SNIMA SE: Novi film Srđana Dragojevića “Nebesa” priča o čudima

0
180

Snimanje filma odvijaće se u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Nemačkoj, do kraja novembra 2019. godine.

NEBESA Goran Navojec, Foto: Andrej Bogatinoski
Goran Navojec, Foto: Andrej Bogatinoski

U Skoplju su krajem septembra snimljeni prvi kadrovi novog filma “Nebesa”, scenariste i reditelja Srđana Dragojevića, a u koprodukciji Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Nemačke (MDM fond i Arte TV). Film je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufansiranje proizvodnje domaćeg igranog dugometražnog filma, kao i od strane evropskog fonda Eurimages.

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
NEBESA Nikola Pejaković Kolja, Foto: Andrej Bogatinoski
Nikola Pejaković Kolja, Foto: Andrej Bogatinoski

Novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u XXI veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film “Nebesa” je zasnovan je na prozi Marsela Emea (1902-1967). Kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Posle 66 dana snimanja pala poslednja klapa serije “Kosti”
NEBESA Nela Mihailović i Ksenija Marinković, Foto: Andrej Bogatinoski
Nela Mihailović i Ksenija Marinković, Foto: Andrej Bogatinoski

– Pojava čuda u filmu, odgovor je kolektivne svesti na promene koje prinuđuju zajednicu da gleda svet oko sebe – naopako. Film je inspirisan motivima proze već zaboravljenog francuskog pisca Marsela Emea, koga sam čitao osamdesetih. Ima dosta humora, ali je u osnovi jako ozbiljan film – izjavio je Dragojević na konferenciji za medije povodom početka snimanja filma u Skoplju.

U rimejku filma “Leptir” igraju i Dragan Mićanović, Nina Seničar, Goran Navojec…
NEBESA Srđan Žika Todorović, Foto: Andrej Bogatinoski
Srđan Žika Todorović, Foto: Andrej Bogatinoski

Film “Nebesa” je, po rediteljevim rečima, “hrišćanska alegorija”.
– Reč je o tri Božja čuda u srednjovekovnom smislu, koja se dogode u današnje vreme, onako kao u vreme ranog hrišćanstva. Svi smo se posle pola veka komunizma i ateizma vratili na hrišćanstvo, ali još učimo da budemo hrišćani. Nekada učimo pomoću grešaka, a nekada učimo na smešan način – dodao je Dragojević.

Jelena Gavrilović kao vidarka Sana u američkoj fantaziji “Predstraža 2”

Uloge u filmu uloge tumače Goran Navojec; Ksenija Marinković; Bojan Navojec; Nataša Marković; Anđelka Prpić; Miloš Samolov; Srđan Todorović; Nikola Pejaković Kolja; Anastasia Anja Mandić; Nela Mihailović i drugi. Producentska kuća “Delirium”, iza koje je producentkinja Biljana Prvanovic, zadužena je za produkciju filma sa srpske strane. Direktor fotografije je Dušan Joksimović; scenografkinje su Jelena Sopić i Jovana Cvetković; kostimografkinja Tatjana Strugar; a maskerka Sandra Ivatović.

E. A. / Izvor: FCS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde