Nišville 2018: Jazz teatar između New Orleansa, Kaira i Šangaja

0
105

Internacionalni Nisville jazz teatarski festival održaće se u sklopu Nisville jazz festivala i trajaće od 3. do 12. avgusta.

nišville jazz teatarJazz teatar u glavnom programu, koji će biti presek interkontinentalnih pozorišnih tendencija, predstaviće 16 predstava, sa četiri kontinenta (Evropa, Azija, Afrika i Severna Amerika) uz tri nacionalna teatra iz Egipta, Rumunije i Srbije. Nišville publika će biti u prilici da, između ostalog, pogleda predstave “Orfej i Euridika” (Krit); “Plavi slon” (Nacionalni balet i opera Kairo); “Bolivud” (Narodno pozorište Beograd); “Erotizam” (grupa VROOOM, Beograd); “Isplači se” (New Orleans); “Sve o Moro” (Marsej); “Legenda o beloj dami” (Šangaj); “Nacionalna čarolija” (Nacionalni Teatar Bukurešt).

Bista Šabana Bajramovića u Nišville Jazz muzeju
Plavi slon Nacionalni balet i opera Kairo Foto Promo
“Plavi slon”, Nacionalni balet i opera Kairo, Foto: Promo

Teatarski festival se ove godine realizuje pod sloganom “Sanjaj plavo!” odnosno “Sanjaj plave (blue) tonove!” koji su pomalo tužni, ali poseduju u sebi čežnju i dubinu neophodnu za umetničku kreaciju i pogled na vreme u kome živimo.

U selekciji predstava se rukovodilo principima jazza u bilo kom njenom segmentu. I, sve pripadaju izrazu savremenog teatra koji je nastao krajem XIX i početkom XX veka, u istom periodu kada i jazz. Ta veza teatar–jazz ne podrazumeva samo istorijske početke i uticaje, već i princip rada kao što je improvizacija, montaža i dramaturgija savremene izvođačke tehnike. Etika i angažovanost tema kojima se bavi određena predstava u savremenom izrazu je na istoj osnovi koju neguje i jazz koji promoviše različitost, slobodu i međusobno razumevanje.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo
ART SPOT PRODUCTION New Orleans USA- MUZIKA LUISIANE01
Art Spot Production, New Orleans (USA), Muzika Louisiana, Foto: Promo

O nagradama će odlučivati stručni žiri u sledećem sastavu: predsednik žirija je reditelj dramskih i muzičkih predstava iz Litvanije Linas Zaikauskas; članovi su pozorišna kritičarka Ana Tasić; direktor Jugoslovenskog pozorišnog festivala Zoran Stamatović; i dirigent Nisville Big benda Dragan Petrović.

Orfej i Euridika- Omma Studio, Krit, Grčka
“Orfej i Euridika”, Omma Studio, Krit, Grčka

Program će se odvijati uz stručne razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flash mobove i savremeni teatarski festival na svim mogućim otvorenim i zatvorenim lokacijama Niša.

Premijerno izveden „Bolivud“, prvi mjuzikl Narodnog pozorišta

Kompletan program pogledajte OVDE 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde