Noć muzeja širom Srbije 20. maja

0
163

Osmišljen je bogat i zanimljiv program, kako u prestonici, tako i u mnogim gradovima diljem zemlje.

Noć muzeja širom Srbije 20. maja
Muzej grada Beograda

Srbija će se 20. maja sa 250 izložbi i večeri poezije u više od 40 gradova i mesta uključiti u manifestaciju “Noć muzeja”. Biće to četrnaesti put da se održava u Beogradu, a jedanaesti i u drugim mestima u Srbiji. Posetioci će od 17 časova pa sve do jedan iza ponoći biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture. Moći će i da uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć. Iste večeri, šetaće posetioci u još 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

GORDANA STOJIĆEVIĆ JANKOVIĆ: Muzikalna veterinarka

Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u Beogradu, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom; – tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju. Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova; u “Noć muzeja” biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom “romanu nad romanima” i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk; kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, u kojoj ona ilustruje roman. Samo u “Noć muzeja”, izložbe posvećene Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu, njihovim revolucionarnim učenjima i uticaju koji su izvršili na kulturu XX veka.

Magično i okovano ledom: Održano prvo venčanje na Antarktiku

Bogat program biće i u Novom Sadu; Nišu; Čačku; Senjskom Rudniku; Bačkoj Palanci; Velikom Gradištu; Dimitrovgradu; Somboru; Kosovskoj Mitrovici; Jagodini; Leskovcu…

D. D. / Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde