Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival

0
86

Kultni soul saksofonista dolazi u  Srbiju.

Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival
Maceo Parker, Foto: Promo

Američki funk i soul-jazz saksofonista (svira alt, tenor i bariton saksofon) Maceo Parker stiže u Nišu. On će sa svojim sastavom nastupiti prve večeri Nišville jazz festivala 2019, u četvrtak, 8. avgusta. Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Jamesa Browna, a po mišljenju mnogih i ključni član sastava “kuma soula”. Maceo Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa Princom; Rayom Charlesom; Keithom Richardsom; kao i grupama “Parliamnet Funkadelic”; “Red Hot Chili Peppers”…

Film o Šabanu Bajramoviću: Poslednja klapa na koncertu “Gipsy Kingsa”

Maceo Parker je 14. februara napunio 76 godina. Rođen je u Kinstonu u Severnoj Karolini. Majka je pevala u crkvenom horu, otac svirao klavir i bubnjeve, a stariji brat Melvin je bio perspektivni bubnjar. Sam James Brown je u svojoj autobiografiji rekao da je prvobitno u svoj bend hteo da dovede samo Melvina, pa je “u vezanoj transakciji” pristao da angažuje i tada devetnaestogodišnjeg Macea! Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova Brownovog benda napuštaju sastav i formiraju “Maceo & All the King’s Men”. Grupa je nastupala u naredne dve godine, a Maceo se 1973. ponovo pridružuje Brownu.

Počinje prodaja kompleta ulaznica po promo ceni za Nišville 2019
Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival

Godine 1975. Maceo Parker sa još nekoliko članova (uključujući i  trombonistu Freda Wesleya) ponovo napušta Browna i pridružuje se drugoj legendaranoj funk–soul grupi “Parliament Funkadelic” Georga Clintona. Parker se ponovo vraća Jamesu Brownu od 1984. do 1988. godine. A, od devedesetih počinje izuzetno uspešnu solo karijeru.

Već prvi album iz tog perioda “Roots Revisited” proveo je 10 nedelja na vrhu “Billboard Contemporary Jazz Charts”. Još tada je njegov bend nazvan “najveći mali funk orkestar na svetu” ili “million-dollar support band”.  Veliki uspeh postigao je i njegov prvi album uživo “Life on Planet Groove” iz 1992. Na njemu je prvi put sarađivao sa holandskom saksofonistkinjom Candy Dulfer. Sledeće godine Maceo je gostovao na albumu grupe “De La Soul”.

Nišville 2018 oborio rekorde: Nikad više džezera i publike

Od kraja devedesetih je snimao i nastupao na koncertima sa Princom i njegovom pratećom grupom “New Power Generation”. Između ostalog, sa Princom je 2007. nastupao na serijalu od 21 koncerta u londonskoj “O2 areni”. Pet godina kasnije pratio je serijal (sa takođe 21 koncertom) u losanđeleskom “Forumu”. Parkerov album “Rootsa & Grooves” sa nemačkoim “WDR big bendom” – posveta je velikom Rayu Charlesu. A osvojio je nagradu Jammie kao najbolji džez album 2009, a tri godine kasnije sa istim big bendom je snimo album “Soul Classics”.

Jula 2012. Maceo Parker je u Parizu dobio prestižni nagradu za životno delo “Victoires Du Jazz”. Poslednjih godine nastupa nesmanjenim tempom, pa godišnje održi i preko 290 koncerata širom sveta.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde