U ritmu klasike: 5. ArtLink festival mladih talenata otvara “Noć klavira”

0
180

U ritmu klasike: 5. ArtLink festival mladih talenata otvara "Noć klavira"Pred nama je još jedan ArtLink festival mladih talenata. A, koji će ponovo potvrditi da klasična muzika ima svoje sledbenike i dostojne naslednike zahvaljujući čijem talentu ne treba da strahuje za svoju budućnost.

Manifestacijom “Noć klavira” biće svečano otvoren ovogodišnji, 5. ArtLink festival mladih talenata, u nedelju, 23. septembra (20h), u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Na manifestaciji “Noć klavira” koncerte će održati francuski pijanisti Mišel Dalberto i Žan Pol Gasparian.

ArtLink i Evropski kulturni centri na proslavi Svetskog dana muzike

U ritmu klasike: 5. ArtLink festival mladih talenata otvara "Noć klavira"– Mišel Dalberto je jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika u Francuskoj danas, a Žan Pol Gasparian je svakako jedna od najvećih zvezda u usponu na francuskoj, ali i evropskoj muzičkoj sceni. Dvojica pijanista predstaviće se svojim solističkim programima, ali će svirati i dela za dva klavira i četvororučno – istakla je pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor i osnivač ArtLink festivala mladih talenata.

Manifestacijom “Noć klavira” biće obeležena dva značajna jubileja. Mišel Dalberto će svoj program posvetiti delima nastalim u vreme Prvog svetskog rata, što će ujedno biti i omaž Klodu Debisiju povodom stogodišnjice od smrti velikog kompozitora. U ponedeljak i utorak (24. i 25. septembra) Dalberto će na Fakultetu muzičke umetnosti održati Majstorski kurs.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

Inače, suorganizator događaja je Francuski institut u Srbiji. Koncertom će biti obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata i francusko-srpskog savezništva. Manifestaciju “Noć klavira” podržala je Ambasada Republike Francuske u Beogradu. Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima i na blagajni Kolarca.

Gosti 5. ArtLink festival mladih talenata biće i mladi pijanista Adik Nojhauz. On je potomak čuvene pijanističke porodice Nojhaus – četvrta generacija. Predstaviće se resitalom u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, 26. septembra. Ulaz je slobodan. U saradnji sa Kućom legata, za ljubitelje slikarstva i muzike, u utorak, 25. septembra od 11h do 15h, biće upriličeno stručno vođenje kroz postavku Muzeja Petra Lubarde, u Iličićevoj 1, na Dedinju. U istom prostoru u petak, 28. septembra u 20h, koncert će održati ArtLink mladi virtuozi.

Koncerti za bebe: Simfonija uspavanki oduševila najmlađu publiku

Ove godine ArtLink festival, u saradnji sa 21. Pedagoškim forumom scenskih umetnosti i Fakultetom muzičke umetnosti, predstavlja nekoliko programa. U četvrtak 27. septembra (19,30h) u UK “Parobrod” održaće se koncert muzike za glas i klavir. U subotu, 29. septembra (18h) u UK “Vuk” na programu je plesno-koreografski nastup “Muzika-pokret-prostor: muzika u interpretaciji pokreta”. Izvođači su Ana Galikovska Gajevska i Mažena Kaminska, profesorke Muzičke akademije u Gdanjsku (Poljska). Posle će biti izveden mjuzikl “Rodgers & Hammerstein The Sound Of Music”, studenata četvrte studija Muzičke pedagogije Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene „matrjoške“ najboljima
U ritmu klasike: 5. ArtLink festival mladih talenata otvara "Noć klavira"
Foto: ArtLink

U saradnji sa Kolarčevom zadužbinom i ove godine deo festivalskog programa biće “Muzička promenada”. Na njoj će nastupiti mlada flautistkinja Mariana Buslehner iz Austrije, sa pijanistkinjom Alisom Bešević, 30. septembra (11h). Ulaz je slobodan.

U ritmu klasike: 5. ArtLink festival mladih talenata otvara "Noć klavira"ArtLink festival će biti zatvoren 1. oktobra gala koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na koncertu će nastupiti festivalski kamerni orkestar “ArtLink mladi virtuozi” sa našim istaknutim koncert majstorom violinistom Robertom Lakatošem i italijanskim solistom Đorđom Mandolezijem, prvim fagotistom Pariskog orkestra. Ulaznice za ovaj koncert koštaju 600, 800 i 1.000 dinara.
U nedelju, 2. oktobra u Italijanskom institutu u Beogradu, predstaviće se resitalom Giorgio Mandolesi i pijanistkinja Nataša Šarčević.

„2Cellos“ priredili spektakl na Kalemegdanu

5. ArtLink festival mladih talenata biće realizovan u saradnji sa Francuskim institutom; Ambasadom Izraela; EUNIK-om; Italijanskim institutom; Odeljenjem za kulturu Mađarske ambasade; Ambasadom Austrije; i Kultur forumom.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde