana Farina, koji su se slučajno zatekli na Palmižani na letovanju. Bili su odlični, dali su mi dozu samopouzdanja i lepo to snimili mobitelom. Te dve scene sam poslao u Beograd i dve nedelje posle su me izabrali za ulogu.

GORAN BOGDAN: Serija „Fargo“ za mene je kao dobitak na lutriji
LEPTIR-2018-01-800x430
Iz novog filma “Leptir”

– Saradnja sa Noerom je bila super. On je intuitivan i direktan reditelj. Imali smo nekoliko razgovora pre snimanja kad je insistirao na tome da se napravi kompletan lik koji ima luk svoje priče. Kako je snimanje odmicalo, shvatio sam da nas sastavlja kao note u nekoj simfoniji, svaki je lik imao svoju temu i ritam. Drag je čovek i mislim da je dao svoj štih filmu. Nije lako upustiti se u rimejk takvog klasika. Inače, “Papillon” nije imao veze sa Španijom, u kojoj živim i radim, nego sa srpskom koprodukcijom.

D. D. / Izvor: FCS, Kurir, Gloria

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde