Novi ciklus Vip Kinoteke otvara film “Ljubav i moda”

0
302
Novi ciklus Vip Kinoteke otvara film "Ljubav i moda"

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile nastavljaju projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine – Vip Kinoteka.

Novi ciklus otvoriće film “Ljubav i moda” (1960) Ljubomira Radičevića, čija će restaurirana kopija premijerno biti prikazana 20. juna. Ugovor o nastavku saradnje potpisali su direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija Dejan Turk na konferenciji za novinare 6. juna – na Dan Kinoteke, koja obeležava 70 godina od osnivanja.

Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije

U drugom ciklusu biće, kao i u prvom, digitalno restaurirano 10 ostvarenja, po jedno na svaka dva meseca. Pantelić je pomenuo autore – Dušana Makavejeva; Gorana Paskaljevića; Gorana Markovića; Purišu Đorđevića; Emira Kusturicu; Božidara Nikolića; i Dušana Kovačevića; ali nije otkrio naslove. Direktor Kinoteke je istakao da je projektom Vip Kinoteka započeo dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskih klasika. On je podsetio da su filmovi iz prvog ciklusa “u novom ruhu, u vrhunskom kvalitetu slike i tona” prikazivani u proteklom periodu u Kinoteci u prisustvu autora i glumaca, kao i širom Srbije, a neki od njih i na festivalima u svetu.

Novi ciklus Vip Kinoteke otvara film "Ljubav i moda"
Beba Lončar u filmu “Ljubav i moda”, Foto: Kinoteka

– Projekat Vip Kinoteka izašao je i pred najmasovniju publiku. Prvih 10 filmova imalo je projekcije na RTS-u i zabeležilo milionsku publiku. To je najbolji pokazatelj da smo u ovom izuzetno važnom poslu na pravom putu, na zadovoljstvo publike, autora i nas koji smo tu da se staramo da nove generacije upoznaju klasike na način kakav ta dela zaslužuju – istakao je Pantelić.

VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film “Miris poljskog cveća”

Dejan Turk je primetio da, kada su započinjali projekat, nisu znali da će biti toliko uspešan.
– Razmišljali smo šta će biti naše sledeće sponzorstvo u oblasti kulture. Danas svi pričamo o digitalizaciji, a malo ljudi radi konkretne stvari. Tako smo došli do ove ideje i do saradnje sa Jugoslovenskom kinotekom. Ona ima listu sa više od 100 značajnih filmova koji su u magacinima, kopije propadaju i to je trebalo rešiti – za ovu, ali i za buduće generacije! – rekao je Turk.

Kako je napomenuo, počeli su s kultnim filmovima, za koje se vezuju i njegove lične emocije, kao što su “Maratonci trče počasni krug”; “Nacionalna klasa”; “Ko to tamo peva”… a koje je gledao i zavoleo još kao dečak.

Restaurisan “Petrijin venac” premijerno prikazan u Čačku

– I te naše premijere bile su emotivne. Pozvali smo stvaraoce koji su još tu, setili se onih kojih više nema… i stvarno udružili generacije putem digitalizacije. Drago mi je što smo se odlučili za novi ciklus i što ga najavljujemo baš na naš rođendan. Vip danas slavi 12 godina rada u Srbiji – izjavio je Turk.

Izuzetno popularni film “Ljubav i moda” režirao je Ljubomir Radičević, koji je i autor scenarija zajedno sa Nenadom Jovičićem. Ova muzička komedija je premijerno prikazana 1960. godine. Uloge su igrali Beba Lončar; Dušan Bulajić; Miodrag Petrović Čkalja; Mija Aleksić; Severin Bijelić; Miloš Žutić; Jelena Žigon; Janez Vrhovec… epizodne uloge tumačili su i Arsen Dedić i Gabi Novak. Inače, muzika iz filma je stekla kultni status (Vlastimir Đuza Stojiljković, Gabi Novak, Ivo Robić). Hit je bila pesma Darka Kraljića “Devojko mala”, u izvođenju Đuze Stojiljković, a koju je VIS “Idoli” prepevao osamdesetih godina.

Zahvalnica Jugoslovenskoj kinoteci za rad u oblasti digitalizacije

Izrada nove kopije je u toku u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju u Arhivu Kinoteke u Košutnjaku. Preuduslov za taj važan i tehnički zahtevan posao je posedovanje original negativa slike i tona. Kako je izjavio Pantelić, Kinoteka čuva najveći broj negativa filmova nastalih na ovom području, ali je zainteresovana i za ostvarenja koje su naši autori radili u koprodukcijama ili isključivo za strane kompanije, a bitni su za srpsku kulturnu baštinu.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde