Nišville festival obeležava Svetski dan džeza – 10 koncerata u četiri grada

0
14

Nišville festival tradicionalno obeležava Svetski dan džeza.

Nišville festival obeležava Svetski dan džeza - 10 koncerata u četiri grada

Tako će i ove godine, osmi put za redom, organizovati niz muzičkih dešavanja. Na Dan džeza, u utorak, 30. aprila, koncerti će biti u dve države i četiri grada. Pored programa u Srbiji, Nišville će se za International Jazz Day predstaviti i u Tirani, glavnom gradu Albanije.

Jazz Crawl: Besplatni koncerti u Beogradu za Međunarodni dan džeza

Koncerti će biti održani u sledećim gradovima: Dimitrovgrad, Bujanovac, Tirana i Niš. Nišville će u svim gradovima predstaviti bendove sa niške jazz, blues i world music scene, a priključiće im se i domaći muzičari da bi se oficijelni program spontano pretvorio u jam session, što po tradiciji predstavlja poseban užitak za publiku, ali i za muzičare na bini.

Nišville festival obeležava Svetski dan džeza - 10 koncerata u četiri grada
“Nišville Youth Arkestra”, Foto: Nišville

Ovom prilikom, u Tirani će gostovati niški etno jazz sastav “Jazzotheria” u hotelu “Rogner”. U Domu kulture u Dimitrovgradu nastupiće blues rock band “Kolege”, a u Domu kulture u Bujanovcu sviraće world music sastav “Irish Clovers”. Svi programi počinju u 19,30h.

Nišville 2019: Svetska premijera “Kenny Quarteta”

U Nišu će u utorak, 30. aprila od 13h biti održan matine koncert ispred Nišville Jazz Muzeja (Hamam) u Tvrđavi (Jazz museum stage). Tu će nastupiti sledeći bendovi: “Nišville Youth Arkestra”; “South Rail Messengers”; i “Sirius A Dis Arkestra”.

Celovečernji program u Nišu biće i ovom prilikom održan u klubu “Feedback”, sa početkom od 21h. Nosioci programa biće niški jazz fusion sastav “Stoned Heads”, a nastupiće i poznati uigrani dvojac DJ Master Flow iz Novog Sada i DJ Loptica iz Niša. Po tradiciji, predviđen je i jam session na kome će nastupiti mnogi niški renomirani muzičari jazz, blues, soul, funk i srodnih muzičkih pravaca.

Dom omladine: Svetski Dan džeza uz Ulriha Drekslera, Petera Zirbsa i Dejana Ilijića
Nišville festival obeležava Svetski dan džeza - 10 koncerata u četiri grada
“Stoned Heads”, Foto: Nišville

– Pozivamo muzičare svih generacija da se pridruže proslavi Svetskog dana džeza, da ponesu svoje instrumente i budu deo ekipe koja po običaju kroz spontano “džemovanje” donosi neponovljiva i dragocena iskustva i muzičarima i publici! – poručuju i pozivaju organizatori. Dodaju – za sve programe povodom međunarodnog dana džeza, ulaz je besplatan!

Poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde