Nišville 2019: Legendarni klavijaturista Tihomir Pop Asanović predstavlja novi album u Nišu

0
135

36. Internacionalni niški jazz festival Nišville 2019 održaće se od 2. do 11. avgusta, a glavni festivalski program 8, 9, 10. i 11. avgusta na niškoj Tvrđavi. Sledeće izdanje Nišvila biće jubilarno, 25. po redu pod nazivom Nišville Jazz Festival.

Nišville 2019: Legendarni klavijutarista Tihomir Pop Asanović predstavlja novi album u Nišu
Tihomir Pop Asanović, Foto: Nišville

Legenda ex Yu jazz i rock scene Tihomir Pop Asanović doći će ovog leta u Niš i predstaviti novi album. Klavijaturista će nastupiti sa svojim bendom, čiji je radni naziv “Tihomir Pop Asanović, Sabrina Hebiri i prijatelji”. Ovo je potvrđeno je na press konferenciji u niškom hotelu “My Place”, na kojoj i predstavljen novi album “Povratak prvoj ljubavi” (Croatia Records) objavljen kao dupli CD, ali i na vinilu (na hrvatskom i engleskom). Takođe, tu su i vinilna reizdanja dva prethodna Asanovićeva albuma (objavljena još sedamdsetih) “Majko zemljo” i “Pop”, objavljeni za tadašnji “Jugoton”, odnosno “Croatia records”.

Nišville 2019: Čuveni soul perkusionista Džamal Tomas dolazi u Niš
Nišville 2019: Legendarni klavijutarista Tihomir Pop Asanović predstavlja novi album u Nišu
Konferencija za novinare Nišu, Foto: Nišville

Govoreći o novom albumu Tihomir Pop Asanović i Sabrina Hebiri, koja je otpevala sve pesme na izdanju, izrazili su zadovoljstvo što će novi materijal uživo u Srbiji premijerno predstaviti upravo na Nišville 2019. Podsetili su da je, uz fantastičan stalni bend sastavljen od pretežno mlađih muzičara, u snimanju albuma učestvovalo puno muzičara iz cele bivše Jugoslavije, koji takođe imaju zaslužen legendarni status, kao: Aki Rahimovski; Janez Bončina; Radomir Mihajlović Točak; Vedran Božić; Dragi Jelić; Vlatko Stefanovski; Jani Moder; Petar Grašič…. Ujedno su najavili da će na Nišville festivalu imati i nekoliko specijalnih gostiju.

Na molbu da se priseti svojih muzičkih početaka, Pop Asanović je rekao da je imao sreću što je u u svim bendovima u kojima je svirao na samom početku karijere bio najmlađji i ujedno “najslabiji” muzičar.

Nišville 2019: Malina Moye, “ženski Hendriks”, stiže u Niš
Konferencija za novinare Nišu, Foto: Nišville

Tihomir Pop Asanović je nekrunisani kralj “Hammond” orgulja. Rođen je u Skoplju, gde je i završio srednju muzičku školu, a deo detinjstva proveo i u Nišu. Jedan je od najistaknutijih jazz, rock i pop instrumentalista, ali kompozitora na ex Yu sceni. Još kao tinejdžer je sa različitim ekipama svirao po evropskim klubovima i američkim vojnim bazama. Onda se 1968. vratio u Zagreb, osnovao grupu “Generals” i uporedo svirao u sastavima legendarnog jazz vibrafoniste Boška Petrovića. Zahvaljujući tim nastupima magazin “Jazz podijum” ga je stavio na listu pet najboljih evropskih orguljaša.

Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival

Bio je član originalne postave grupe “Time”, i jedan od osnivača kultne jazz rock grupe “Septembar”. Nastupao je i snimao sa mnogim poznatim izvođačima raznih žanrova od Tome Zdravkovića, preko sastava “Pro Arte” do “Yu grupe”, “Smaka” i Josipe Lisac (na kultnom albumu “Dnevnik jedne ljubavi”). Sredinom sedamdesetih je objavio dva solo albuma “Majko zemljo” (1974) i “Pop” (1976). Ova izdanja se i danas smatraju možda i najboljim ostvarenjima na jugoslovenskoj progresiv i džez rock sceni. Na tim albumima su između ostalih učestvovali i Josipa Lisac; Nada Žgur; Doca Marlot; Dado Topič; Janez Bončina; Dragi Jelić; Mario Mavrin; Ratko Divjak; Pero Ugrin; Braco Doblekar; Zdenka Kovačiček; Miljenko Prohaska… i neki od vodećih zagrebačkih jazz muzičara.

Pop Asanović je vodio “Jugoslovensku pop selekciju”, takođe sastavljenu od najboljih instrumentalista. Imao je priliku da se upozna i/ili jammuje sa mnogim poznatim jazz, pop, soul izvođačima. Među njima su i Dizzy Gilespie; Art Farmer; Quncy Jones; Slide Hampton; Ray Charles; Frank Zappa; Frank Sinatra; Michael Jackson….

Nišville 2018 oborio rekorde: Nikad više džezera i publike

Nakon decenija provedenih u USA, gde se uglavnom bavio trgovinom instrumentima, Tihomir Pop Asanović se vratio u Zagreb i polako, ali sigurno, počeo da se vraća muziciranju u punoj formi. A, iz koje očigledno ni u godinama neaktivnosti nije izlazio! Kao što je nekada tokom sedmadesetih uspevao da na svojim projektima okupi najbolje ex Yu muzičare (što nikome pre toga nije pošlo za rukom) i što je još bitnije stvori odličnu muziku, tako je i albumom “Povratak prvoj ljubavi” postavio novi “domaći zadatak”. Kako kažu kritike, ali i prve reakcije publike – ovaj “povratak” je vredelo čekati četiri i po decenije!

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde