Na Nišvilu sviraju gitaristi Csaba Toth Bagi i Mike Stern

0
200

Prve večeri Nisville Jazz Festivala, u četvrtak 10. avgusta nastupiće sastav “Balkan Union”. Njega predvodi mađarski girarista, rođen u Srbiji, Csaba Toth Bagi. Kao specijalni gost zasviraće i legendarni američki gitarista Mike Stern.

Nisville Jazz Festivala održaće se od 10. do 13 avgusta u Nišu, nа platou Niške tvrđаve. Očekuju se nastupi raznovrsnih muzičara, a prve večeri nastupiće Mike Stern; kao i Casba Toth Bagi sa svojim satavom “Balkan Union”

Mike Stern

Mike Stern je jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije. O tome dovoljno govori podatak da je šest od njegovih 16 solo albuma bilo nominovano za “Grammy” nagrade. Godine 1993. od strane magazina “Guitar player” proglašen je za gitaristu godine, a 2007. je dobio prestižnu nagradu Montreal jazz festivala koja nosi ime Majlsa Devisa. Uvršten je 2009. na listu 75 najboljih džez gitarista svih vremena magazina “Down Beat”.

Mike-Stern- Nisville Jazz Festival
Mike Stern

Posle studija na Berklee akademiji Stern se 1976. pridružio legendarnoj grupi “Blood Sweat & Tears”. Dve godine kasnije ulazi u bend Bilija Kobama. Godine 1981. Majls Devis, jedan od najvećih džez muzičara svih vremena (koji je uvek nepogrešivo umeo da prepozna nadolazeće talente), poziva Sterna da se priključu njegovom bendu. Debi sa Majlsom bio je na koncertu u Bostonu koji je zabeležen na albumu “We Want Miles”. Sa Majlsom je Mike ostao skoro tri godine, da bi se nakratko pridružio sastavu koji je predvodio takođe legendarni basista Jaco Pastorius, a onda se 1985. ponovo pridružio Devisu.

Sledeće godine je za “Atlantic” objavio prvi album pod svojim imenom (“Upside Downside”). A, na kojem su svirali Jaco Pastorius, David Sanborn i Bob Berg. Snimao je i nastupao kao član kvinteta Majlkla Brekera, ali i grupe “Brecker Brothers” (vodio je čuveni saksofonista sa svojim bratom, trubačem Rendijem Brekerom). Na sledećim Sternovim solo albumima gostovali su, između ostalih i: Peter Erskine, Don Alias, Dennis Chambers, John Patitucci, Jack DeJohnette, Michael Brecker, Richard Bona, Kenny Garrett, Bela Fleck… Takođe, bila je tu i Sternova supruga – gitaristkinja i pevačica Leni Štern.

Magazin “Guitar player” mu je 2012. godine dodelio priznanje “Certified Legend Award”. Osim njega su ga dobili i Les Paul, Duane Eddy, Dick Dale, Larry Carlton, Tommy Emmanuel… Sarađivao je i sa grupom “Yellowjackets”.

Csaba Toth Bagi i sastav “Balkan Union”

Gitarista i pevač Csaba Toth Bagi, koji predvodi sastav “Balkan Union” dobro je poznat po svom moćnom glasu i strastvenom, tehnički sjajnom sviranju gitare. Na njegovu izvornu bluz muziku, a kasnije džez stil, veliki uticaj je imalo njegovo odrastanje na Balkanu i godine koje je proveo na međunarodnim turnejama sa čuvenim gitaristom Al Di Meolom.

Odrastao je u Srbiji, u porodici muzičara, koja se 1993, nastanila u južnoj Mađarskoj. Prvi, od pet solo albuma (u blues maniru) je objavio kada je imao svega 16 godina. Kritičari u Mađarskoj, ali i širom Evrope, Čabu su nazvali “mađarskim Geri Murom”.

Csaba Toth Bagi nišvil
Csaba Toth Bagi

Godine 2011. Čaba je izdao svoj prvi “Csaba Toth Bagi Balkan Union” album “Aved Ivenda” sa originalnim kompozicijama. U njih je kroz džez-blues izraz utkao tradicionalni srpski, makedonski i mađarski narodni melos sa autentičnim ritmovima. Projektu se priključuju i legende džeza: gitarista Al Di Meola, bubnjari Dave Weckl i Ernie Adams, saksofonista Butch Thomas, ali i kubanski perkusionista Gumbi Ortis, italijanski harmonikaš Fausto Beccalossija kao i Vasil Hadžimanov. Oni su svojim karakterističnim stilom sviranja doprineli ovoj jedinstvenoj fuziji džez muziciranja.

Osim pomenutih muzičara, na koncertima Čabinog autorskog projekta “Balkan Union” ali i na narednim albumima gostovali su i Mike Stern, Trilok Gurtu, Gonzalo Rubalcaba, Ismail Lumanovski…. Čaba je sa svojim postavama nastupao širom Evrope. Njegov trio “CsaboWabo” je izabran da predstavlja Mađarsku na Jazz in the Park European Union Exhibition and Festival u Bangkoku. A, na Segedinskim letnjim igrama u Mađarskoj nastupio je kao specijalni gost u orkestru koji je vodio Ennio Morricone.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde