Nova evropska pesmarica: Predstavnik Srbije kompozicija “Sama” u izvođenju Danice Krstić

0
306

Evropska radiodifuzna unija (EBU) uputila je poziv svojim članicama da učestvuju u trećem izdanju projekta “Nova evropska pesmarica / New European Songbook”, koji je deo evrovizijskog odeljka “EBU TV Music & Dance Experts”.

Nova evropska pesmarica: Predstavnik Srbije kompozicija "Sama" u izvođenju Danice Krstić
Danica Krstić, Foto: RTS

RTS je prihvatio da prvi put učestvuje na ovom konkursu, a ovogodišnja tema bila je obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Shodno tome da se Radio-televizija Srbije kroz sve svoje segmente bavi ovom značajnom temom, za ovaj evrovizijski projekat angažovano je preko 100 izvođača. Glavni vokal numere “Sama” je jedna od najboljih etno pevačica na ovim prostorima – Danica Krstić. Posebnu dramatiku i energiju svojim glasovima i bitboksom donose članovi sastava “Viva Vox”, najpopularnijeg hora u Srbiji. Vrhunsku listu izvođača upotpunjuju Bora Dugić na fruli, Momčilo Stanojević na violini i Vlada Panović na harmonici. Scensko-vizuelni video doživljaj zaokružuje igrački ansambl “Una Saga Serbica”.

Sanja Ilić i „Balkanika“: Engleska verzija pesme „Nova deca“ u rege maniru
Nova evropska pesmarica: Predstavnik Srbije kompozicija "Sama" u izvođenju Danice Krstić
“Viva Vox”, Foto: RTS

Kompozitor pesme je Vladimir Graić Graja, koji potpisuje i aranžman zajedno sa Ivanom Branisavljevićem i Borisom Balunović. Spot je režirao Petar Stanojlović. “Sama” je lirska pesma, a video koji je prati ispričan je pokretom i snimljen je u jednom kadru.

RTS se učešćem u ovoj zbirci pesama nalazi u društvu istaknutih EBU članova – Javnih servisa iz Austrije; Francuske; Nemačke; Portugalije; Švajcarske; i Ujedinjenog Kraljevstva; a prava emitovanja dostupna su svim članovima EBU-a.

Izrael je pobednik 63. „Pesme Evrovizije“
Nova evropska pesmarica: Predstavnik Srbije kompozicija "Sama" u izvođenju Danice Krstić
“Una Saga Serbica”, Foto: RTS

Ovo je treće izdanje konkursa “New European Songbook”, a prethodna dva bila su fokusirana na tekstove Vilijama Šekspira (2016) i tokovima migracija unutar i izvan kontinenta (2017).

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde