Nišville Jazz Festival otvara prvi džez muzej u Srbiji

0
142

U toku su pripreme oko uređenja prostora i nabavke eksponata.

Hamam u Tvrdjavi Džez Muzej NIŠVILLE
Hamam u niškoj Tvrđavi, Foto: Nišville

Nišville Jazz Festival otvoriće uskoro prvi džez muzej u Srbiji, koji će se nalaziti u prostoru starog turskog Hamama u niškoj Tvrđavi. U toku su pripreme oko uređenja prostora i nabavke eksponata. Svoje mesto imaće najznačajniji učesnici dosadašnjih izdanja Nišville festivala od Benny Golsona i “Sun Ra Arkestra” do Candy Dulfer i Joss Stone. A, posebne prostorije imaće američki kralj soula Solomon Burke i balkanski kralj Šaban Bajramović.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo

Hamam u Tvrdjavi Džez Muzej NIŠVILLE
U toku su pripreme oko uređenja prostora muzeja, Foto: Nišville

Festival poziva poklonike džeza da pomognu formiranju ove jedinstvene kulturne institucije bilo novčanim prilozima bilo zanimljivim eksponatima iz ličnih arhiva.
Kako navode organizatori Nišville festivala, mnogi muzičari poslali su već svoje ploče. Larry Vučkovic je napisao i posvetu muzeju na svojim antologijskim LP izdanjima objavljenim u Americi. Ovaj značajni pijanista, poreklom sa ovih prostora, živi i radi već više od pola veka U Sjedinjenim Američkim Državama.

Bend „Inner Circle“ na otvaranju Nišville Jazz Festivala 2018

JAZZ-MUZEJ-plakat-by-NisvilleSaradnju i pomoć obećao je i poznati Američki džez muzej iz prapostojbine džeza – Nju Orleansa.

LP-izdanja-Lary-Vuckovica-i-edisonov-grqamofon-eksponati-muzej-768x1024
LP izdanja Laryja Vuckovicha i Edisonov gramofon, eksponati u džez muzeju, Foto: Nišville

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde