“Teška industrija” i Goran Karan predstavili novu verziju pesme “Nikola Tesla”

0
287

Grupa “Teška industrija” osvežila je i u novom aranžmanu snimila svoju pesmu iz 1976. o čuvenom naučniku. Ovog puta sa bendom numeru je otpevao Goran Karan, a spot su snimili u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Teska industrija Goran Karan Nikola Tesla
Goran Karan i bend “Teška industrija” na snimanju spota, Foto: Facebook / Teška industrija

Na albumu grupe “Teška industrija” iz 1976. godine jedna od pesama bila je “Nikola Tesla”, posvećena velikom naučniku. Po mišljenju znalaca, bila je ujedno i jedina sa tog izdanja vredna pomena. Slušaoci starije generacije možda je i pamte, ali pala je u zavorav i mlađima je potpuno nepoznata. U recenzijama albuma iz tog vremena, može se naći da “klavijature uz sample grmljavine na početku pesme, teraju da se naježiti, a ni ostatak numere nije manje uzbudljiv.” Takođe se navodi da u ovoj kompoziciji “ne izostaju prog i pastirski rok elementi, što je dobro.”

Stara pesma u novom ruhu – „Dodirni mi kolena“

A posle više od četiri decenije ova pesma je obnovljena, i u novom ruhu predstavljena publici. Dobro poznati muzički veterani Ivica Propadalo i Vedad Hadžiavdić sa ostatkom “Teške industrije” ovog puta sarađivali su sa Goranom Karanom i zajedno snimili novu verziju pesme “Nikola Tesla”. A sve ovo je povodom multimedijske izložbe u čast Nikole Tesle, koja će u Zagrebu biti otvorena 25. decembra. Ujedno singl će biti i deo specijala “Večernjeg lista” posvećen tom događaju i velikom naučniku.

teška industrija goran karan snimanje spota nikola tesla
Mališan koji je zalutao u muzeju, sa snimanja spota, Foto: Facebook / Teška industrija

Muziku za pesmu o naučniku iz Smiljana napisao je Gabor Lenđel, a tvorac stihova je legendarni Duško Trifunović. Za novi aranžman se pobrinuo Vedad Hadžiavdića, gitarista benda. A pesma je dobila i svoju englesku verziju, za koju je tekst preveo sam Karan.
– Bio sam počastvovan što učestvujem u ovom projektu s obzirom na Teslinu važnost. Toliko je malo muzičkog traga o Tesli, opevaniji su neki politički likovi, a za njim je ostala ostavština sa kojom se ne može meriti ništa drugo i malo ko se po postignućima i doprinosu čovečanstvu može meriti s Teslom – izjavio je Karan.

Ana Rucner u čast Nikole Tesle snimila „Sunčana polja“

Video spot je snimljen u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu. Glavnu ulogu ima znatiželjan dečak, koji je inače unuk basiste Andre. Mališan u spotu je zalutao u muzej, pa otkriva Teslu i njegove izume.

NIKOLA TESLA

Grmi negdje nad Likom
i dječak jedan oluju čeka
i kreće u svijet za vidikom
veliko srce, čista duša

Kako uzeti snagu gromu
Prometeju misao se budi
Kako pomoći svome domu
i svima, svuda gdje su ljudi

Ja sam naroda svoga sin
i nema drugog gesla
velike drame prvi čin
Nikola Tesla, Tesla

Kako uzeti snagu gromu
Prometeju misao se budi
Kako pomoći svome domu
i svima, svuda gdje su ljudi

Ja sam naroda svoga sin
i nema drugog gesla
velike drame prvi čin
Nikola Tesla, Tesla

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde