Nova nagrada za film “Druga strana svega” Mile Turajlić

0
14

Dokumentarni dugometražni film Mile Turajlić okitio se još jednim priznanjem.

Nova nagrada za film "Druga strana svega" Mile Turajlić

Nova nagrada stigla je za film “Druga strana svega” autorke Mile Turajlić. Ovo ostvarenje osvojilo je Grand Prix za najbolji istorijski dokumentarni film distribuiran u Francuskoj tokom prethodne godine.

Film “Druga strana svega” Mile Turajlić nagrađen za najbolji scenario u Holivudu
Mila Turajlić

Žiri, sastavljen od više od deset istoričara i profesionalaca iz domena audio-vizuelnog stvaralaštva, sačinio je uži izbor. A u koji su ušli “najupečatljviji i najoriginalniji dokumentarci po pitanju scenarija i pristupa istoriji”. Među 19 odabranih filmova bili su i filmovi značajnih majstora, kao što su Sergej Loznica, Vang Bing i Nani Moreti. Ceremonija dodele nagrade odigraće se u sklopu aktuelnog izdanja festivala Rendez-vous de l’histoire (Susret sa istorijom) u gradu Blua, nakon čega će uslediti projekcija srpskog filma.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada

Sažet u nekoliko rečenica sinopsis filma glasi: Za srpsku filmsku autorku Milu Turajlić zaključana vrata u stanu njene majke u Beogradu, u isti mah obezbeđuju prolaz i ka znamenitoj istoriji njene porodice i ka burnom političkom nasleđu njene zemlje… Dokumentarni film “Druga stana svega” traje 104 minuta. Nastao je kao koprodukcija Srbije (Dribbling Pictures); Francuske (Survivance); i HBO Europe. Pritom je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije; Eurimages; CNC – Cinemas du monde; i Doha Film Institute.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde