Nišville Jazz Theatre 2019: Tvrđava pobune i provokacija

0
89

U sklopu velikog Internacionalnog Nišville Jazz festivala je Nišville Teatrski festival. Učestvovaće pozorišta iz Norveške, Mađarske, Indonezije, Republike Severne Makedonije, Izraela, Velike Britanije i Srbije.

Nišville Jazz Theatre 2019: Tvrđava pobune i provokacija

Pod sloganom “Tvrđava pobune i provokacija”, održaće se od 2. do 11. avgusta u Nišu Treći Internacionalni Nišville Jazz teatarski festival. Za 10 dana biće odigrano 17 predstava iz sedam zemalja, od kojih su tri premijere. Biće i radionica, okruglih stolova i drugih pratećim programa. Festival će otvoriti predstava “Kako vam drago” u režiji Nikite Milivojevića.

Nikita Milivojević, Foto: Šekspir Festival
Nišville 2019: Na otvaranju 100 džezera izvode “Nišville Jubilation”

Predstave na Nišville Jazz teatarskom festivalu će kroz specifičan umetnički izraz pokazati svoju pobunu protiv nekih društvenih provokacija u sredinama iz kojih dolaze. U četiri dana takmičarske selekcije (od 2. do 5. avgusta) biće odigrano 11 predstava na različitim lokacijama u centru Niša. Ceo grad postaće tih dana velika scena. Predstave će se igrati na dobro znanoj lokaciji u Tvrđavi, ali bine će biti postavljene i na mostovima, trgovima, uz Nišavu, u dvorištu Banovine… Narednih dana će predstava biti u manjem obimu, pošto džez festival preuzima vođstvo. Tokom celog perioda i teatar i džez se preklapaju sa filmskim, književnim, striporama festivalima…

“Pluto” Nikite Milivojevića izveden u slavnom antičkom pozorištu Epidaurus

Novina ove godine je da Nišville ima svoju produkciju. Naime, neće biti samo prezenter predstava, već i učestvuje u njihovom stvaranju. Potpisuje dve koprodukcije, koje će premijerno biti prikazane publici. To su već pomenuta “Kako vam drago” Vilijama Šekspira, u režiji Nikite Milivojevića i u izvođenju Narodnog pozorišta Niš i Kruševačkog pozorišta; i “Ćerke” sa umetnicom iz Velike Britanije Džil Grinšald (Jill Greenhalgh), a koproducenti su i Centar za devojke, Niš. A, treća premijera u Nišu je predstava “Kiri i Klodel” Monje Jović u režiji Ivana Jovića, Terirem produkcije i Puls Teatra.

Nišville Jazz festival najbolji festivalski brend u Srbiji 2018. godine
Nišville Jazz Theatre 2019: Tvrđava pobune i provokacija
Foto: Promo

Selektorka i umetnička direktorka pozorišnog festivala je glumica Maja Mitić. O nagradama za najbolju predstavu u celini i najbolje korišćenu muziku u predstavi odlučivaće stručni internacionalni žiri. Predsednica žirija je Ana Furse (Anna Furse), rediteljka i profesorka na Goldsmit univerzitetu u Londonu; a ostali članovi su: Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica kulture na Radiju Beograd; i Ana Tasić, pozorišna kritičarka, teatrološkinja i novinarka.

Na ovogodišnjem teatarskom Nišville festivalu publika će biti u prilici da gleda i “Celebration of life”, režija Per Spidra Borg (Norveška); “A-hole Fuckin Loser”, režija Arijel Sereni, Habiat Theater (Izrael); “Mamu mu jebem ko je prvi počeo”, režija kolektivna, LET Teatar (SRB/Makedonija)… Kompletan program OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde