Nišville 2019: Lari Vučković dobitnik nagrade za životno delo

0
93

36. Internacionalni niški jazz festival Nišville 2019 održaće se od 2. do 11. avgusta, a glavni festivalski program 8, 9, 10. i 11. avgusta na niškoj Tvrđavi. Sledeće izdanje Nišvila biće jubilarno, 25. po redu pod nazivom Nišville Jazz Festival.

Nišville 2019: Lari Vučković dobitnik nagrade za životno delo
Foto: Nišville

Jedan od najuspešnijih jazz muzičara poreklom sa ovih prostora – pijanista, kompozitor i aranžer Lari Vučković dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno delo koju tradicionalno dodeljuje Nišville jazz festival. Umetnikova karijera traje punih šest decenija.

Nišville 2019: Magija afrobit muzike uz Šona Kutija

Osim desetina albuma koje je potpisao svojim imenom, a koji su bez izuzetaka odlično ocenjeni od kritike, Lazar Lari Vučković je tokom karijere nastupao i snimao sa mnogim velikim, danas legendarnim jazz muzičarima kao što su: Clifford Jordan; Dexter Gordon; Duško Gojković; Lucky Thompson; Philly Joe Jones; Ornette Coleman; Charlie Haden; Tony Bennett; Bobby McFerrin; Slide Hampton; Arnett Cobb; Buddy Tate; Charles McPherson; Eddie Cleanhead Vinson; Scott Hamilton; Billy Higgins; Curtis Fuller; Milt Hinton; Mel Lewis; Tom Harrell…. Takođe, bio je omiljeni pratilac legendarnog Jona Hendricksa, koji je sa lakoćom glasovno improvizovao sola u maniru najboljih be bop instrumentalista poput Čarlija Parkera ili Dizija Gilespija, i koji će ostati upamćen i kao autor tekstova za mnoge (prvobitno) instrumentalne džez standarde. Sa Hendricksom je Lari nastupao na koncertima i festivalima širom sveta i objavio dva zajednička albuma.

Nišville 2019: Legendarni klavijaturista Tihomir Pop Asanović predstavlja novi album u Nišu
Nišville 2019: Lari Vučković dobitnik nagrade za životno delo
Foto: Nišville

Za razliku od jazz velikana poput Duška Gojkovića, Bore Rokovića, Mladena Guteše, Lale Kovačeva… koji su karijere započeli ovde, a onda otišli u inostranstvo i postigli uspeh, Lari Vučković je prve profesionalne korake napravio u kolevci džeza. Rođen je 1936. godine u Kotoru. Njegov otac Milutin je iz Kotora još 1910. otišao u SAD i tamo 11 godina radio na brodovima koji su plovili za Aljasku i kao kelner u ekskluzivnim restoranima u Kaliforniji.

Milutin je kao dobrovoljac američke vojske učestvovao u Prvom svetskom ratu. Novcem koji je tamo zaradio, po povratku u domovinu zajedno sa svoja tri brata je otvorio fabriku maslinovog ulja, sapuna i kozmetike. Za vreme Drugog svetskog rata porodica Vučković je podržavala sve pokrete otpora – i četnički i partizanski. Milutin je učestvovao u spasavanju 17 američkih avijatičara oborenih iznad Jugoslavije, a jednog od njih je dve nedelje krio na tavanu porodične kuće – dok su nemački oficiri boravili na glavnom spratu vile. Po završetku rata, otac je uhapšen kao “kapitalista” i “saradnik okupatora”, porodična imovina je nacionalizovana, a streljanja ga je spasila intervencija američke vlade. Tako ponovo napušta domovinu i odlazi u “novi svet”, gde mu se 1951. godine pridružila i porodica.

Nišville 2019: Čuveni soul perkusionista Džamal Tomas dolazi u Niš

Prve kontakte sa džezom Lari je imao još za vreme rata slušajući radio stanicu američkih oružanih snaga. Kako sam kaže, bila je to ljubav na prvi pogled, ali i za ceo život. S obzirom na to da je u Kotoru učio da svira harmoniku i klavir, odmah je pokušao da odsvira bar nešto od onoga što je čuo na radiju. Zvuk velikih džez orkestara za dečaka koji je učio klasiku, i bukvalno ali i u umetničkom smislu, značio je – slobodu.

Po odlasku u San Francisko – grad koji je bio zapadni pandan Njujorku kada je reč o džezu, Lari je još kao tinejdžer imao priliku da u klubovima sluša sve stilove džeza: od bugi vugija i tradicionalnog New Orleans džeza, swinga… do tada dominatnog be-bopa i početaka avantgarde. I to, u izvođenju najvećih: Kaunta Bejzija; Dizija Gilespija; “Modern Jazz Quarteta”; sastava Majlsa Devisa sa Džonom Koltrejnom; Bila Evansa; Dona Čerija; Orneta Kolmena… Svedočio je i počecima saradnje pesnika bitnika sa džez muzičarima. U jednom džez klubu je upoznao pijanistu Vinsa Guaraldija koji mu postaje profesor. Onda upisuje studije muzike na San Francisco State University. 

Nišville 2019: Malina Moye, “ženski Hendriks”, stiže u Niš

Zvanično, profesionalnu karijeru je započeo 1959. u bendu koji je vodio saksofonista Brew Moore. Često je kao zamena za svog profesora Guaraldija pratio pevače Irene Kral i Mela Tormea. Tokom šezdesetih vodio je bend džez kluba u Minhenu, u kome su gostovali mnogi veliki muzičari. Po povratku u SAD osim puno rada u studiju vodio je bendove u klubovim u San Francisku i Njujorku. Devedesetih godina bio je umetnički direktor džez festival West Coast i Napa Valley.

Muzika Larija Vučkovića izmiče svim kategorizacijama u džezu. Primarno privržen be-bopu, uspešno kombinuje različite stilove koristeći i elemente muzike Balkana, flamenka, bossa nove, latino i romske muzike. Iako je Jugoslaviju napustio još u dečačkim danima, uvek je ostao privržen tradicionalnoj muzici sa ovih prostora čije elemente često koristi u svojim kompozicijama. Prvi album koji je objavio pod svojim imenom zove se upravo “Blue Balkan”. Doneo mu je status jednog od pionira jazz–world muzike.

Nišville 2019: Saksofonista Maceo Parker otvara festival

Najčešće nastupa u triu, ali je predvodio i veće sastave (Blue Balkan, Young at Heart, La Orquesta el Vuko). U njima su svirali i Bobby Hutcherson; John Heard; Noel Jewkes; Jules Broussard; Josh Workman; Harold Jones; Eric Golub; Eddie Marshall; Eddie Moore; Akira Tana; Larry Grenadier; Chuck McPherson; Paul Keller; Dottie Dodgion; John Santos; Omar Clay; Orestes Vilato …

Lari Vučković se bavi i pedagoškim radom, najviše predavanjima i demostracijom stilova džeza i džez klavira. Između ostalog, vodio je veoma zapaženu klavirsku kliniku tokom koje je prezentovao stilove Bila Evansa, Reda Garlanda, Erola Garnera i Bada Pauela – održanu u sklopu Konvencije Asocijacije za džez edukaciju. Prošle godine je dobio značajno priznanje “Buddy Montgomeri Jazz legacy – Jazz pioneers award”. Gradonačelnik San Franciska je Larijev rođendan – 8. decembar proglasio za “Larry Vuckovich Day”. Poslednjih godina živi u oblasti Napa Valley u mestu Calistoga, severno od San Franciska, zajedno sa svojom suprugom pevačicom i perkusionistkinjom Sanom Krejg.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde