Nišville 2020: Stižu “Vocal Sampling” i Charlie Hunter & Lucy Woodward

0
84

Nišville Jazz Festival će biti održan od 7. do 16. avgusta, a glavni program će trajati od 13. do 16. avgusta. Promo cena kompleta ulaznica je 2.000 dinara do petka, 31. januara. Od subote, 1. februara cena kompleta za četiri festivalske večeri iznosiće 2.500 dinara.

Nišville 2020: Stižu "Vocal Sampling" i Charlie Hunter & Lucy Woodward
Foto: Nišville

Internacionalni niški jazz festival ugostiće i ovog leta brojne muzičare iz celog sveta. Na niškoj Tvrđavi nastupiće kubanska vokalna atrakcija “Vocal Sampling”, kao i super duo Charlie Hunter & Lucy Woodward. Nišville jazz festival će i ove godine pored bogatog muzičkog programa ponuditi i vrlo kvalitetan sadržaj u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2020.

Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu

Prema poslednjim statističkim parametrima, na prethodnih 25 izdanja Nišvila od 1995. do 2019, nastupilo je više od 2.000 bendova i preko 15.000 izvođača. Glavne i prateće programe festivala videlo je blizu tri milona posetilaca!

Nišville 2020: Stižu "Vocal Sampling" i Charlie Hunter & Lucy Woodward

Super duo Charlie Hunter & Lucy Woodward prvi put će nastupiti u Srbiji. Čine ga jedan od najoriginalnijih džez i bluz gitarista Čarli Hanter (Charlie Hunter) i proslavljena britansko-američka pevačica Lusi Vudvard (Lucy Woodward). Inače, Lusi je objavila četiri solo albuma. A sarađivala je i sa mnogim poznatim grupama i solistima. Između ostalog i sa jazz funk grupom “Snarky Puppy”. Ovaj duo nastupiće na Nišvillu 2020, u petak 14. avgusta.

Usna harmonika Boba Geldofa u Nišville džez muzeju

Saradnja ovo dvoje vanserijskih muzičara počela je slučajno janura 2018. Hanter je imao zakazanu turneju po zapadnoj obali sa meksičkom pevačicom i gitaristkinjom Silvanom Estradom, ali ona nije dobila vizu za ulazak u USA. Kako je do prvog nastupa ostalo svega četiri dana, činilo se da će turneja biti otkazana. Zajednički prijatelj iz grupe “Snarky Puppy” predložio je Čarliju da kao zamenu pozove Lusi.

Nišville 2020: Stižu "Vocal Sampling" i Charlie Hunter & Lucy Woodward
Lusi i Čarli, Foto: Promo

S obzirom da je sa meksičkom umetnicom bio planiran program sastavljen pre svega od njenih autorskih kompozicija (pevanih na španskom) – bilo je jasno da program mora biti sasvim različit. Čarli je onda rekao da bi, pošto su oboje krenuli iz tog miljea – trebalo da program baziraju na bluzu. Razmenili su ideje za program, uglavnom pesme koje su nastajale još od dvadesetih godina prošlog veka. Održali su jednu zajedničku dvočasovnu probu i istog dana imali prvi nastup. Koliko je to bilo uspešno, dovoljno govori činjenica da su oboje individualne projekte stavili u drugi plan i posvetili se ovoj saradnji.

Nišville 2019: Nastup Boba Geldofa za završnicu festivala

Već novembra iste godine uz podršku Hanterovog starog saradnika, bubnjara Derika Filipsa (Derrek Phillips) snimili su album “Music! Music! Music!”. Na ovom izdanju se nalazi 11 temeljno prerađenih obrada pesama koje su izvodili Blind Willie Johnson; Bessie Smith; Nina; Terence Trent D’Arby… Album je odlično prošao i kod publike i kod kritike.

Kritika je istakla zaprepašćujuću interakciju Čarlijeve funky gitare i Lusinog snažnog glasa uz apostrofiranje činjenica da su mešavinom više stilova (blues, jazz, funky, ritam i bluz…) u potpunosti uspeli održati spontanost i dobre vibracije njihovih živih nastupa. Album je uspešno promovisan širom Evrope, Japana i Severne Amerike.
Na Nišville festivalu će, kao i inače na koncertima, sa njima nastupiti još i bubnjar.

Nišville 2019: Hip Hop stage kao muzičko osveženje

I “Vocal Sampling” prvi put dolazi u Srbiji i uopšte u ovaj region. Neverovatni kubanski muški a cappella sekstet nastupiće na Nišville jazz festivalu 2020, u petak 14. avgusta.

Ovaj muški vokalni sekstet glasovima dočarava muzičke formacije u rasponu od rock benda pa do filharmonije. Do sada je objavio osam albuma. Njihovi nastupi publiku u prvom trenutku ostave u neverici, odnosno “otvorenih usta”, a bisevi su, po pravilu, propraćeni salvama aplauza.

Film o Šabanu Bajramoviću: Poslednja klapa na koncertu “Gipsy Kingsa”
Nišville 2020: Stižu "Vocal Sampling" i Charlie Hunter & Lucy Woodward
“Vocal Sampling”, Foto: Promo

“Vocal Sampling” su najširu svetsku popularnost stekli obradama pop-rock hitova kao što su “Hotel California” ili “Every breath you take”. U njima su bukvalno prekopirali originalne aranžmane, i to tako da većina neupućenih misli da je reč o nekom audio-tehničkom triku.

Iako na repertoaru imaju i kompozicije iz domena klasičnog i latino džeza, Negro spirituala, ali i dela klasične muzike (“Tako je govorio Zaratustra”), članovi sastava se prevashodno čvrsto drže svojih korena, bilo da izvode afro-kuban standarde ili autorske kompozicije.

Nišville jazz festival dobitnik nagrade TOP Serbian brands 2018.
Nišville 2020: Stižu "Vocal Sampling" i Charlie Hunter & Lucy Woodward

A, sve je počelo 1989. kada grupa prijatelja – studenata Muzičke akademije u Havani, razonode radi, krenula da glasovima imitira instrumente (u rasponu od udaraljki i basa; preko limenih i drvenih duvačkih instrumenata; pa do gudača; gitara sa svim mogućim efektima; sve do klavira). Već prvi album “Una forma mas” (1993) skrenuo je pažnju publike širom sveta, ali i muzičara kao što su Bobby McFerrin; Peter Gabriel; Paul Simon…

Godine 1996. dobili su poziv Quincya Jonesa da zajedno sa Chakom Khanom, Phillom Collinsom, Mickom Hucknalom i Tootsom Thielmansom nastupe u programu kojim je na Montreux Jazz Festivalu obeleženo pola veka karijere ovog legendarnog producenta, kompozitora, bend lidera i muzičara. “Vocal Sampling” praktično od tada ima veoma frekventan raspored turneja.

Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza

Na spisku najprestižnijih koncertnih sala i klubova u kojima su nastupali su i Explanade Hall u Singapuru; Ronie Scott Club u Londonu; New Morning u Parizu; opere u Beču i Tel Avivu; Hollywood Bowl u Los Andjelesu… Neki od najznačajnih festivala na kojima su bili među headlinerima su WOMAD festivali (u Engleskoj i Španiji); WOMAX (Berlin); Prolećni festival (Bourges u Francuskoj); April Jazz (Finska); World Music Festival u Šangaju… Jedna od potvrda velikog uspeha i zaslužene popularnosti svakako je bio nastup (u sklopu serijala koncerata BBC Proms) u legendarnom londonskom Royal Albert Hallu.

Nišville 2018: Obaranje rekorda do granica izdržljivosti

Njihov album “Cambio de Tiempo” imao je čak tri Grammy nominacije 2012. u kategorijama: najbolji tropical album; najbolji snimak i producent godine; i najbolje producirana pesma.

Članovi sastava su: Rene Banos Pascual (umetnički direktor, kompozitor, aranžer glavni i prateći vokali); Oscar Porro Jimenez (bas); Reinaldo Sanler Maseda (glavni i prateći vokali); Pedro Guillermo Bernard Coto (udaraljke); Luis Alberto Alzaga Mora (glavni i prateći vokali); i Ruben Dario Perez Guerra (glavni i prateći vokali).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde