Nišville obeležava svetski Dan džeza koncertima u pet država i deset gradova

0
74

Pored programa u Srbiji, Nišville će se za International Jazz Day predstaviti i u Litvaniji, Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji

Nišville Jazz Festival će i ove godine tradicionalno, sedmi put za redom, obeležiti svetski  Dan džeza u ponedeljak, 30. aprila koncertima u pet država i deset gradova.

Koncerti će biti održani u sledećim gradovima: Kaunas (LTU); Turn Severin (ROM); Sofija (BUL); Tirana (ALB); a u Srbiji – Novi Sad, Kladovo, Leskovac, Vranje, Bujanovac i Niš. Nišville će u svim gradovima predstaviti bendove sa niške i srpske jazz scene. U većini gradova priključiće im se domaći muzičari da bi se oficijelni program spontano pretvorio u jam session, što po tradiciji predstavlja poseban užitak za publiku, ali i za muzičare na bini.

Nišville Jazz Festival otvara prvi džez muzej u Srbiji

Ovom prilikom, u Nišu i Novom Sadu održaće se dupli program. On uključuje dnevnu matine svirku i nastup bendova u klubovima. U Novom Sadu će program biti održan na kultnim mestima “Piknik” i “Sova”. U “Sovi” će biti postavljena i izložba fotografija niškog fotografa Dušana Mitića Cara – “Carski rez – izložba za poneti”. Izložba predstavlja retrospektivu najboljih fotografija sa prethodnih izdanja Nišville Jazz Festivala.

karadzov Nišville Dan džeza
Vlada Karadžov, Foto: Promo / Nišville

U Nišu će tačno u podne, u ponedeljak, 30.aprila biti održan matine koncert ispred Nišville Jazz Muzeja (Hamam) u Tvrđavi. Tu će biti postavljena i izložba umetničkih radova sa prethodnih izdanja Nišvila.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo

Celovečernji koncert u Nišu biće i ovom prilikom održan u klubu “Feedback”, 30. aprila od 21h. Nosioci programa biće Vlada Karadžov Combo Jazz band i DJ Loptica iz Niša. Predviđen je i tradicionalni jam session na kome će nastupiti mnogi niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca.

– Pozivamo muzičare svih generacija da se pridruže proslavi svetskog dana džeza, ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe, koja po običaju kroz spontano “džemovanje” donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici – poručili su organizatori.

Nišville 2018: Ćerka Nine Simone odaje počast svojoj majci

Za sve programe povodom međunarodnog dana džeza, ulaz je besplatan!

Poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 godina džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta. Ove godine, centralna proslava svetskog dana džez muzike biće organizovana u St. Petersburgu u Rusiji, kao i u New Orleansu u SAD.

„Gipsy Kings“ zatvaraju ovogodišnji Nišville festival

Veliki kompozitor Igor Stravinski rekao je svojevremeno da je jazz “klasična muzika XX  veka”. Jednu od najboljih (socijalnih) definicija ove muzike dao je Quincy Jones: “Jazz ima moć da ljudi zaborave na međusobne razlike i ujedine se… Jazz je personifikacija za transformisanje pretežno negativnih okolnosti u slobodu, prijateljstvo, nadu i dostojanstvo!”

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde