Nišville 2019: Magija afrobit muzike uz Šona Kutija

0
40

Jedan od vodećih svetskih world music izvođača posetiće ovog leta niški džez festivalu.

Nišville 2019: Magija afrobit muzike uz Šona Kutija

Šon Kuti (Seun Kuti) dolazi u Niš. “Seun Kuti & Egypt 80” nastupiće u subotu, 10. avgusta, na Nišville festivalu. Uz Kutija i njegov bend publika će osetiti magiju afrobit muzike. Nigerijski muzičar je globalno poznat i priznat. Šon je najmlađi sin legendarnog Fele Kutija, pionira afrobita.

Nišville 2019: Čuveni soul perkusionista Džamal Tomas dolazi u Niš

Rođen je 1983. u Lagosu, i u ranom detinjstvu pokazao je zanimanje za muziku. Sa samo devet godina, Šon je već otvarao očeve nastupe. Nastupao je sa Felom i njegovim bendom, sve do smrti oca 1997. godine. Šon je tada, u 14. godini, preuzeo ulogu frontmena benda “Egypt 80”. Nastavio je da prati politička i socijalna uverenja svog oca, ali je u muziku uneo i sopstveni pečat, istražujući dubine različitih tradicija afričkih naroda, kako bi kroz muziku oslikao borbu stanovnika ovog kontinenta i njihovu kulturu.

Nišville 2019: Magija afrobit muzike uz Šona Kutija

Veći deo sadašnje postave “Egypt 80” čine muzičari koji su svirali sa Felom Kutijem i često bili hapšeni i uznemiravani zajedno sa osnivačem afrobit pokreta.

Nišville 2019: Legendarni klavijaturista Tihomir Pop Asanović predstavlja novi album u Nišu

Tokom svojih tinejdžerskih godina, Šon Kuti je podelio svoje slobodno vreme na aktivnosti oko benda i školskih obaveza, učestvujući aktivno i u afričkom fudbalu, gde je za vrlo kratko vreme izgradio značajnu fudbalsku karijeru u juniorskoj selekciji. Ipak, sa 18 godina zanemario je sport i posvetio se muzičkom stvaralaštvu. U to vreme, nastupi su mu se sastojali od kombinacije njegovih i pesama njegovog oca. Iako Fela nikad nije izvodio svoje snimljene kompozicije uživo, Šon je smatrao da je bitno da ove numere budu izvedene uživo i dodao ih je u svoju set listu na koncertima.

U narednom periodu Šon intenzivno izražava svoj autentični pečat u muzičkom izrazu, uranjajući duboko u afričku tradiciju da bi adekvatno predstavio lokalnu kulturu i specifičan zvuk, koji kroz tekstove pesama oslikava patnju i težak život lokalnog stanovništva u Nigeriji.

Nišville 2019: Malina Moye, “ženski Hendriks”, stiže u Niš

Šon Kuti je u međuvremenu išao na velike svetske turneje i nastupao širom sveta, između ostalog u Detroitu; Njujorku; Los Anđelesu; Čikagu; Parizu; Tokiju… Njegov live nastup u rodnom gradu Lagosu 2011. je objavio “Knitting Factory Records” pod nazivom “From Africa with Fury – Rise”. Producenti su bili čuveni Brian Eno i John Reynolds. Ovaj album je doveo do njegovog definitivnog proboja i dospeo je i na najpopularnije Bilbordove top liste.

Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival

Godine 2014. Šon Kuti je objavio album “A Long Way to the Beginning”. Posle toga poziva legendarnog gitaristu Karlosa Santanu da doprinese naslovnom singlu i videu “Black Times”. Takođe, pozvao je za taj album i vokalistu Nai Palm iz Future Soul kvarteta “Hiatus Kaiyote”, te repera i aktivistu Yasiin Beya (odranije poznatog kao Mos Def). “Black Times” je izašao marta 2018. i za ovo izdanje Šon Kuti je nominovan za prestižnu Grammy nagradu u kategoriji “Best Of World Music Album”, gde se pozicionirao među pet najboljih svetskih world music izvođača.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde