Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo

0
158

Najprestižnija nagrada festivala Nišville ove godine ide u ruke čuvenog bubnjara.

Lazar Lale Tošić fb
Foto: Facebook / Lazar Tošić

Jedan od najistaknutijih džez muzičara sa ovih prostora, bubnjar Lazar Lale Tošić dobitnik je ovogodišnje nagrade Nišville Jazz Festivala za životno delo. Ovo priznanje niški festival dodeljuje umetnicima koji su obeležili džez scenu na ovim prostorima. Podsetimo, prošle godine je nagradu za životno delo ponela čuvena pevačica sa ovih prostora Bisera Veletanlić. Nagrada će tradicionalno biti uručena prve večeri Nišville Festivala, 9. avgusta, kada će i nastupiti Tošićev kvintet.

Nišville 2018: 1.000 učesnika izvešće 250 programa na 20 bina

Lazar Lale Tošić fb
Foto: Facebook / Lazar Tošić

Lazar je, navode u Nišville, ostavio neizbrisiv trag već i na osnovu same činjenice da je bio “žila kucavica” dve najznačajnije formacije sa ovih prostora – Big Band Radio Televizije Beograd i kombo sastavima Sextet Marković – Gut. Tošić je prisutan na domaćoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Kao golobradi mladić iz Kraljeva koji se obreo u Beogradu, pun sebe i željan novih znanja o džezu, vrlo brzo se probio u sam vrh scene. A, onda je i isto tako napustio zemlju da bi sedam godina bio u uspešnoj pečalbi u Nemačkoj.

Nišville 2017: Peti Ostin proslavila rođendan na Tvrđavi

sekstet marković gut
Sekstet Marković – Gut, Foto: Facebook / Lazar Tošić

Iskustvo stečeno u inostranstvu bilo je i više nego dovoljno da po povratku u Beograd ostvari san svakog džez muzičara sa ovih postora, odnosno, dobije punu afirmaciju kao član Velikog Džez Orkestra Radio Televizije Beograd. Lale Tošić je u Big Bendu proveo pune 22 godine i ostavio neizbrisiv trag.
Uporedo sa Big Bendom, Tošić je od 1982. do 1987. bio član još jednog proslavljenog benda koji je obeležio istoriju domaćeg džeza – Seksteta Marković-Gut koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, na najznačajnijim džez festivalima stigavši čak i do Kube.

BBC turistima preporučuje Nišvil

Lazar Lale Tošić fb
Foto: Facebook / Lazar Tošić

Inače, tokom “mračnih 90-tih”, Tošić je bio jedan od najistrajnijih “čuvara džez plamena”, predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima. Status legendarnih, stekli su pre svega nastupima u “Platou” kod Filozofskog fakulteta. Tu je Lale predvodio svoje sastave, kroz koje je prošao veliki broj muzičara. Sa svojim kvintetom, sa kojim je kao specijalni gost nastupila Bisera Veletanlić, Lazar Tošić je učestvovao i na Prvom Nišville Jazz Festivalu, 1995. godine.

Kompleti karata za ovogodišnji Nišville Jazz Festival već su u pretprodaji i mogu se kupiti po ceni od 2.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde