Noć “Plavog orkestra” na Belgrade Beer Festu 20. avgusta

0
198

Jedna od najpopularnijih grupa sa područja bivše Jugoslavije – “Plavi Orkestar”, priprema veliki spektakl poslednje večeri 15. Belgrade Beer Festa.

Noć Plavog orkestra Belgrade Beer Fest 2014 photo Ivan Urosevic
“Plavi orkestar” na Belgrade Beer Fest 2014, Foto: Ivan Urošević / Promo

“Plavi orkestar” nastupiće na Ušću u nedelju, 20. avgusta, u okviru aktuelne turneje “Everblue Tour 2017 – Noć Plavog Orkestra”. Tada će sa brojnim gostima prirediti noć za pamćenje. Aktuelnu turneju bend je započeo polovinom juna, a prvi veliki koncert održaće upravo na Belgrade Beer Festu, gde su na prethodna dva nastupa oborili rekorde po broju posetilaca na Ušću.

Svi koncerti “Plavaca” sa aktuelne turneje snimaju se audio i video. Materijal će biti korišćen za prvi live album benda. Zbog toga će njihov nastup ove godine trajati oko dva i po sata. A, na glavnoj festivalskoj bini pridružiće im se i brojni prijatelji, među kojima su poznati sarajevski umetnik Branko Đurić Đuro, popularni slovenački muzičar Roberto Pešut Magnifico, kao i gosti iznenađenja.

Saradnja Branka Đurića i “Plavog orkestra” počela je osamdesetih godina kroz kultni sarajevski pokret “New Primitives”. Poznati glumac, komičar i režiser za Lošom i “Plavcima” je u više navrata režirao muzičke spotove. A Saša Lošić je napisao muziku za Đurin filmski hit “Kajmak i marmelada”.

Magnifico, jedan je od najboljih slovenskih muzičara, poznat je po hitovima “Hir aj kam, hir aj go”, “Samo malo”, ali i kao autor muzike za film “Montevideo, Bog te video”. Upravo je objavio album “Charlatan de Balkan”. Magnifico je jedan od bliskih prijatelja Saše Lošića, sa kojim je imao zajedničke nastupe kroz razne projekte.

“Plavi orkestar” osnovan je u Sarajevu 1983. godine. U muzičkim enciklopedijama označen je kao jedan od “kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka”. Momci iz grupe objavili su osam albuma koji su prodati u više od četiri miliona primeraka na tržištima bivše Jugoslavije i šire. Održali su preko 4.000 koncerata na području Balkana, kao i Švedske, Švajcarske, Nemačke, Poljske, Amerike, Australije i drugih zemalja.
Nastupi “Plavog orkestra” decenijama spadaju u najatraktivnije i najpopularnije koncerte na regionalnoj sceni. Beograđani i njihovi gosti imaće priliku i zadovoljstvo da uživaju u pravom spektaklu ovog leta.

Death Saw bg beer fest
Đorđe David i “Death Saw” na jednom od ranijih festivala na Ušću, Foto: Promo
“Del Arno bend” i Đorđe David o Belgrade Beer Festu

Prvog dana festivala nastupiće i poznati roker, Đorđe David sa svojim bendom “Death saw”. – Svi iz benda jedva čekamo naš nastup 16. avgusta i “ubićemo” sa repertoarom. Beer Fest je najsvetliji i najšareniji bedž Beograda. Ko nije svirao na Beer Festu ne postoji na muzičkoj mapi. Beer Fest jednako svet – poručuje Đorđe David.

A poslednje veče festivala, pre “Plavog orkestra”, nastupiće “Del Arno bend”. Po rečima frontmena Jovana Matića, grupa je imala zadovoljstvo da bude svedok nastajanja i razvitka Beogradskog Beer Festa.

Del Arno Band photo Vladimir Miloradović
“Del Arno bend” podržava Beer Fest od prvog dana, Foto: Vladimir Miloradović / Promo

– Od prvih dana bend je podržao ideju da glavni grad ima svoj veliki muzički festival. Izuzetne uspomene nas vežu za Beer Fest gde smo učestvovali četiri puta. Za nas ovaj festival, koji od svojih prvih dana vodi računa o domaćim autorima i pažljivo balansira program između tek nastalih i afirmisanih muzičara naše države i regiona, predstavlja jedan od najvažnijih događaja u sezoni. Uvek je zadovoljstvo nastupati na Beer Festu. Nije na odmet napomenuti da je, a sve u okviru pažnje koju Beer Fest posvećuje domaćim autorima, u međuvremenu zaživela i izuzetna manifestacija – Beer Garden na Adi Ciganliji – ističe Matić.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde